Keneden korunmanın yolları! Keneden nasıl korunulur?

Keneden korunmanın yolları! Keneden nasıl korunulur?

Yaz ayları ve güzel havalarla birlikte piknik mevsimi de açıldı. Ancak kene tehlikesi herkesi tedirgin etmeye başladı. Keneden korunmanın ise çeşitli yolları var.

Yaz mevsimi ile birlikte sıcak havaların gelmesi insanların dışarıda daha çok vakit geçirmesine neden oldu. Koronavirüs salgınının da azalmasıyla vatandaşlar parklarda, bahçelerde, kırlarda ve piknik alanlarında daha çok vakit geçirmeye başladı.

62839d7f2af10711fc0c759f.webp

Ancak bunu yaparken kene tehlikesi de tekrar ortaya çıktı. Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığına yol açan keneler Türkiye'nin dört bir yanında vatandaşlara musallat olmaya devam ediyor.

KENELER HASTALIK YAYIYOR

Keneler, enfeksiyon hastalığına yol açarken, aynı zamanda hastalığın etkeni olan virüsün, yabani hayvanlar, çiftlik hayvanları ve insanlar arasında taşınmasına da aracılık ediyor.

kirim-kongo-kanamali-atesi-20020-31583-b.jpg

PARK, BAHÇE, PİKNİK ALANLARINA DİKKAT

Özellikle park, bahçe, piknik alanı gibi, ormanlık yerler içinde büyük bir tehdit olarak karşımıza çıkan keneler hiç haberimiz olmadan vücudumuza tutunup hastalık saçabiliyor.

istanbul-kene-sozcu-16-9-1561461672-670x371.jpg

Peki, keneden korunmanın yolları nelerdir? Keneden nasıl korunulur? Kene tutunduğunda neler yapmalı, neler yapmamalıyız? İşte yanıtı...

KENEDEN NASIL KORUNULUR?

Keneden korunmanın birçok yolu var. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Keneler, uzun otların, çimlerin ve çalılıkların aralarında daha çok bulunurlar. O yüzden özellikle piknik alanlarında, parklarda oturduğunuz yere çok dikkat edin.
  • Böcek kovucu ilaçların kullanımı bir veya iki saat kadar da olsa keneleri vücudunuzdan uzak tutabilir.
  • Kene bulunma şüphesi olan yerlerde, parklarda veya piknik alanlarında veya ormanlarda özellikle bacakları kapatan kıyafet tercihi yapılmalı, uzun kollu giysiler öncelik tercihiniz olmalı.
  • Açık renkli kıyafetler tercih edin. Böylece vücudunuzda kene veya farklı böcek türlerini daha kolay tespit edip önlem alabilirsiniz.

1451490-620x410.jpg

KENE ISIRDIĞINDA NELER YAPILMALI?

Aldığınız tüm tedbirlere rağmen KKKA'ya sebep olan bu küçük canlının, kenenin ısırığına maruz kaldıysanız yapmanız ve yapmamanız gereken bazı şeyler var.

  • Eğer bir kene tarafından ısırıldıysanız öncelikli yapmanız gereken şey en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaktır. Eğer sağlık ocağına gidecek kadar yakın değilseniz bir cımbız yardımı ile keneyi yapıştığı deriden ayırabilirsiniz. 
  • Kenenin deriden ayrılmasının ardından ellerinizi kesinlikle sabunlu suyla yıkamalı ve kenenin ısırdığı yeri iyot çözeltisi tarzı antiseptiklerle ya da alkollü hijyen malzemeleri ile temizlemelisiniz. 
  • Kene ısırığından sonraki 10 gün yakinen takip edilmeli. 10 gün içinde oluşan ani ateş, baş ağrısı, halsizlik ve bulantı gibi şikâyetlerde sağlık kuruluşlarına başvurulmalı.
  • Keneler vücuttan çıkartılırken asla öldürülmemeli ve patlatılmamalıdır. Aksi takdirde kene, içindeki zehri vücudunuza saçacaktır. Bu da daha büyük problemlere yol açabilir.
  • Hayvancılıkla ilgilenen vatandaşlar, hayvanlarını Mart ve Eylül ayları arasında muhakkak kene tehlikesine karşı ilaçlatmalıdır ve gereken kontrolleri yapmalıdır.