İşte erken ölüm riskini önleyen beslenme modelleri!
Beslenme tarzınız sağlığınızı etkilediği gibi ömrünüzü de ciddi anlamda olumlu ya da olumsuz yönde değiştirebiliyor. Erken ölüm riskini azaltmak için de bazı beslenme modellerinin uygulanması araştırmacılar tarafından öneriliyor.
Sağlığınızın ne denli yerinde olması bir nevi beslenme alışkanlıklarınıza da bağlıdır. Düzenli beslenmenizi bir plan ve program dahilinde gerçekleştirebiliyorsanız bu, sizin ömrünüzü de ciddi ölçüde etkiler.
Düzgün ve düzenli beslenme, erken ölümlerin de önüne geçer. Yapılan yeni bir araştırmada erken ölüm riskini düşüren 4 beslenme modeli tespit edildi. Araştırmada 119 bin 315 kişinin yeme alışkanlıkları 36 yıl boyunca takip edildi.
ERKEN ÖLÜM RİSKİNİ AZALTAN 4 BESLENME MODELİ
Bu kişilerin verileri Sağlıklı Beslenme İndeksi, Alternatif Akdeniz Diyeti, Sağlıklı Bitki Temelli Diyet İndeksi ve Alternatif Sağlıklı Beslenme İndeksi ile karşılaştırıldı. Araştırmacılar bunlardan en az birine yakından bağlı kalmanın erken ölüm, kalp hastalıkları, kanser ve solunum yolu hastalıkları riskini azalttığını tespit etti.
Sağlıklı Beslenme Endeksi, meyveler, sebzeler ve süt ürünleri de dahil olmak üzere tüm ana gıda gruplarını belirli miktarda içeriyor.
Alternatif Akdeniz Diyeti ise meyveler, balıklar, kuruyemişlerin tüketimine dair öneriler sunuyor.
Sağlıklı Bitki Bazlı Beslenme İndeksi'nde de sebzeler ve kepekli tahıllar yer alıyor. Ancak sağlıksız bitki bazlı gıdalardan (rafine tahıllar ve yüksek şekerli gıdalar gibi) ve hayvan bazlı gıdalardan kaçınmak gerektiğini söylüyor.
Alternatif Sağlıklı Beslenme İndeksi, sebzelerden şekerli içeceklere kadar bir dizi gıdanın kronik hastalıklarla nasıl bağlantılı olduğunu ele alıyor.