Kurban eti yıkanır mı? Dışkı bulaşan kurban eti nasıl temizlenmeli? Kurban eti nasıl saklanır?

Kurban eti yıkanır mı? Dışkı bulaşan kurban eti nasıl temizlenmeli? Kurban eti nasıl saklanır?

Kurban etini kesenlerin aklındaki soru işaretlerinden biri de kurban eti saklanırken yıkanır mı sorusudur. Eğer "Kurban eti yıkanmalı mı yıkanmamalı mı?" diye düşünüyor, eti yıkamak zararlı mı sağlıklı mı diyorsanız haberimizi okuyun...

Kurban bayramında kavurma ve diğer yemekleri hazırlamak ya da etin saklama aşamasına geçirmek isteyen kişiler sterilliğinden şüphe ettikleri durumlarda “kurban eti yıkanır mı?” sorusu ile karşı karşıya geliyor. Peki, eti yıkamak zararlı mı, pislik bulaşması durumunda ne yapmak gerekiyor, kurban eti yıkanmalı mı?

Kurban eti yıkanır mı sorusunun cevabını hızlıca vererek başlayalım: Daha hızlı bakteri üretmemesi ve bakterilerin her yere yayılmaması için kurban etinin yıkanması önerilmez.

KURBAN ETİ KAVURMADAN ÖNCE YIKANIR MI?

  • Doğru koşullarda kesilen kurban etinin yıkanması önerilmez.
  • Ancak dinlendirilmesi, kanın etten uzaklaştırılması için çok önemlidir ve bu adım asla atlanmamalıdır.
  • Et kandan arındırıldıktan sonra ise mutlaka üzerinde yabancı cisimlerin, kalıntıların kalıp kalmadığını kontrol etmek ve herhangi bir yabancı madde varsa üzerinden temizlemek oldukça önemlidir.
  • Eğer kesim ya da dinlendirme işlemleri sırasında et, kedi-köpek-böcek gibi farklı hayvanlara değerse değen bölge etten bıçakla kesilerek uzaklaştırılmalı ve bakteri oluşumunun önüne geçilmelidir.

KURBAN ETİNE DIŞKI BULAŞTIYSA YIKANIR MI? 

 Eğer etinizde dışkı gibi hayati tehlike oluşturabilecek bir kalıntı gördüyseniz etinizi yıkayabilirsiniz. Ancak sağlıklı şekilde kesilmiş ve dinlendirilmiş eti yıkarsanız su, etin üzerindeki bakteri oluşum sürecini hızlandıracaktır. Eti dondurucuda muhafaza edecekseniz bu durumda da yıkamanız önerilmez, zira yıkadığınız etin üzerinde kalacak su damlaları da ekstra buzlanmalara sebep olacak ve çözdürdüğünüzde eriyen su damlaları yine bakteri oluşum sürecinin hızlanmasına sebep olacaktır

 Yıkama işlemi için sıcak ya da soğuk su kullanmanız da bakteri oluşum sürecinde olumlu etkilere sahip değil. Soğuk ya da oda sıcaklığındaki su bakteri oluşumunu arttırırken sıcak suyla yıkadığınızda da etin üzerinde bakteri oluşum süreci hızlanacağı gibi etin yapısı da bozulacaktır