
Löpür löpür karpuz yiyenleri kahredecek haber
Sıcak yaz aylarında bayıla bayıla karpuz yiyenleri üzecek bir detay ortaya çıktı. Karpuzu böyle yemek tüm faydasını yok ediyormuş.
Sıcak havalarda en doğal ve lezzetli serinleme yöntemi karpuz yemek. Herkesin severek yediği karpuzu tüketirken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar var. Aksi halde karpuzun tüm faydasını yok edebilirsiniz.
İşte karpuzu asla yememeniz gereken o tüketim şekli...
KARPUZUN YAN ETKİLERİ NELER?
Bir dahaki sefere sulu ve tatlı karpuz dilimlerini yemeden önce birkaç şeyin farkında olmalısınız. Karpuzun aşırı tüketimi bazı sağlık sorunlarına yol açabilir. İşte aşırı karpuz tüketiminin meydana getirdiği yan etkiler:
DOLAŞIM SİSTEMİNDE SORUN ÇIKARABİLİR
Karpuzlar yüksek oranda potasyum içerir. Potasyumla zenginleştirilmiş gıdaların aşırı miktarda tüketilmesi dolaşım sistemi sorunlarına yol açabilir. Meydana gelebilecek sorunlardan bazıları; zayıf nabız, düzensiz kalp atışları, kalp durması vb.dir. Ayrıca vücudun motor kontrolünü ve sinir sistemini de etkileyebilir.
BAĞIRSAK RAHATSIZLIĞINA YOL AÇABİLİR
Karpuz likopen açısından zengindir. Bu nedenle karpuzu aşırı tüketmeyin. Mide bulantısı, şişkinlik, ishal, kusma, hazımsızlık, mide ekşimesi ve gaza neden olabilir. Sindirim sistemi yaşla birlikte zayıflama eğiliminde olduğundan bu semptomlar yaşlı insanlar arasında daha kötü olabilir.
YORGUNLUĞA NEDEN OLABİLİR
Karpuz su kaybını önlemeye yardımcı olurken aşırı karpuz tüketimi vücuttaki su miktarını artırabilir. Buna idrara çıkma eşlik etmezse kan hacminde bir artışa yol açabilir. Bu, şişliği daha da kötüleştirebileceği gibi bitkinlik ve halsizliğe de yol açabilir. Ayrıca çok miktarda karpuz tüketen kişilerde sinir, kas ve böbrek sorunları olabilir.
ŞEKER HASTALARI DİKKAT ETMELİ
Bir kişi insüline dirençli olduğunda kan şekeri seviyesi kanda sabit kalma eğilimindedir. Vücudun hücrelerine girmez. Hücrelerde glikoz eksikliği olduğunda, daha fazla miktarda insülin üretilir. Hem kan hem de şeker kanda kalır ve bu da vücuttaki trigliserid seviyesi düzeylerini etkileyebilir. Doğal şekerle dolu karpuz, vücudun şeker seviyelerinde ani bir artışa neden olabilir. Bu nedenle şeker hastaları karpuz tüketmekten kaçınmalıdır.
ALERJİK REAKSİYONLAR GELİŞTİREBİLİR
Aşırı karpuz tüketmek bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Şiddetli veya hafif döküntüler ve yüzde şişlik meydana gelebilir. Ayrıca dilde kaşınma, baş ağrısı ve baş dönmesi de olabilir. Havuç ve salatalığa alerjisi olan kişilerde karpuza karşı alerjik reaksiyonlar gelişebilir.
KAN BASINCINI DÜŞÜREBİLİR
Aşırı karpuz tüketimi vücudun kan basıncı seviyesinin düşmesine neden olabilir. Bir kişi düşük tansiyondan muzdaripse ara sıra karpuz tüketmek en iyisidir.