Kış aylarında sağlıklı beslenmenin 7 altın kuralı

Kış aylarında sağlıklı beslenmenin 7 altın kuralı

Kışın soğuk havalarda hem azalan hareket hem de hastalık riskiyle beraber bağışıklık sistemi bir hayli düşebilir. İşte tüm bunlara karşı beslenmek, daha doğrusu sağlıklı beslenmek kilit rol oynuyor.

Kış mevsimiyle birlikte artık sıcak havalarda olduğu gibi hareket alanımız çok fazla olmuyor. Öte yandan kapalı ortamda geçirilen vaktin daha fazla olması hastalıklara daha çok davetiye çıkartıyor. Hal böyle olunca soğuk algınlığı başta olmak üzere çeşitli virüsleri kapmamız da daha kolay.

saglikli-beslenme-nedir.webp

İşte bunlara karşı durmak ve sağlığımızı korumak adına yapmamız gereken en önemli şey de düzenli ve sağlıklı beslenmek oluyor. 

Uzmanlar özellikle kilo alımının arttığı soğuk havalarda hastalıklara karşı kritik uyarılarda bulunmakla beraber sağlıklı beslenmenin de altın kurallarını paylaşıyor.

fonksiyonel-beslenme-uzmani-3-1024x576.jpg

Peki sağlıklı beslenmenin altın kuralı nelerdir? İşte yanıtı...

KIŞ AYLARINDA NASIL SAĞLIKLI BESLENİLİR?

Kış aylarında ev yapımı gıdalar öncelikle tercih edilmelidir. Yapay koruyucu ve katkı maddesi bulunmayan ev yapımı salça, turşu ve tarhanaya öğünlerde yer vermeyi unutmamalısınız.

Sıvı tüketimi de her zaman olduğu gibi elzemdir. Ihlamur, adaçayı, kuşburnu ve bitki çayları soğuk kış aylarında içinizi ısıtmakla birlikte bağışıklığınızın güçlenmesinde yardımcı olabilir.

kapak-102947.jpg

Margarin yerine daha sağlıklı olan zeytinyağı, uygun düzeyde tereyağı, yağlı tohumlar ve kuruyemişlere yönelmeniz tavsiye edilir.

A, C, D ve E vitaminleri yönünden zengin besinlerin tüketimi de sağlığınız için olmazsa olmazdır. Mevsimine uygun 2 veya 3 porsiyon meyve-sebze tüketimi çok önemlidir. Bilhassa bu aylarda brokoli, havuç, karnabahar, pırasa, portakal, elma ve mandalina tüketilmesi önerilmektedir.

617128394e3fe10fcca7c6cc.webp

D vitamini de yine alınması gereken önemli vitaminlerdendir. Balık, D vitamini ile beyin fonksiyonlarının gelişimi için tüketilmesi başlıca önerilen gıda ürünleri arasındadır. Haftada en az 2 veya 3 kez balık tüketilmesi önerilir.

8.png

Son olarak tüketilmesi gerektiği gibi tüketiminden uzak durulması gereken yiyecekler de var elbet. Bunların başında da karbonhidratlı besinler geliyor.

633458a117acab130c05e93e.webp

Özellikle şeker ve tatlı konusunda hassas olmalısınız. Bunun yerine kurubaklagiller, kuruyemişleri tüketmenizi, nohut, kuru fasulye, mercimek, ceviz, badem, fındık gibi besinleri alternatif olarak görmelisiniz.

gunluk-beslenme-rehberi.jpg