Kırmızı ve yeşil mercimeğin farkı ne?

Kırmızı ve yeşil mercimeğin farkı ne?

Mercimek, Türk mutfağının vazgeçilmez yiyeceklerindendir. Peki ama farklı renkte olan mercimeklerin özellikleri neler? Renk farkı mercimekte ne ifade ediyor?

Mercimek, Türk mutfağında önemli bir yer tutuyor. Hem pişirilen bir yiyecek hem çorba hem de köfte olarak farklı çeşitlerde yapılan bu lezzetli besin yine birbirinden farklı renkleriyle biliniyor. Peki mercimeğin renkleri ne anlama geliyor? Kırmızı mercimek ve yeşil mercimeğin farkları neler?

KIRMIZI VE YEŞİL MERCİMEĞİN FARKI NE?

Kırmızı mercimek pişirildiğinde sarı ve yumuşak olurken, yeşil mercimek kahverengimsi hale gelir ve pişince dayanıklılığını sürdürmektedir. Kırmızı mercimek ile yapılan köfte benzeri yemekler çabuk tüketilmediği taktirde bozulma riski yaşamaktadır. Ancak yeşil mercimek ile yapılan yemekler saklama süresi olarak uzundur.

yesil-mercimek-yozgat-bakliyat-1.jpg

YEŞİL MERCİMEĞİN FAYDALARI NELER?

Yeşil mercimek; diğer mercimeklere oranla daha fazla protein içermektedir. Bir kilo et ve bir kilo yeşil mercimeğin protein değeri eş değerdir. 100 gram mercimek 365 kalori olmasına rağmen kilo almaya neden olmaz. Yeşil mercimeğin faydaları oldukça fazladır. İçerdiği protein miktarı sayesinde tokluğun uzun süre korunmasına yardımcı olur. Yeşil mercimek A, B, C, K vitaminleri bakımından oldukça zengindir. Vücudun ihtiyacı olan vitaminleri bünyesinde barındırır. 

İçerdiği protein sayesinde organların onarımı ve kas yapısını güçlendirir. Yeşil mercimek diyanet ve kalp hastalıklarına iyi geldiği bilinmektedir. Mercimekte bulunan lifler sayesinde kan şekeri seviyeleri kontrol altında tutmasına yardım eder. Lif içeren besinler geç sindirildiği için kan şekerini dengeler. Magnezyum içerdiği için kalp rahatsızlıklarına iyi gelir. Mercimek lif açısından zengin olduğundan sindirime yardım olarak metabolizmaya hızlandırır. Mercimek içerdiği lektin sayesinde kanseri hücrenin büyümesini engeller. 

kirmizi-mercimek-bakliyat-377-22-b.jpg

KIRMIZI MERCİMEĞİN FAYDALARI NELER?

Kırmızı mercimek protein bakımından oldukça zengindir. Protein diş, kemik ve göz sağlığı için oldukça önemlidir. Kırmızı mercimeğin faydaları oldukça fazladır ama bunlardan ilki cilde çok iyi gelip akne oluşmasını engellemesidir. Yaşlanmayı geciktirir. Kırmızı mercimek yüksek lif oranı sayesinde kilo vermeye yardımcı olur.  100 gram mercimekte yaklaşık olarak 116 kalori bulunmaktadır. Yeşil mercimekten daha düşük kaloriye sahip olan kırmızı mercimek diyetlere daha çok tercih edilmektedir.