
İstikrar nedir? İstikrarsızlık nasıl yenilir? İşte 10 altın kural
İstikrar, hem bireysel hem toplumsal anlamda son derece önemli olarak görülür. Peki, nedir bu istikrar? İstikrarsızlık nasıl düzelir?
İstikrar; karar ve sebat üzere olmak, karar kılmak anlamlarında kullanılır. Harekette süreklilik, belli bir düzeni takip veya dengeli bir seviye grafiği söz konusu olan her yerde istikrardan bahsedilebilir. İstikrar, yaratılış tabiatına en uygun davranış biçimidir. Ancak düzensiz ve bozuk bir istikrarsızlık, insan yaşamında büyük sarsıntılara yol açabilir.
Peki, istikrar ve irade gücü için ne yapılmalı? İşte 10 altın kural...
- Uyku saatlerinize dikkat edin. : Gece 11.00 sabah 05.00 arası hormonların hücre yenilenmesi için en çok çalıştığı saatlerdir.
- Düzenli beslenmeye önem verin. : Kan şekeri düzeyinizi sürekli değiştirecek diyetler yapmayın. Bütün gün aç durup akşam glisemik endeksi yüksek gıdalar yemeniz hem sağlığınız açısından hem iradeniz açısından sizi kötü etkileyecek ve kısır döngüye sokarak sizi çıkmaza sokacaktır.
- Kararlarınızı netleştirin. : Aklınızdaki soruları ve cevapları netleştirerek karar vermeye doğru bir adım atın.
- Egzersiz yapın. : Sabah erken kalkacağınıza göre bu saatleri en doğru kullanmak adına bir yarım saatte olsa egzersiz yaparak vücudunuzu doğru kullanın.
- Meditasyon yapın.: Gün içerisindeki stresinizden arınmak ve sürekli geçmişi düşünerek takılı kalmaktansa şimdi ve şu anı yaşamanız iradenizi güçlü kılacaktır. Ayrıca meditasyonun prefrontal lobun kanlanmasını sağladığı bilimsel açıdan tespit edildiğinden beri tıp camiası da dikkatin önemini vurgulamakta. En güzel meditasyon nefesinize odaklanmaktır. Günde 5 dk nefesinize odaklanaraj başka hiçbir şey düşünmeyin. Dikkatiniz dağıldıkça siz onu geri çağırın.
- Yapmak isteyip te yapamadığınız şeyleri kendinize kurallar koyarak 21 gün yapın. : Şeker yemek istemiyorsunuz ancak daha çok mu yiyorsunuz. O zaman sadece 21 gün seni yemiycem 21 gün sonra görüşürüz diyerek kendinizi zorlayın. Zaten işin sonunda canınız istemeyecek ve siz alışkanlığınızı kazanmış olacaksınız.
- Niyet edin. : Neyi bırakmak ya da neye başlamak istiyorsanız niyet ederek işe başlayın.
- Kendinize hedef koyun. : Kısa vadeli hedeflerinize değil uzun vadeli hedeflere odaklanın. Anlık hazlar değil uzun vadeli hazlardan keyif alın.
- Kendinizi eleştirmekten vazgeçin. Hatalarınız ile kendinizi kabul edin ve bunların farkına vararak değiştirmeye çalışın.
- Aklınıza gelen durum ile ilgili hızlıca harekete geçin. Diyete başlamak mı? Neden pazartesiye ihtiyaç olsun ki…