İşte dünyanın en sıra dışı soygunları! La Casa De Papel'i aratmıyor...

İşte dünyanın en sıra dışı soygunları! La Casa De Papel'i aratmıyor...

Birçoğumuz dizilerde ya da filmlerde rastlarız büyük soygun olaylarına. Filmlerdeki nefes kesici soygun sahnelerini izlerken bizler de o anı adeta yaşarız. Peki sadece filmlerde mi oluyor böyle soygun ve hırsızlık olayları. Hayır.

Tarihin en büyük soygunlarının kimi o kadar tuhaf ve o derece imkansız görünüyor ki duyan herkes bunun gerçek değil bir film sahnesi olduğunu düşünüyor. Ancak bu listede yer alan her bir soygun birebir yaşanmış ve gerçek. İşte şimdiye kadar gerçekleşmiş en büyük, en ilginç soygun hikayeleri... 

1. BÜYÜK TREN SOYGUNU

Indiana, Seymour’da 1866 yılında gerçekleşen Büyük Tren Soygunu, aynı zamanda tarihin en büyük hasarlı tren soygunlarından bir tanesi. Elde edilen bilgelere göre, kardeş ve suç ortağı olan Frank William Reno ve Simeon Reno, 6 Ekim 1866 tarihinde bir trenden on bin dolar ve binlerce dolar değerinde altın çaldılar. Tam olarak bilinmese de soygunun bugünkü karşılığının üç yüz bin dolara tekabül ettiği düşünülüyor. İlk soygundan sonra demiryolu şirketleri kardeşleri yakalamak için dedektifler tuttu, ancak kardeşler bölgedeki trenleri ve bankaları soymaya devam ettiler. 1868'de, yani ilk soygundan iki yıl sonra, dedektifler büyük bir altın sevkiyatının şehre geldiğine dair yanlış bir söylenti yaydılar ve ardından kardeşleri yakaladılar.

1-buyuk-tren-soygunu.jpg

2. IRAK MERKEZ BANKASI SOYGUNU

Tarihin en başarılı ve en büyük soygunlarından birisi olan Irak Merkez Bankası Soygunu muhtemelen eşi benzeri zor bulunacak bir örnek. Amerikan liderliğindeki güçler 2003 yılının Nisan ayında Bağdat'a girdiği zaman, yağmacılar da döviz rezervleri de dahil olmak üzere ülkenin hazinesinin çoğunu barındıran Irak Merkez Bankası'nı hedef aldı. 18 Mart sabahı saat 4 civarında, üç büyük kamyon Merkez Bankası'na yanaştı dokuz yüz milyon dolarlık metal kasaları sorunsuz bir şekilde kamyonlara yüklemeyi başardılar. İşin komik tarafı, tereyağından kıl çeker gibi yapılan bu soygun için silah bile kullanmak gerekmedi. Sadece bankanın yönetimine Saddam Hüseyin tarafından yazılmış bir mektup sunuldu ve yüz milyonlarca dolar ortadan kayboldu.

2-irak-merkez-bankasi-soygunu.jpg

3. YEŞİL KASA MÜZESİ SOYGUNU

Yeşil Kasa Müzesi Soygunu son yıllarda gerçekleşen en göz alıcı ve aynı zamanda da en hasarlı soygunlardan bir tanesiydi. 2019 yılının Kasım ayında Almanya’da gerçekleşen bu soygunda hırsızlar Tarihi Yeşil Kasa’yı zor kullanarak açtılar ve içerisinden Dresden Devlet Sanat Koleksiyonlarına ait olan mücevherleri çalmayı başardılar. Ne yazık ki bu Almanya’nın en ünlü ve en büyük koleksiyonlarından bir tanesiydi. Dakikalar içinde bir cam vitrini bir baltayla parçaladılar ve bir düzineye yakın elmas çaldılar. Elbette binlerce polisin dahil olduğu bir araştırma ve baskın ile şüpheliler yakalandı ve yargılanma süreci başladı.

3-yesil-kasa-muzesi-soygunu.webp

4. HATTON GARDEN SOYGUNU

İngiltere’nin Londra şehrinde gerçekleşen Hatton Garden Soygunu üzerine film yapılmış ve tüm dünyanın oldukça ilgisini çekmiş soygun hikayelerinden bir tanesi.  2015 yılında gerçekleşen ve İngiliz tarihinin en büyük soygunu olan Hatton Garden hikayesinin bu kadar ilgi çekmesinin en büyük sebebi hırsızların dışarıdan bakıldığında tonton dedeler gibi görünen yaşlı adamlar olmasıydı. En genci 60 ve en yaşlısı 75 yaşında olan beş adam Hatton Garden'daki kasalardan yaklaşık 14 milyon sterlin değerinde mücevher çalmaktan suçlu bulundular ve 34 yıl hapis cezasına çarptırıldılar.

4-hatton-garden-soygunu.webp

5. ISABELLA STEWART GARDNER MÜZESİ SOYGUNU

1990 yılında Boston, Massachusetts’te gerçekleşen Isabella Stewart Gardner Müzesi Soygunu da medya tarafından büyük ilgi gören olaylardan bir tanesi. Hatta Netflix konu hakkında “This is a Robbery” isimli bir belgesel bile yayınladı. Modern zamanların en çok konuşulan soygunlarından olan bu müze soygunu toplamda yalnızca seksen bir dakika sürdü. 18 Mart 1990 günü iki adam polis memuru kılığında Isabella Stewart Gardner Müzesi’ne girdi, iki güvenlik görevlisini zor kullanarak etkisiz haline getirdiler ve sonra alabildikleri her şeyi alıp kaçtılar. Beş yüz milyon dolar değerindeki eserlerin çalındığı bu soygun müze çalışanlarını da çok zor durumda bıraktı.

5-isabella-stewart-gardner-muzesi-soygunu.jpg

6. KUZEY BANKASI SOYGUNU

İrlanda tarihinin en büyük suçlarından bir tanesi olan Kuzey Bankası Soygunu aynı zamanda akıllara durgunluk verecek kadar tuhaf. 2004 yılında Belfast’de gerçekleşen bu suçta toplamda yirmi altı milyon pound çalındı. Banka soyma niyetinde olan bir grup insan banka çalışanlarının evlerine girdi ve 24 saat boyunca onları rehin tuttular. Bunun sonucunda banka çalışanlarını soygun yapmaya zorladılar. Dahası bu korkunç soygun seneler boyunca hiçbir şekilde çözülemedi.

6-kuzey-bankasi-soygunu.jpg

7. KNİGHTSBRİDGE GÜVENLİK DEPOSU SOYGUNU

Knightsbridge Güvenlik Deposu soygunu, 12 Temmuz 1987'de Londra'daki Westminster Şehri'nin bir parçası olan Knightsbridge'de gerçekleşti. Bu soygunun Fortaleza'daki Banco Central soygunu ve 2003 yılında Irak Merkez Bankası'ndan çalınan bir milyar doların sonrasında tarihin en büyük banka soygunu olduğu düşünülüyor. İki adam Knightsbridge Güvenlik Deposu’na girdi ve bir Emanet kasası kiralamak istedi. Ayrıca deponun bir süreliğine kapalı olduğunu gösteren bir tabela asıp silahlar ile güvenlik görevlilerini etkisiz hale getirdiler. Pek çok kasayı kırdılar ve 60 milyon sterlin çalıp kayıplara karışmayı başardılar.

7-knightsbridge-guvenlik-deposu-soygunu.webp

8. SOCİÉTÉ GÉNÉRALE BANKASI SOYGUNU

Fransa’nın Nice şehrinde 1976 yılında gerçekleşmiş olan Société Générale Bankası Soygunu, Fransa için kara pazartesi olarak hatırlanıyor. Bir pazartesi sabah Société Générale Bankası açılmadı ve bankada hiç nakit yoktu. Tüm hafta sonu da ATM’den nakit çekilmiyordu. Kasanın açılmadığını fark eden yetkililer oldukça telaşlandı. Teknik bir hata olduğu düşünüldü fakat bir süre sonra gerçekler ortaya çıktı. Kasa açıldığı zaman içinin darmadağındı ve içerisinde “Silah olmadan. Şiddet olmadan. Nefret olmadan.” yazıyordu. Bu benzersiz vurgun tüm dünyanın dikkatini çekti.

8-societe-generale-bankasi-soygunu.jpg

9. UNİTED CALİFORNİA BANKASI SOYGUNU

United California Bankası Soygunu 24 Mart 1972 tarihinde Kaliforniya’da gerçekleşti. 1972'de, Ohio, Youngston'dan bir grup suçlu, Richard Nixon'ın bir bankada 9 milyon dolarlık kirli kampanya parası sakladığına dair bir ihbar aldı. Suçlular Nixon'dan nefret ediyorlardı ve elbette para istiyorlardı, bu yüzden yedi adam bankaya yöneldi. Çatıda bir delik açtılar, alarmı devre dışı bıraktılar ve beton kasaya iniş yaptılar. Daha sonra kasada delikler açtılar ve patlayıcılarla kapladılar. Ardından patlamanın ses çıkarmaması için toprak çuvallarıyla kapladılar. Nihayetinde on iki milyon dolarlık bir soygun yaptılar. 2018 yılı yapımı "Finding Steve McQueen” filmi de bu olaydan etkilenerek yapılmış bir suç filmi.

9-united-california-bankasi-soygunu.jpg

10. NATİONALMUSEUM SOYGUNU

Bir aksiyon filmini aratmayacak detaylara sahip olan Nationalmuseum Soygunu 22 Aralık 2000 tarihinde Stockholm’de gerçekleşti. Stockholm Ulusal Müzesi soygunu tüm dünyayı alarma geçirecek kadar ses getirdi. Üç silahlı adam müzenin kapanışından beş dakika önce lobiye girdi ve güvenlikleri zor kullanarak alt etti. Zaten içeride bekleyen diğer adamlar da hemen rollerine başladılar. Önceden hedeflenen ve elli beş milyon dolar değerinde olan üç tablo hemen alındı ve soygun birkaç dakika içerisinde son buldu.

10-nationalmuseum-soygunu.jpg

11. ANTWERP ELMAS SOYGUNU

Bir İtalyan hırsız grubu, Belçika'nın elmas bölgesi Antwerp'teki en büyük bina olan Antwerp World Diamond Center'daki The School of Torino'yu hedef aldı. Merkez, yüzlerce elmas tüccarını barındırıyordu ve kasa yeraltında iki katlıydı. Üç bloklu elmas bölgesinin 24 saat devriye ile sıkı bir güvenliği olduğu söyleniyor. Soygun hafta sonu meydana geldi ve yüzlerce kiralık kasa yağmalandı. Hırsızlık, tüccarlar işe döndükten sonra ancak Pazartesi günü fark edildi.

11-antwerp-elmas-soygunu.webp

12. HARRY WİNSTON MÜCEVHER SOYGUNU

Mükemmel suç denilen bir şey varsa Harry Winston Mücevher Soygunu bunlardan bir tanesiydi. Otuz yedi milyon dolarlık mücevherin çalındığı bu inanılmaz soygun tarihe geçebilirdi fakat hırsızlar çok acemi bir hata yaptılar ve daha fazla para koparabilmek için geri döndüler. Dört tane kapüşonlu hırsız 2007 yılında Harry Winston dükkanını soyup soğana çevirdi. Para hırsları yüzünden yakalandıkları düşünse de hâlâ bazıları olayın beyninin yakalanmadığını öne sürüyor.

12-harry-winston-mucevher-soygunu.jpg

13. BERNİE MADOFF’UN BÜYÜK SOYGUNU

Tarihte gerçekleşmiş en büyük saadet zinciri planlarından bir tanesi Bernie Madoff’a aitti. Bu bir günde, birkaç dakika içerisinde yapılan bir soygun değildi. Tam otuz yıl boyunca devam etti. Plan çökene kadar da hiç kimse, en büyük bankalar bile bu adamın bir dolandırıcı olduğunu fark edemedi. 2008 yılında gelen itirafından sonra bankalar ve yetkililer kendilerini açıklayabilmek için büyük bir çabanın içerisine girdiler. Bernie Madoff tam elli milyon dolarlık inanılmaz bir vurgun yapmayı başardı fakat en sonunda yakalandı.

13-bernie-madoffun-buyuk-soygunu.webp

14. ALEKSANDR ANDREEVİCH PANİN SOYGUNU

Bir siber soyguncu olan Aleksandr Andreevich Panin aynı zamanda tarihin en büyük meblağlı soygunlarından bir tanesini gerçekleştirdi. Dünyanın dört bir yanındaki insanlardan yarım milyar dolar kaçıran bu adamı internetin derin karanlığının içerisinde yakalamak da hiç kolay olmadı. Bir bilgisayar programı ile milyonlarca insanın bilgisayarına ve oradan da banka hesabına giren Aleksandr Andreevich Panin, modern zamanların en korkulan isimlerinden bir tanesi halen geldi ve  ABD federal hapishanesinde dokuz buçuk yıl hapis cezasına çarptırıldı.

14-aleksandr-andreevich-panin-soygunu.jpg