Kan yapan besinler hangileri? Demir eksikliğine ve kansızlığa ne iyi gelir? Bu belirtilere dikkat!

Kan yapan besinler hangileri? Demir eksikliğine ve kansızlığa ne iyi gelir? Bu belirtilere dikkat!

Günümüzde en çok görülen sağlık sorunlarından biri de kansızlık. Ülkemizde taşıyıcısı yoğun olarak görülen kansızlığa karşı iyi gelen besinler ise merak ediliyor. Peki, kan yapan besinler hangisi?

Kan yapan besinler, kansızlık yaşayan birçok kişi tarafından detaylıca araştırılıyor. Ülkemizde yaygın olarak görülen Akdeniz anemisi yani talasemi veya halk arasında kansızlık, ciddi bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır.

kansizlik-nedir-belirtileri-nelerdir-h1527227726-44f467.jpg

Detaylı bir tahlil, demir eksikliğiyle Akdeniz anemisi taşıyıcılığının birbirinden kolaylıkla ayırt edilmesini sağlar. 

Peki, kansızlık ve demir eksikliğine ne iyi gelir? Kan yapan besinler hangileri? İşte yanıtı...

DEMİR EKSİKLİĞİ NEDİR?

Akdeniz anemisi taşıyıcılığı doğumsal bir hastalık olduğundan önceki yıllara ait kan düzeyleri var ise bunlar tekrar gözden geçirilmelidir. Yıllar önceye ait düşük hemoglobin düzeyleri Akdeniz anemisi taşıyıcılığından kuşku duyulmasına neden olur. Tabii burada yıllar boyunca tekrarlayan demir eksikliği anemisi olan ve tam tedavi edilmemiş hastaları da göz ardı etmemek gerekir.

s-4111cc5d1bf26b94fb3e5198be1e39c3ae58f771.webp

KANSIZLIK BELİRTİLERİ

  • Romatizmal ağrılar
  • Halsizlik ve unutkanlık
  • Saçlarınızda zayıflama
  • Erken doğan çocuk
  • Doğum sonrası görülen adet ve kan kaybına dikkat edilmesi gerekir.

KANSIZLIĞA İYİ GELEN BESİNLER NELERDİR?

  • Kırmızı et ve sakatat
  • Sebzeler

5e95c32666a97ce7b3c7b7ad.webp

DEMİR YÖNÜNDEN ZENGİN BESİNLER HANGİLERİ?

  • Kırmızı et
  • Tavuk, hindi
  • Ton balığı, somon
  • Yumurta
  • Tofu, soya fasulyesi
  • Kuru baklagiller (kuru fasulye, mercimek, nohut, iç bakla, barbunya gibi)
  • Yağlı tohumlar (fındık, ceviz, badem)
  • Taze bezelye, börülce, fasulye, yeşilbiber
  • Taze meyveler (portakal, kavun, çilek, dut, muz gibi)
  • Yeşil yapraklı sebzeler (maydanoz, nane, roka, ıspanak, pazı, brokoli, dereotu…)
  • Pekmez, tahin, kuru meyveler (kuru üzüm, kuru erik, kuru incir, hurma, kuru kayısı gibi)