Kütür kütür turşu için mutlaka buna dikkat edin! İşte turşu kurmanın püf noktası

Kütür kütür turşu için mutlaka buna dikkat edin! İşte turşu kurmanın püf noktası

Sonbahara girerken artık yavaş yavaş turşular kurulmaya başlanır... 'Turşu nasıl kurulur?' 'İyi bir turşu nasıl yapılır?' diye düşünüyorsanız sizin için hem püf noktaları derledik.

Turşu yaptığımızda, turşularımız istediğimiz gibi olmayabiliyor. Bazen yanlış ya da eksik koyduğunuz bir malzeme turşunun tadını ya kaçırıyor ya da turşunuzun erimesine sebep oluyor. 

MUTLAKA KAYA TUZU KULLANIN

Öncelikle turşu yapacağınız ürünü iyice yıkamalısınız. Turşu kurarken kararma yaşanmaması için sofra tuzu kullanılmamalı, turşuluk kaya tuzu kullanılmalı. Genelde sofra tuzu kullanmak gibi hata yapılıyor, bu büyük bir yanlış.

Kaya Tuzunun Faydaları ve Zararları Nelerdir? Kaya Tuzu Faydalı Mı, Sağlığa İyi Gelir Mi?

TURŞUDA BEYAZ SİRKEYİ TERCİH EDİN

Ayrıca turşunun beyaz sirke ile yapılması, meyve sirkelerinin lezzetinin sirkeye geçmesini önler. Son olarak ise seçtiğiniz ürün kesinlikte çürük olmamalı. Taze ve körpe ürünler seçmeniz turşunuzun kütür kütür olması için yeterli olacaktır.

Turşu nasıl yapılır? Turşu tarifi ve turşu yapmanın püf noktaları

TURŞU NASIL YAPILIR? 

Turşu kurarken, turşusunu kuracağınız besinlerin ezik ve zedelenmemiş olmasına dikkat edilmek gerekmektedir.

Turşu hazırlamak için kullanılacak kaplar; cam kavanoz veya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan onaylı tek kullanımlık plastik kaplar olmasına dikkat edilmelidir. 

Turşu yaparken kullanılan bütün malzemelerin ((kap, sebze-meyveler, kaşık, kepçe vs) çok iyi temizlenmiş ve başka herhangi bir şeyle temas etmemiş olmasına dikkat edilmelidir.

Turşunuzun tuzuna dikkat edin.

Tuzun turşu yapımında yeterli miktarda eklenmesi hem yararlı bakterilerin oluşup zararlı bakterilerin oluşmaması için hem de turşusu yapılan besinlerin sertliklerinin uygun olması için önemlidir.

Turşu kurarken kullandığınız tuz sofra tuzu değil kaya tuzu olmalıdır. Çünkü normal sofra tuzu ile yapılan turşularda kısa sürede yumuşama gözleniyor. Yüzde 8 tuzlu su hazırlamak için 1 litre suya 80 gram tuz eklemek gerekmektedir. 

Tuşunuza limon tuzu ve sirke muhakkak ekleyin .

Turşu hazırlanırken asitlik oranı düşük olan sebzelere (özellikle taze fasulye, bamya vb.) limon tuzu eklemek, tuz miktarını çok artırmadan turşu oluşumunu sağlamaya yardımcı olur. Aynı zamanda turşunun rengini korur. Sirke de doğal bir koruyucu olması ve turşu fermente olurken istenmeyen bakterilerin oluşmamasını sağlaması bakımından turşuya eklenmesinde fayda var.

Malzemeler 

5 kiloluk cam şişe yada tek kullanımlık plastik kap

Havuç, lahana, turşuluk ufak salatalık, taze fasülye, biber, sarımsak

Suyu için:

1 bardak kaya tuzu

1 tatlı kaşığı limon tuzu

1 bardak sirke

Yeteri kadar su 

Tarifi:

Güzelce yıkadığımız sebzeleri 5 kiloluk cam şişemize dolduruyoruz. Üzerine 1 bardak sirke ekliyoruz. Farklı bir kabın içine su doldurup limon tuzu ekleyip eriyene kadar karıştırıyoruz. Daha sonrasında turşuları kuracağımız cam şişenin üzerine ekleyip ağzını sıkıca kapattıktan sonra limon tuzunun turşumuzun her yerine temas etmesi için aşağı ve yukarı hareket ettiriyoruz. Burada dikkat etmemiz gereken husus ilave ettiğimiz suyun turşunun heryerine dolmuş olmasıdır. 

Afiyet olsun