İşsizlik yardım süresi uzatılmalı

İşsizlik yardım süresi uzatılmalı

Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Hak-İş), G20 Çalışma ve İstihdam Bakanları Toplantısı'nda hazırlanan L20 Bildirisini Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na gönderdi.

 Bildiride, koronavirüs pandemisi nedeniyle işsizliğin giderek artabileceğine dikkat çekilerek, “İşsizlik yardımlarının süresini uzatmalı ve işsizlik sigortasına erişim için uygunluk kriterlerini genişletmelidir” denildi.

Hak-İş, üyesi bulunduğu Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) ve Sendikal İstişare Komitesi tarafından (TUAC), düzenlenen G20 Çalışma ve İstihdam Bakanları Toplantısı'nda yayınlanacak deklarasyon önerilerini ve bildirisini Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na sundu.

ITUC ve TUAC ile ortaklaşa hazırlanan L20 Bildirisinde, koronavirüs salgını nedeniyle işsizliğin artacağına dikkat çekilerek, “2020'nin ilk çeyreğinde küresel çalışma saatlerinin yüzde 5,4'ünün (155 milyon tam zamanlı işe eşdeğer) kaybedildiğini hesaplıyor. Bu rakam, 2. çeyrekte şu anda yaklaşık 400 milyona eşdeğer. (Uluslararası Çalışma Örgütü) ILO, imalat tedarik zincirlerindeki 292 milyon işin etkilendiğini tahmin ediyor. Kayıt dışı ekonomideki 1.6 milyar işçi, sosyal korumaya erişimi olmayan yoksullukla karşı karşıya” denildi.

Salgının yeni dalgalarının olaması durumunda OECD bölgesinde işsizliğin yüzde 12.6 seviyelerine çıkacağı tahmin edilen bildiride, “Gelir ve istihdamı sürdürmek için mali yardım sağlayan hükümetler, en çok ihtiyaç duyan sektörler için özel hedefler oluşturarak, kriz sona erene kadar bu destekleri sürdürmeye devam etmelidir” ifadeleri kullanıldı.

‘İŞSİZLİK YARDIMI SÜRESİ UZATILMALI’

Bildiride işsizlik ödeneğiyle ilgili düzenleme yapılması gerektiğine vurgu yapılarak, “İşçileri desteklemek için G20 hükümetleri, işsizlik yardımlarının süresini uzatmalı ve işsizlik sigortasına erişim için uygunluk kriterlerini genişletmelidir. Ayrıca sosyal ortaklarla diyalog halinde işi koruma planları, tazminat ve iş garantilerinin ölçeğini ve kapsamını yeniden müzakere etmelidir” diye kaydedildi.

‘KORONAVİRÜS AŞISI ÜCRETSİZ TEMİN EDİLMELİ’

Testleri artırmak, aşı üretimini desteklemek ve koronavirüse yakalananları tedavi etmek için hükümetlerin acil eylem planına ihtiyacı olduğu ifade edilen bildiride, şunlar kaydedildi:

“Araştırma bulgularının paylaşılmasında çok taraflı koordinasyon ve ücretsiz olarak temin edilebilen aşıların ve tedavilerin hızlı üretimi ve yaygınlaştırılması, koronavirüs salgınının hem mevcut sağlık hem de sosyo-ekonomik etkilerini ortadan kaldırmak ve herkes için direnç oluşturmak için hayati öneme sahiptir.”

‘ÖN SAFLARDA ÇALIŞANLARA ODAKLANILMALI’

“Pandemi, sağlık bakımı, çocuk bakımı ve yaşlı bakımı, eğitim, temizlik hizmetleri, ulaşım, çiftlik işleri ve diğer temel malların üretimi ve dağıtımı gibi işin temel doğasını ortaya çıkardı. Bu işler genellikle düşük ücretli, güvencesiz ve ağırlıklı olarak kadın veya göçmen işçiler tarafından üstleniliyor. Ekonomik faaliyet için sürekliliği sağlamak, ön saflardaki çalışanların ihtiyaçlarına ve korunmasına özel bir odaklanmayı gerektirir.”

‘SOSYAL KORUMANIN ÖNEMİ ORTAYA ÇIKTI’

“Pandemi, kamu hizmetlerinin ve sosyal korumanın önemini ortaya çıkarmıştır. Sosyal korumayı ve sosyal korumaya erişimi güçlendirmek, işçilerin, ailelerin ve toplulukların krizin en kötü etkileriyle başa çıkmasına yardımcı olacaktır. Sistemler tüm çalışanlar için erişilebilir hale getirilmelidir. Kayıt dışı çalışanlar ve yüksek düzeyde korumadan yararlanmayan diğer işçi kategorilerinin gelir desteği, sağlık hizmetleri ve diğer sosyal korumaya erişime ihtiyacı vardır. Kayıt dışı çalışanlar orantısız bir şekilde kadınlar, genç işçiler, göçmenler, siyah ve etnik azınlık ve yerli halktır.”