Kahveyi bırakınca yaşananlar

Kahveyi bırakınca yaşananlar

Kahvenin faydaları elbette saymakla bitmez. Ama bazı durumlarda kahve içmeyi bırakman gerekebilir. Peki, bu alışkanlığını bırakınca ne gibi değişiklikler meydana geliyor?

Sürekli kahve tüketen bir insansan ve bir süreliğine kahveyi bırakmak zorunda kaldıysan, bu durumun ne kadar da can sıkıcı olduğunu bilirsin. Baş ağrıları, yorgunluk, psikolojik hallerdeki dalgalanmalar, kahve içmeyi bırakınca gözlemlenen olaylardır. Önerilen ise kahve içmeyi bırakmaya karar verdiğin zaman yakın çevreni de bu durumdan haberdar etmen yönünde. Çünkü yan etkiler, çevrendekilerin de canını sıkabilir.

Her insanda durum elbette farklı; ama günde 400- 500 ml arası kafein (3-4 bardak kahve, 6 bardak çay,10 kutu kola) tüketiyorsan, bu gibi yan etkileri tecrübe etme ihtimalin oldukça yüksek. Fakat bu etkiler,kafein tüketimi bırakıldıktan 7- 10 gün sonra bitiyor.

Önerilen ise, bırakma sürecinde her 3-4 günde biraz da olsa kahve içmen yönünde.

Elbette her kafeinli içecek kalorisiz olacak diye bir kaide bulunmuyor. Eğer bol kalorili kahveler tüketiyorsan, kahve içmeyi bıraktığın zaman oluşacak kalori açığı sayesinde kilo verirsin.

Durum herkes için aynı değil. Açlığı bastırma konusunda bir hayli etkili olan kahveyi içmeyi bırakırsan,iştahının açılması ve daha fazla kalori alman da ihtimaller arasında. Aynı zamanda kafein metabolizmanı hızlandırıcı etkiye sahip olduğundan, kahve içmeyi bırakınca metabolizman da yavaşlayabilir. Bu durumda yaktığın kaloriler de azalacak ve daha fazla kilo alacaksın. İngiltere'de yapılan bir araştırmaya göre uykudan 6 saat önce içilen kahve bile uyku düzenini bozabiliyor. Bunun sonucunda sabahları yorgun uyanıyor ve dolayısıyla daha fazla kafeine ihtiyaç duyuyorsun. Kahve tüketimi bırakıldığında ise, uyku kalitesinde artış gözlemleniyor ve insanlar daha derin uykular çekebiliyor. Gün içerisindeki enerjileri de bu etkene bağlı olarak yükseliyor. Meseleye kısa süreli değil, uzun süreli baktığında hem uyku kaliten hem de enerji seviyen yükseliyor.

 

Deyim yerindeyse, kafein sinir sisteminin gaz pedalına basıyor ve adrenalin salgısını tetikliyor. Aynı zamanda kan damarlarının genişlemesine ve kan basıncının artmasına neden oluyor. Kahve tüketimi bırakıldığında ise insanlar daha sakin ve daha az stresli oluyor.

 

Amerika'da yapılan bir araştırmaya göre kafein antrenman performansını ve yoğunluğunu artırıyor. Sakinlik güzel olabilir; ancak kahve içmeyi bırakınca antrenmanlarındaki performansın azalıyor.

 

Kahve tüketimi, sindirim sistemini harekete geçiriyor. Asidik yapısı ise sindirim sistemi için tehlike oluşturabiliyor. Kahve içtiğin zamanlar tuvalete nasıl koştuğunu bilirsin Kahve tüketimi bırakılınca, bu gibi sorunlar da ortadan kalkıyor.

 

Günde 5 ya da daha fazla bardak kahve içen kadınların göğüs kanserine yakalanma riskleri, günde 1 ya da daha az kahve içen kadınlara göre W daha az. Bunun başlıca nedeni ise kahvenin mükemmel bir antioksidan olması. Diğer yapılan bir çalışmada ise günde 3- 5 bardak kahve tüketmenin kalp hastalıklarından kaynaklı ölüm riskini ! azalttığını kanıtlıyor. Kahve ya da çay tüketimi bırakıldığında, başka bir antioksidan olan yeşil çaya yönelinmesini ya da meyve sebze tüketiminin artırılmasını öneriliyor.