Hünnap'ın faydaları nelerdir? Hünnap'ın zararları nelerdir?

Hünnap'ın faydaları nelerdir? Hünnap'ın zararları nelerdir?

Hünnap farklı isimlerle de bilinir. Bu kapsamda hünnap diğer adı nedir? sorusunu soranlar için bu sorunun cevabı Çin hurmasıdır. Hünnap meyvesi çok az kişi tarafından bilinen ancak faydaları çok fazla olan meyvelerden bir tanesidir.

Hünnap meyvesinin sağlık üzerindeki sayısız faydası arasında en çok dikkat çeken ise uykusuzluk ve stres üzerindeki etkileridir. Bunun yanı sıra açlığa da iyi gelen hünnap meyvesinin günümüzde doğum kontrol hapları içeriğinde de yer aldığı görülmektedir.

HÜNNAP FAYDALARI NELERDİR?

Hünnap yöresel olarak farklı isimlerle de bilinen bir meyvedir. Daha çok Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişen Hünnap ya da çiğde ya da innabi ismi ile de bilinmektedir. Son yıllarda tanınmaya başlayan hünnap meyvesi aslında özellikle alternatif tıp da çok uzun yıllardır şifa kaynağı olarak kullanılan bir meyvedir. Son yıllarda popülerliğinin artmasından dolayı özellikle araştırma konuları içinde yer alan hünnap meyvesinin faydaları ise şunlardır;


- Düşük kalorili bir meyve olan hünnap kilo vermek isteyen kişiler tarafından da tercih edilen bir meyvedir.
- Hünnap besin değeri oldukça yüksek bir meyve olarak bilinir. Besin değerlerinin yüksek olmasından dolayı özellikle kanseri önleyeceği özelliğe sahiptir. Antioksidan ve C vitamini kaynağı olan Hünnap bağışıklık sisteminde güçlendirici etkiye sahiptir. Bağırsak sorunlarına iyi gelir ve kabızlığı tedavi eder.
- Kalp-damar sağlığına da iyi geldiği bilinmektedir.
- Hünnap özellikle içinde bulunan yüksek magnezyum oranından dolayı kas ve kemik ağrılarına da iyi gelir.
- Potasyum açısından da oldukça zengin bir üründür.
- Yine yapılan araştırmalarda hünnabın doğal bir antidepresan olduğu görülmüştür.
- Hünnap içeriğinde bulunan kalsiyum ve fosfordan dolayı kemik gelişiminde de oldukça etkilidir.
- Aynı zamanda kalsiyum ve fosfor diş sağlığını koruma konusunda da oldukça etkili olur.

Hünnap Zararları

Doğal besinler insanlar için şifa olsa da yanlış ve fazla tüketimle tam tersi zararlı olabilir. Sağlık dostu hünnapın fazla tüketimi insan vücudunda istenemeyen sonuçları doğurabilir. Hünnap meyvesinin yan etkileri arasında en çok karşılaşılan ise midede gaz oluşumudur. Fazla tüketim ile birlikte meydaa gelen gaz oluşumu sancı ve kramplara sebebiyet verebilir. Bu yüzden tüketirken aşırıya kaçılmamalıdır. Bunun yanı sıra alerjen hassasiyeti olan kişilerin de doktora başvurması önerilir. Aksi halde fazla tüketim alerjiye yol açabilir.