Limondan 60 kat, Portakaldan 5 kat fazla C vitamini var! Her yerde yetişiyor

Limondan 60 kat, Portakaldan 5 kat fazla C vitamini var! Her yerde yetişiyor

Kuşburnu; C ve E vitamini, fenolikler, karotenoidler, organik asitler ve esansiyel yağ asitleri içeren iyi bir fitokimyasal kaynağıdır. Limondan 60 kat, Portakaldan 5 kat fazla C vitaminine sahip olan kuşburnunun faydalarını sizler için derledik.

Zengin C vitamini sayesinde bağışıklık sistemini güçlendiren kuşburnu bitkisinin çiçekleri tıbbi ilaç olarak kullanılıyor. Yemişleri ise bağışıklık sisteminin güçlenmesi için bitkisel çaylar başta olmak üzere marmelat ve reçel yapımında kullanılıyor.

Kuşburnunun Faydaları Nelerdir?

Kuşburnunun faydaları, kuşburnu yüksek oranda likopen içermektedir. Yaygın olarak domateste bulunan likopen; tüketildiğinde antioksidan işlevi görür ve vücutta koruma sağladığı bilinmektedir. Kuşburnu, yüksek oranda antioksidan içermesinin dışında, yine yüksek oranda C vitamini içerdiği için bağışıklık sistemini güçlendirir. 
Kuşburnu, C vitamini eksikliğinden kaynaklı soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklar başta olmak üzere, bağırsak ve mide rahatsızlıkları için yaygın olarak kullanılmaktadır.

ss.jpg

Kuşburnu nedir?

Kuşburnu, Türkiye’nin hemen hemen her bölgesinde doğal olarak yetişebilen, çalı formunda, boyu 1-3 metre aralığında bitki türlerinden biridir. Rosacea familyasında yer alan kuşburnu, eylül ve ekim aylarında meyve verir.

KUŞBURNUNUN FAYDALARI

Kansızlığa iyi gelir

Özellikle kadınlarda ve çocuklarda demir eksikliğine bağlı kansızlık çok yaygın görülen bir problem. çok yaygın bir sorun. Kuşburnu, besinlerle alınan demirin serbest hale geçerek vücutta kullanılmasına yardımcı olur. Bu sayede demir eksikliğine bağlı oluşan kansızlığı önler. 

Gözleri koruyor

Kuşburnu püresinde bulunan önemli bir karotenoid olan likopen sadece kataraktın değil aynı zamanda diğer göz hastalıklarının da başlangıcı ve ilerlemesinde koruyucu etki gösteriyor.

Cildi güzelleştiriyor

Kuşburnu A vitamini açısından zengin oluşuyla cildin elastikiyetini korumasını sağlıyor ve yaşlanmasını geciktirici etki yaratıyor. Kolajen seviyesini de artırıyor. Yara izleri ve akneleri gideriyor. Kuşburnunun çekirdekleri, Gamalinoleik asit, cilde canlılık kazandırıyor ve güneş kaynaklı yanıklarda da fayda sağlıyor.

Bağışıklık sistemini güçlendiriyor

Yapısında bol miktarda bulunan C vitamini, polifenoller ve antioksidanlar sayesinde bağışıklık sistemini güçlendiren kuşburnu zengin vitamin ve minerallere sahip. Likopen ve A, B, E, K vitaminlerinin yanı sıra magnezyum, demir gibi değerli mineralleriyle vücut direncini artırıyor, sinir sisteminde, hücre yenilenmesinde fayda sağlıyor. 

Kabızlığı önlüyor

Her mevsim yetişebilen kuşburnu, kabızlık şikayeti çekenler için doğal bir şifa kaynağı. Birçok hastalığa fayda sağlayan kuşburnunun içeriğindeki pektin, laktasif etkiye sahip. Yani bağırsakların fazla çalışmasından ötürü ortaya çıkacak ishal benzeri etki yaratıyor. Böylece düzenli tüketildiğinde kabızlığı gideriyor ve sindirimi kolaylaştırıyor. Bağırsak parazitlerini düşürüyor.

Kansere karşı koruyor

Sağlıklı hücreleri kanserli hücrelere dönüştürerek zarar verebilen serbest radikallere karşı güçlü bir koruyucu olan kuşburnu, içeriğindeki güçlü antioksidanlarla kanser hücrelerinin büyüme ve gelişmesini de engelliyor.