
İşte Canan Karatay'ın ısrarla tavsiye ettiği o baharat! Karaciğeri deterjan gibi temizliyor
Canan Karatay karaciğeri temizleyen ve sindirimi destekleyen baharatı açıklayarak ısrarla tüketilmesini tavsiye etti.
Sağlıklı beslenme tavsiyeleri veren Canan Karatay bu kez bir baharatı işaret ederek şiddetle tüketilmesini önerdi.
Beslenme uzmanları ve doktorlar tarafından özellikle tavsiye edilen mucizevi bir baharat. Prof. Dr. Canan Karatay’ın da ısrarla önerdiği bir bitki olarak dikkat çekti.
Padişah baharatı olarak da bilinen, yemeklerde ve çay olarak tüketildiğinde sayısız fayda sağlayan sumak birçok faydayı beraberinde getiriyor.
SUMAKIN FAYDALARI NELER?
Sumak, yüksek miktarda antioksidan içeriyor. Özellikle, antosiyaninler, flavonoidler ve fenolik asitler gibi antioksidanlar, vücuda zararlı serbest radikallerle savaşarak hücresel hasarı azaltıyor ve hastalıklara karşı koruyor.
İçeriğinde bulunan antioksidanlar sayesinde anti-inflamatuar özelliklere sahip oluş uda sumağın etkili bir baharat olmasını sağlıyor. Bu özellik, iltihaplanmayı azaltıyor, eklem ağrılarını hafifletiyor ve romatizma gibi iltihabi durumların yönetimine yardımcı olabiliyor.
Sumak, sindirimi destekleyen özelliklere sahip oluşuyla da dikkat çekiyor. Sindirim enzimlerini uyarıyor, sindirim sürecini kolaylaştırıyor ve sindirim rahatsızlıklarını hafifletiyor. Hazımsızlık, gaz ve şişkinlik gibi sindirim sorunlarını hafifletebiliyor.
Kalp sağlığını destekleyen özellikleri de sumağın mucize etkileri arasında değerlendiriliyor. Antioksidanlar, kan damarlarını genişleterek kan basıncını düşürebiliyor, kolesterol seviyelerini azaltabiliyor ve kalp-damar hastalıklarının riskini düşürücü etki sağlıyor.
CANAN KARATAY'DAN SUMAK SUYU ÖNERİSİ
Canan Karatay, İbn-i Sina'nın da tavsiye ettiği sumak tohumu çayını boğaz ağrısı yaşayanlar için tavsiye ediyor. Karatay taze olmasını belirttiği sumak tohumundan bir yemek kaşığı kadar bir su bardağıyla beraber cezveye koyulup kaynatılmasını öneriyor.
Önceden kaynatılmış bir bardak suyun içerisine bir tatlı kaşığı sumak ekleyin ve demlenmeye bırakın.
5 dakika kadar kaynar su içerisinde demlemeye bırakın. İçerisine 1 ya da 2 damla kekik yağı damlatabilirsiniz.
Demlenmiş sumağı bir süzgeç yardımı ile süzün.
Süzdükten sonra sade bir şekilde içebilirsiniz.
Eğer sade bir şekilde tüketemiyorsanız salata sosunuza katabilirsiniz.