Kene ısırması belirtileri nelerdir? Kene ısırmasında ne yapılmalı?

Kene ısırması belirtileri nelerdir? Kene ısırmasında ne yapılmalı?

Yaz aylarının gelmesiyle kene ısırması vakaları artmaya başladı. Kene ısırması veya sokması olarak adlandırılan bu durum yazın sıcak havalarda çok daha fazla rastlanmaktadır. Peki Kene ısırmasına ne iyi gelir? Kene ısırması durumunda ne yapılmalı?

Keneler, en çok ağaçlık ve çimenlik alanlarda bulunurlar. Hastalık bulaştırma, alerjik reaksiyona ve birçok rahatsızlığa sebep olabilmekte olan kene ısırığı karşısında neler yapılmalı mutlaka herkes öğrenmelidir. 

1.webp

KENE ISIRMASININ BELİRTİLERİ NELERDİR? 

Kene ısırmasının ve sokmasının birçok belirtileri bulunur. İşte kene ısırmasının belirtileri aşağıdaki gibidir:

Kişinin kendini sürekli halsiz ve yorgun hissetme

Vücut ısısında artış meydana gelmesi

Baş bölgesinde ağrı oluşması

Üşüme

Terleme

Vücutta kızarıklık

Burun bölgesinde kanama

Vücutta morarma

KENE ISIRMASINDA NE YAPILMALI? 

Keneyi derhal ve dikkatlice çıkarmak büyük önem taşır. Bunun için vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna gitmek gerekir. Keneyi çıkarmak için önce eldiven giyilip işleme başlanır. 

Mümkün olduğunca derinden ve kenenin ağzına en yakın noktadan yakalamak, özellikle kafa ve ağız parçaları olmak üzere, kenenin hiç kalıntı bırakmadan çıkarılması için önemlidir. 

Bunun için temiz ince uçlu bir cımbız veya forseps kullanılır. Kene yavaş ve sürekli bir yukarı yönlü hareketle nazikçe çekilip kıvırmadan çıkarılır. 

Kene, asla çıplak elle tutulmamalı, cımbız veya elle sıkılmamalı veya kıvrılıp bükülmemelidir. Çıkarma işleminden sonra eller ve ısırık alanı sabun ve sıcak suyla yıkanır ve alkolle dezenfekte edilir.