Kapalı alanda bir kişi dahi maskesiz olursa...

Kapalı alanda bir kişi dahi maskesiz olursa...

Koronavirüsün kapalı ve koridor gibi dar alanlarda nasıl yayıldığı görsellerle açıklandı.

Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan koronavirüs

dünya çapında 73 milyonu aşkın kişiye bulaşıp, 1.6 milyondan fazla insanın hayatını kaybetmesine neden oldu.

Salgını bitirmek için geliştirilen aşılara onay verilmeye başlansa da, dünya nüfusuna yetecek aşı üretmek için hala uzun bir yol var. Bu da corona virüsünden korunmak için tedbirleri elden bırakmamayı gerektirmekte.

Bu kapsamda virüsün bulaşıcılığına yönelik yeni araştırmalar da ortaya çıktı. Pekin’de bulunan Çin Bilimler Akademisi, virüsün kapalı ortamlarda, özellikle de koridor gibi dar alanlarda nasıl yayıldığına ilişkin bir çalışma gerçekleştirdiği öğrenildi.


Uzmanlar, 1.80 boylarında ve saniyede 1.5 metre hızla yürüyen bir adamı baz aldı. Söz konusu örnekte maske takmayan ve koronavirüs taşıyan adam, öksürerek havaya damlacıklar yoluyla virüsü bırakıyor. Damlacıklar, yürümeye devam eden adamın oluşturduğu hava akımıyla birlikte bel seviyesindeki yükseklikte onu takip etmekte.

kor.jpg

1.2 metre ve 6 metre genişliğindeki iki farklı koridor üzerinden simülasyon oluşturan uzmanlar, 6 metrelik koridorda virüsün görünmez bir kuyruk gibi daha uzun süre kişiyi takip ettiğini vurguladı. Yetişkinlerde bel seviyesindeki yüksekliğin çocuklarda baş bölgesine geldiğini belirten uzmanlar, bu sebeple çocukların daha büyük risk altında olduğunu belirtti.

Araştırmacılar, yürürken dahi sosyal mesafe kuralına uymanın ve maske takmanın öneminin bu çalışmayla bir kez daha gözler önüne serildiğini ifade etmekte.