İşte Türkiye'nin en meşhur dolandırıcıları!

İşte Türkiye'nin en meşhur dolandırıcıları!

Türkiye'nin en meşhur dolandırıcıları merak konusu oldu. Kimisi verdiği boş vaatlerle köşeyi döndü kimi köprü kimi de cennetten arsa satarak zengin oldu. İşte Türkiye'nin birbirinden ünlü, en meşhur dolandırıcıları...

İnsanları kandırarak, onlara çeşitli vaatler sunarak kanlarına giren ve binlerce kişiyi birçok kez aynı veya farklı farklı yöntemlerle aldatan dolandırıcıların sayısı ülkemizde bir hayli fazla. Din tüccarları, kısa yoldan zengin olmak isteyenler, Galata Köprüsü'nü sıradan vatandaşlara satmak isteyenler, saadet zincirleri, tosuncuklar, kripto vurguncuları, cennet arazicileri ve daha nicesi bu topraklarda doğup büyüdü ve kısa yoldan dolandırıcılıkla köşe oldu.

İşte yaptıkları vurgunlarla köşeyi dönen ve nam salan Türkiye'nin en meşhur dolandırıcıları...

1. Sülün Osman (Ziya Osman Sülün)

Pek çok insana göre cumhuriyet tarihinin ilk büyük dolandırıcısı olan namı diğer Sülün Osman, ilk olarak İstanbul’daki kamu mallarını saf gördüğü vatandaşlara satıyor veya kiraya veriyordu. Yani düpedüz hayal satıyordu. Türkiye’de dolandırıcılık denince akla gelen ilk figürlerden olan Sülün Osman, vatandaşın paralarıyla yaşadığı lüks hayatıyla da gündemden düşmüyordu. 1961 senesinde işleri iyice arsızlığa bindiren Sülün Osman, Galata Köprüsünü de bir vatandaşa satınca yakayı ele verdi.

1-sulun-osman-ziya-osman-sulun.jpg

2. Jet Fadıl (Fadıl Akgündüz)

Herkes Fadıl Akgündüz’ü, kurduğu Jetpa isimli şirket ile tanıdı. 1990’lı yıllarda ülkede etkili olan Jetpa ve Jet Fadıl, yine her dolandırıcı gibi insanlara umut sattı. Yerli otomobil üreteceğini iddia eden, herkese ucuz konutlar yapacağını söyleyen Jet Fadıl, şirketi Jetpa’ya bağlı altı alt şirket kurdu. Göstermelik birkaç işe imza atan Jet Fadıl, daha sonra hiçbir sözünü yerine getirmedi. Jetpa’nın alt şirketlerinin çoğunda kimsenin çalışmadığı ortaya çıktı. Binlerce insandan topladığı paralar ile yurtdışına kaçan Akgündüz, bu yetmezmiş gibi Türkiye’ye milletvekili olarak geri döndü. Neyse ki liyakatli devlet adamları tarafından vekilliği düşürülen Jet Fadıl, yaptıklarının bedelinin bir kısmını cezaevinde ödedi. Yaptıklarından ders çıkarmayan Jet Fadıl, kısa dönem önce yeni bir projesiyle tekrar gündeme geldi. Fadıl’ın “Caprice Gold” turizm ve otelcilik projesi de hüsranla sonuçlandı.

2-jet-fadil-fadil-akgunduz.jpg

3. Tosuncuk (Mehmet Aydın)

Türkiye’nin adı en çok bilinen ve en popüler dolandırıcılarından biri olan Mehmet Aydın, namı diğer Tosuncuk, milyonlarca dolar ile Uruguay’a kaçtığında her şey ortaya çıktı. Tosuncuk’un kurduğu Çiftlik Bank adlı sanal çiftlik projesi binlerce insanın hem umudunu hem parasını aldı götürdü. Hayatımıza 1990’lı yıllarda Titan Saadet Zinciri ile giren ve “ponzi yöntemi” ile insanları dolandıran Tosuncuk, elde ettiği paralarla Latin Amerika’da lüks bir hayat sürdü. Baktı ki hazıra dağ dayanmıyor ve kaçak yaşam şartları kendisini zorluyor, Türkiye’ye gelip teslim olmayı seçti. Alacağı cezanın ardından yeniden özgürlüğüne kavuşacağını düşünen Mehmet Aydın, cezaevi sonrası yeni bir proje ile karşımıza çıkarsa hiç şaşırmamak lazım.

3-tosuncuk-mehmet-aydin.jpg

4. Selçuk Parsadan

1990’lı yıllara damga vuran Selçuk Parsadan, cumhuriyet tarihinin en büyük dolandırıcıları arasında yer alıyor. Dönemin başbakanı Tansu Çiller’i emekli bir paşayım diyerek kandıran ve bir telefonla devletin örtülü ödeneğini cebine indirecek kadar zeki olan Selçuk Parsadan, dolandırıcı olmasıyla övünmeyi de ihmal etmezdi. Gazeteci Emin Çölaşan’ı arayarak ve bizzat “Tansu Çiller’i bile dolandırdım” diyerek kendi reklamını yapması, onun nasıl bir karakter olduğunun da ispatıydı.

4-selcuk-parsadan.webp

5. Banker Kastelli (Abidin Cevher Özden)

Lakabını doğduğu memleketten alan Abidin Cevher Özden, Banker Kastelli olarak tanınıyordu. 1980’lerdeki banker furyasını başlatan isim olarak nam salan Kastelli, bankalardan daha yüksek faiz vereceğini söyleyerek insanların paralarını kendisine emanet etmelerini sağladı. Bunu ünlü isimleri reklamlarında oynatarak ve herkese güven aşılayarak yapan Kastelli, vaat ettiği yüksek faizleri ödeyemeyerek battı. Bankaların bankerlere getirdiği yasaklama kararının da Kastelli’nin batmasında etkili olduğu biliniyor. Banker Kastelli, bu hadiseden sonra yurt dışına kaçtı.

5-banker-kastelli-abidin-cevher-ozden.webp

6. Faruk Fatih Özer

Banker Kastelli’nin hemen ardından Faruk Fatih Özer ismini listeye eklememizin bir sebebi var. Aslında iki dolandırıcı farklı zamanlarda yaşamış olsalar da, aynı yöntemlerle insanları dolandırdı. Faruk Fatih Özer ismi belki size yabancı gelebilir; ama Thodex diyince, eminiz ki herkes Özer’in kim olduğunu hatırlayacaktır. Yerli kripto para borsası Thodex’in kurucusu ve yöneticisi Faruk Fatih Özer, çok yakın zamanda cumhuriyet tarihinin en büyük vurgunlarından birini yaptı. Yaptığı kampanyalar ile kriptoya yatırım yapan insanları kendi borsasına çeken Özer, daha sonra Thodex’i ansızın kapatarak kayıplara karıştı.

6-faruk-fatih-ozer.jpg

7. Banker Bako (Baki Cengiz Aygün)

“Papatyalı Banker” olarak da bilinen Banker Bako, 1980’lere damgasını vuran banker furyasında öne çıkan isimlerden oldu. Binlerce kişinin parasını hiç eden ve batmasına neden olan Bako, bununla da yetinemeyerek Türkiye’nin en saygın bankalarını bile dolandırmayı başardı. Bankaları dolandıran Bako hep daha fazlasını isteyince, bir süre sonra yakalandı. Dolandırıcılık suçundan uzun süre hapis yattı.

7-banker-bako-baki-cengiz-aygun.jpg

8. Raki (Güney Zobu)

Raki lakabı ile tanınan Güney Zobu, 1980’lere damga vuran bir başka büyük dolandırıcı. Amerikan Doları bulundurmanın ülkede yasak olduğu günlerde bu yasağı kendisine kazanç kapısı haline getiren Raki, pek çok milyoneri resmen soydu. Kaçak döviz almak isteyen zenginleri ağına düşüren ünlü dolandırıcı, “Almancı” ya da “Amerikalı” kılığına girerek, iyi derecede konuştuğu yabancı dilinin de yardımıyla cumhuriyet tarihine geçen büyük bir vurguna imza attı.

8-raki-guney-zobu.jpg

9. Eyüplü Halit (Halit Keskiner)

Osmanlı İmparatorluğu’ndan Türkiye Cumhuriyeti’ne transfer olan ve iki ülkenin de en büyük dolandırıcıları arasında kabul edilen Eyüplü Halit, neler yapmamış ki. İşgal döneminde kendi karakolunu kurup nezarete attırdığı gayrimüslimleri para karşılığı geri bırakan Eyüplü Halit, cumhuriyet döneminde İtalyan diktatör Mussolini’yi dolandırmaya kalkışacak kadar büyüdü. Yaptığı alengirli işler yüzünden sürekli cezaevine girip çıkan Eyüplü Halit, pek çok kadını evlendirme vaadiyle kandırmasıyla da ünlü oldu.

9-eyuplu-halit-halit-keskiner.jpg

10. Ayşe Benli ve Çetesi

Ayşe Benli’nin başını çektiği, 5 kişiden oluşan bir Türk çetesinin dünyanın en ünlü kumarhane cenneti Las Vegas’ı dize getireceğini söylesek kimse inanmazdı; ancak bu olay 2000’li yılların başında gerçek oldu. “Tophane yöntemi” denen oyunda kartların işaretlenmesi ve değiştirilmesine dayalı sistem ile Las Vegas kumarhanelerini 5 milyon dolara yakın dolandıran Benli ve çetesi, 2005 yılından beri FBI tarafından aranıyor. Uyanık Türkler halen bulunabilmiş değil.

ayse-benli-ve-cetesi-10.webp

11. Titan Kenan (Kenan Şeranoğlu)

Resmi rakamlar ile 16 bin kişiyi dolandırmaktan hüküm giyen namı diğer Titan Kenan, Türkiye’de kurulan ilk saadet zincirinin başı olarak tanınıyor. Titan Saadet Zinciri adında kurduğu yapı ile insanlara umut satan Kenan Şeranoğlu, 1990’lara damga vuran dolandırıcılardan oldu. “Ponzi oyunu” olarak da bilinen bir dolandırıcılık sistemi üzerine kurduğu yapı ile insanların hem parasını hem umutlarını çalan Titan Kenan, işlediği suçlardan dolayı cezaevine girdi ve cezasını çekti. Titan Kenan’ın kendi cebine doldurduğu paralar bir yana dursun, “ponzi oyunu” akımını ülkemize getirmesi asıl büyük felaketlere neden oldu. Yakın dönemde büyük bir vurgun yapan “Tosuncuk” Mehmet Aydın da insanların paralarını bu yöntemle aldı.

tijan.webp