IQ testlerinde Türkiye'nin büyük kısmı alt sınıra yakın çıktı! En zeki ülkeler belli oldu

IQ testlerinde Türkiye'nin büyük kısmı alt sınıra yakın çıktı! En zeki ülkeler belli oldu

Zeka seviyesinin belirlendiği araştırmada Türkiye’nin büyük kısmının orta zekalı veya alt sınıra yakın olduğu açıklandı. IQ seviyesi en yüksek ülkeler de belli oldu.

Türkiye'nin okuduğunu anlamada 81 ülke içerisinde 36. sırada yer aldığını ortaya koyan 2022 PISA araştırmasından sonra, "Uluslararası IQ Testi Şirketi" tarafından yapılan son araştırma akıllarda soru işareti yarattı. 115 ülkenin IQ seviyesinin (zeka seviyesi) incelendiği araştırma sonunda birçok ülkenin zeka seviyesinde artış görülürken, Türkiye'nin önceki yıla göre 1.5 puan düşüş yaşadığı öne sürüldü.

100 farklı ülkeden 1 milyon 691 bin 740 kişinin zeka seviyesinin belirlendiği araştırmada Türkiye’nin büyük kısmının orta zekalı veya alt sınıra yakın olduğu açıklandı. Türkiye adına 42 bin 801 kişiye test yapıldığı duyurulurken, 2024 yılı IQ istatistiği 95.63 puan olarak hesaplandı. En zeki ülkeler sıralaması ise Güney Kore 107.54 puan, Çin 106.99 puan, İran 106.84 puan, Japonya 106.18 puan, Singapur 106.18 puan, Avusturya 102.71 puan olarak şekillendi.

Haber Global'de yer alan habere göre; Psikolog Prof. Dr. Üstün Dökmen PISA 2022 Türkiye Raporu'ndan çıkan sonuçlara dikkat çekerek şöyle konuştu: "Aslında söz etmemiz gereken konu PISA 2022 rapor ve sonuçları olmalı. Yıllardır söylüyoruz; eğitim sisteminin mutlaka değişmesi gerekiyor. Felsefe derslerinin henüz anaokulundan itibaren müfredata alınması elzem. Ülke olarak ezbere dayalı değil, akıl yürütme ve soru sormaya dayalı bir eğitim modeline geçiş olmalı. Ne yazık ki, sorgulamayı temel alan bir eğitim sistemiz yok. Bütün mesele çocuklarımızı nasıl yetiştirdiğimizle ilgili. Odaklanmamız gereken yegane konu eğitim ve müfredat olmalı."

Teknoloji ve Bilim Uzmanı-Yazar Tanol Türkoğlu, tartışma yaratan IQ sonuçlarına ilişkin sorularımızı yanıtlarken, şunları dile getirdi:

"İnsanda zekanın gelişimi pek çok etkene bağlıdır. İçine doğulan sosyal çevreden beslenmeye, solunan havanın temizliğinden beynin bilişsel kullanım şekline kadar onlarca etken zeka gelişiminde rol oynar.  Kolayca odaklanabilen, dikkat bozucu etmenlerin asgari düzeyde kaldığı, derin düşünce (tefekkür) edebilen, olaylara sorgulayıcı refleksle yaklaşabilen, yaratıcı-tasarımcı becerileri sahip bir beyin, zeka üretir. Global anlamda sosyal medya bu konforu bozan en büyük etken."