Her kesilen ağaç katledilmiş mi oluyor? Budama ile katliamı karıştırmayın!

Her kesilen ağaç katledilmiş mi oluyor? Budama ile katliamı karıştırmayın!

21. yüzyılın hassasiyetlerinden birisi de özlem duyduğumuz doğa ve doğada bulunan 'akciğerlerimiz' dediğimiz ağaçlar. Peki kesilen her ağaç doğaya zarar mı verir? Ağaç katliamı ile budama aynı şey mi? İşte yanıtı...

Küresel iklim krizi ile birlikte doğa hassasiyeti 21. yüzyılda daha da gün yüzüne çıktı. İnsanlar artık etrafındaki en ufak yeşil alana dahi sahip çıkmak istiyor. Ancak bunu yaparken bazı yanlış anlaşılmalar da olmuyor değil.

Bir ağaç budandığı zaman çevreden 'ağaç katliamı yapılıyor' denilerek tepki olabiliyor. Peki işin aslı ne? Ağaç budamak yeşili katletmek midir? İşte cevabı..

agacbudama359.jpg

BUDAMA

Ağaçların ve çalımsı bitkilerin yaşlı, hasta ya da bitki için zararlı olan bölümlerinin kesilerek ayıklanmasına budama denir.

AĞAÇLAR NEDEN BUDANIR?

Bitkiler çok çeşitli nedenlerle budanabilir. Örneğin meyve ağaçları ve asmalar meyve verimini artırmak ve bitkinini sağlıklı bir biçimde yetişmesini sağlamak için düzenli olarak budanır. Bahçelerdeki süs ve çit bitkileri budanarak çok dallanmaları ve gereğinden fazla büyümeleri engellenir. Bu tür bitkilere budama yoluyla çeşitli biçimler verilebilir.

pagelarge-meyve-agaci-budama-resimli-anlatim-20161206155231.jpg

Çiçekli bitkilerde budama çiçek verimini de artırır. Ayrıca bütün bitkilerin yaşlılık, hastalık gibi nedenlerle çürümeye başlayan dalları bitki ya da çevresi için tehlikeli olmalarını önlemek amacıyla kesilebilir. Kavak, söğüt gibi yüksek ağaçların trafiğe, elektrik tellerine ve gün ışığına engel olan dalları budanır.