Kahvaltılarda zıkkım yiyin! Faydaları saymakla bitmiyor

Kahvaltılarda zıkkım yiyin! Faydaları saymakla bitmiyor

Halk dilinde 'zıkkım ye, zıkkımın dibini ye' gibi sözlere konu olan zıkkımın, kahvaltılara renk getiren tarifinin saymakla bitmeyen faydaları bulunuyor.

Domatesli bir biber kızartması olan ve halk dilinde 'zıkkımın dibi' olarak bilinen veya kahvaltılarda acılı ezme olarak da yenilebilen 'zıkkım' insan sağlığına oldukça faydalı.

ekran-goruntusu-2022-09-11-170420.png

ZIKKIMIN FAYDALARI NELERDİR?

Sabahları tüketilen zıkkım metabolizmayı hızlandırdığı gibi gün içinde verdiği enerji ile sizi diri tutar. 

Öte yandan zıkkım hiç beklenmedik anlarda da hayat kurtarabilir. Haricen kullanıldığında zıkkım, adale ağrılarına iyi gelir. Akrep ve arı sokmasında dahi faydalı olan zıkkım, düşük dozlarda kullanılacak olursa kalbi de kuvvetlendirir, bol miktarda idrar söktürür ve vücutta biriken suyu boşaltır.

zikkim1.png

ZIKKIM TARİFİ

Malzemeler

  • Zıkkım Tarifi (Acılı Ezme) İçin Malzemeler
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 kase ceviz (çekilmiş)
  • 1 küçük kase beyaz peynir
  • 2-3 diş sarımsak
  • 2-3 yemek kaşığı saf zeytinyağ
  • Bayat ekmek(çekilmiş)kuru olmayacak
  • Acı pul biber
  • Kimyon
  • Karabiber

ekran-goruntusu-2022-09-11-170406.png

Kahvaltılarda ya da yemeklerde zıkkım yapmak için öncelikle bütün malzemeler bir kapta karıştırılır. Baharatlar isteğe göre konulabilir. Fakat hafif acı kıvamda tadı daha güzel ve etkilidir. Zıkkım adının gelişi de acı olmasından kaynaklanır. Kıvamı ise bayat ekmekle yapılır. Çok fazla katı olmayacak şekilde yapılan zıkkım, cevizi bol olduğunda ise damak tadınıza daha lezzetli gelebilir. Zıkkımı dilim ekmeğe sürüp afiyetle yiyebilirsiniz.