Kış aylarının hastalıksavar besinleri belli oldu!

Kış aylarının hastalıksavar besinleri belli oldu!

Soğuk kış aylarında bu sebze ve meyveleri tüketenler hastalık nedir bilmiyor? Çünkü bu besinler tam bir şifa deposu.

Havaların soğumasıyla birlikte hastalıklar baş göstermeye başladı. Peki, kış aylarında adeta şifa deposu olan besinler nelerdir? Uzmanlar hastalıktan uzak tutacak kış aylarının hastalıksavar besinlerini tek açıkladı.

kis-besinleri-1-jpg.webp

Yeniçağ'daki habere göre vitaminler bağışıklık sistemini dolaylı veya doğrudan etkilerken bilhassa bazı vitaminlerin etkisi dikkat kuvvetlidir. Bunlar ise; A, B6, B9, C, D3 ve E vitaminleridir.

kis-meyveleri-bagisiklik-c-vitamini-grip-dogal-besinler-saglikli-yasam-nar-portakal-kivi-elma-2-gripten-koruyan-bitki-caylari-nelerdir-gripten-korunmak-ve-bagisiklik-sistemini-guclendir.webp

ENFEKSİYONA KARŞI ANTİKOR ÜRETİYORLAR

Vitaminlerin vücutta metabolize olabilmeleri için minerallere ihtiyaç var. Vücutta çinko, bakır, selenyum, magnezyum, klor, sodyum, demir gibi minerallerin kofaktör olarak görev yapmasıyla bağışıklık sistemini doğrudan etkilediği belirlendi. Hücrelerin harekete geçmesini sağlayan kimyasalların salınımı, vücutta oluşan enfeksiyona karşı antikorların çoğalmasını sağlamak özellikle bu minerallerin görevidir.

kis-meyveleri-ve-sebzeleri-nelerdir-hang-b9e0.webp

KIŞ AYLARINDA YENİLMESİ GEREKEN SEBZE VE MEYVELER

A, C, E vitaminleri ile yine antioksidan özellik gösteren bazı bitkisel kimyasalların da önemli kaynaklarından olan - ıspanak, karalahana, brokoli, pazı, roka, yeşil soğan, sivri biber, Brüksel lahanası, turp, şalgam, pancar, kereviz, domates, havuç, limon, kuşburnu, elma, kivi, portakal, mandalina gibi - koyu yeşil, sarı, turuncu, kırmızı ve mor sebze ve meyveler.

kisin-ortaya-cikan-butun-meyve-ve-sebzeler-bir-arada.jpg

Bağışıklık sistemini olumsuz etkileyecek bir beslenme türü olan yağlı, karbonhidratlı, basit şekerden zengin yiyeceklerin tüketiminden kaçınmak; uzun süre tokluk sağlayacak, mevsimine uygun vitamin-mineralden zengin beslenmek gerekli.

kis-sebzeleri-listesi-leziz-tarifler-esliginde-5.jpg

BİTKİ ÇAYLARIYLA BAĞIŞIKLIĞINIZI DESTEKLEYİN

Soğuk havalarda sıcak içecekler tüketmek hem vücudu ısıtır hem de içerdiği sıvılarla hidrasyonu sağlar. Taze zencefil veya tarçınla lezzetlendirilmiş, Ihlamur, adaçayı, hibiskus, kuşburnu çayı, açık çay gibi sıcak bitki çayları bu dönemde tercih edilebilir.