Kas yırtılması nedir? 2. derece kas yırtılması ne kadar sürede iyileşir?

Kas yırtılması nedir? 2. derece kas yırtılması ne kadar sürede iyileşir?

Kas yırtılması nedir? 2. derecede kas yırtılması ne kadar sürede geçer? Kas yırtılması nasıl tedavi edilir?

Kas yırtılması ve 2. derece kas yırtılması ile ilgili sorular google aramalarda en çok aratılan konuların başında geliyor. Peki, Kas yırtılması nedir? 2. derecede kas yırtılması ne kadar sürede geçer? Kas yırtılması nasıl tedavi edilir? İşte yanıtı...

KAS YIRTILMASI NEDİR?

Kaslar liflerden oluşur ve tüm iskelet sisteminin yapısında bulunarak hareket etmeyi sağlar. Herhangi bir nedenden dolayı kasların çok fazla zorlanması liflerin kopmasına yani kas yırtılmasına yol açar. Bu kopmalar sonucunda liflerde kanamalar meydana gelir. Kas yırtılması olan bölgede hareket kısıtı yaşanması çoğunlukla söz konusu değildir. Ancak bu bölgede şişlik oluşur ve şiddetli ağrılar buna eşlik eder.

kalca-labrum-yirtigi-neden-olur.jpg

KALÇA KAS YIRTILMASI NEDİR?

Kalça eklemindeki labrum yapısı, en sık tekrarlayan küçük travmalar sonrası, ya da trafik kazaları gibi yüksek enerjili travmalara sonrası oluşur. Bazı hastalarda ise travma ya da sportif aktivite öyküsü yoktur. Bu grup hastalardaki yırtık yıpranmaya bağlı (dejeneratif yırtık) olur. Bu hastalarda kalça eklemi sıkışması(femoroasetabular impingment) ya da kalça eklem kireçlenmesi de olabilir.

Kalça KAS YIRTIĞI TEDAVİSİ NASIL OLUR?

Kalça labrum yırtığının tedavisi belirtilerin ne şiddette olduğuna bağlıdır. Bazı hastalar ameliyat dışı çözümlerden fayda görürken bazı hastalara kalça artroskopisi ile labrum tamirinden fayda görürler.

KALÇA KAS YIRTIĞI AMELİYAT DIŞI TEDAVİ

Aktivitelerin düzenlenmesi, core ve kalça bölgesi kaslarının güçlendirilmesi amaçlanarak fizyoterapiye başlanır.

KALÇA KAS YIRTIĞI ENJEKSİYON TEDAVİSİ

Büyüme faktöründen zengin plazma, yağ dokusundan veya kemik iliğinden elde edilen kök hücre uygulamalarının ultrason altında hem yırtığa hem de kalça ekleminin içine yapılması ile yırtığın tamir edilmesi hedeflenir.

KAS YIRTILMASI NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Kas yırtılması tedavisi çoğu hastada ortak seyreder. Birinci veya ikinci derece kas yırtılmalarında spor veya egzersiz faaliyetlerine bir süre ara verilir. Kası yoracak tüm aktivitelerden kaçınmak elzemdir. Kas yırtılmasının meydana geldiği bölgeye vakit kaybetmeden buz uygulamak gerekir. Bu kas yırtılmasının devam ettiği birkaç gün 2-3 saat aralıklarla uygulanmalıdır. Buz kompresi bölgenin şişmesini engeller ve kasın daha çabuk iyileşmesine destekte bulunur. Yaralanma esnasında kasın elastik bir bandajla sarılarak sıkıştırılması da etkili bir yöntemdir. Bu yöntem de yine şişmenin oluşumunu engeller. Ancak kan akışının engellenebileceği unutulmadan çok fazla sıkmamaya da özen gösterilmelidir. Eğer ağrı artıyor ve şişlik sarmaya rağmen devam ediyorsa elastik bandajın çıkarılması gerekir. Çünkü bu yöntem yanlış uygulandığından işe yaramadığı anlamına gelir. Özellikle geceleri uyumadan önce veya gün içinde yatarak dinlenildiği sırada kas yırtılması olan bölgeyi kalp seviyesinden yüksekte tutmakta fayda vardır. Örnek olarak bacaklarda gerçekleşen kas yırtılmalarında uzanma esnasında ayak altına yastık konulabilir. Ağrı olduğu durumlarda doktor tarafından uygun ağrı kesici hastaya reçete edilir. Üçüncü derece yırtıklarda ise düzenli olarak fizyoterapiste gitmek gerekir. Kas yırtılmasının oluştuğu bölge bir süre hareket ettirilmemelidir. Durumun ciddiyetine göre cerrahi müdahale de önerilebilir.

Kas yırtılmaları evde bazı yöntemlerle tedavi edilebilse de bireyler tarafından şiddetinin tespit edilmesi pek mümkün değildir. Bu nedenle belirtilerin görülmesiyle birlikte vakit kaybetmeden muayene olunması daha sağlıklı bir yaşam sürebilmeniz için önem arz eder.

2. DERECE KAS YIRTILMASI NE KADAR ZAMANDA GEÇER?

Kas yırtıkları net bir tanı konulabilmesi için kendi içinde derecelendirilerek 3’e ayrılır. Yırtık şiddetine göre lif ve kas yaralanmaları şu şekildedir:

Birinci Derece: Birkaç kas veya lifin zarar görmesi sonucu oluşan hafif vakalardır. Genellikle kaslar işlevini yapabilir ve az bir ağrı bulunur.

İkinci Derece: Birinci dereceye nazaran daha fazla kas ve lif hasar alır. Ağrı şiddeti daha fazladır. Bölgede şişlik ve renk değişimi bulunur.

Üçüncü Derece: Kasların ve liflerin aşırı derecede gerilmesi sonucu kopması ile sonuçlanan tablodur. Kas ve lifler fonksiyonlarını gerçekleştiremez. Şiddetli ağrı, şişlik ve morarmalar görülür.