Kulak şekline göre kalp krizi geçirip geçirmeyeceğinizi öğrenin

Kulak şekline göre kalp krizi geçirip geçirmeyeceğinizi öğrenin

Gözler kalbin aynasıdır derler. Ancak bu kez kulağınız kalbinizin aynası olacak. Çünkü kulağınızın yapısındaki bu değişiklik kalp krizi riskinizi de ortaya koyuyor.

Kalp krizi her yaşta ve farklı nedenlerle meydana gelebilen, hatta ölümcül olabilen bir sağlık sorunudur. Kalp krizinin belli başlı belirtileri vardır. Ancak bu belirtiyi pek çok kimse bilmez.

2.jpg

Frank'in işareti de denilen ve kulak memesindeki çapraz bir kıvrım olan bu görüntü kalp krizi riskinize ilişkin önemli ipuçları veriyor.

KALP KRİZİNİN GÖSTERGESİ

Bu işaret ile kalp hastalıkları arasındaki bağlantı, 1973 gibi erken bir tarihte Sanders T. Frank tarafından, anjina pektorisli ve koroner arter tıkanıklığı olan hastalarının durumlarını incelerken fark edildi ve hepsinde hızlı bir şekilde kulak kepçesinde böyle bir kıvrım oluştu. Daha sonra bilim adamları doktorun gözlemlerini doğruladılar ve işaretin kendisi kardiyovasküler hastalık ve kalp krizi riskinin bir tür göstergesi haline geldi.

for-dwii-ear-lobe-crease-comparison-r.jpg

KALP KRİZİ GEÇİRENLERE ALTIN NİTELİĞİNDE NASİHATLAR

Uzmanlar, daha önce kalp ve damar hastalıkları tanısı almış kişilere altı ipucu veriyor:

  • Sıcak giyin; birden fazla ince giysi katmanı giymek, tek bir kalın katmana göre daha sıcak kalmanızı sağlar.
  • Şapka, atkı ve eldiven giyin; koroner kalp hastalığınız varsa maske takın veya daha sıcak havayı solumak için burnunuza ve ağzınıza bir atkı sarın.
  • Isınmak için alkol içmeyin; sıcak hissetmenize neden olabilir, ancak kardiyovasküler sistem üzerindeki stresi artıracaktır.
  • Dışarıda çalışırken ara verin ve daha sık içeriye girin.
  • Kan basıncınızı, glikozunuzu ve kolesterol seviyenizi ölçün ve optimum seviyelerde tutun.
  • Göğüs kemiğinizin arkasında ağrı veya yanma, soğuk, yapışkan ter, solgunluk, ölüm korkusu, baş dönmesi ve bilinç kaybı hissederseniz hemen ambulans çağırın.

ekran-goruntusu-2023-12-03-155403.png

KALP KRİZİ EN ÇOK HANGİ SAATLERDE MEYDANA GELİYOR? 

Uzmanlara göre, kalp krizi en sık sabah 6'dan 9'a kadar meydana geliyor, çünkü o sırada kan basıncı ve kan viskozitesi artıyor. Kan akışının yavaşlamasına ve kan lipit düzeylerinin yüksek olmasına neden olan felç, çoğunlukla sabah saat 4 ila 6 arasında meydana gelir