Makineden çıkan çamaşırlar kötü kokuyorsa çözümü basit

Makineden çıkan çamaşırlar kötü kokuyorsa çözümü basit

Yeni yıkanmış çamaşırlar neden kötü kokar? Bu koku nasıl engellenir? İşte cevabı...

Çamaşırlarınızın kötü kokmasının birçok nedeni olabilir. Neyse ki bazı püf noktaları ile bu kokuların önüne geçmek mümkün. İşte, çamaşırlarda oluşan kötü kokunun nedenleri ve bu kokuyu önleyecek etkili çözümler...

ÇAMAŞIR MAKİNESİNDE YIKANAN ÇAMAŞIRLARIN KÖTÜ KOKMASININ NEDENLERİ

Çamaşırlarda oluşan kötü kokular bazı hatalar yüzünden oluşur:

- Zamanla çamaşır makinesinin içerisinde biriken deterjan kalıntıları, makinenin kötü kokmasına neden olur. Bu durum çamaşırların da kötü kokmasına yol açar.

-  Çamaşır makinesinin iç kısmı sürekli neme maruz kaldığı için küflenme yapabilir. Bu da çamaşırlarınızın kötü kokmasına sebebiyet verir.

- Çamaşırlarınızı yıkarken gereğinden fazla deterjan ve yumuşatıcı kullanmak kötü kokuların bir başka nedeni olarak karşımıza çıkar.

- Makinenin içerisini tıka basa çamaşırla doldurmak, çamaşırların yeteri kadar iyi yıkanmasını engeller. Bu da kötü kokuların oluşmasına yol açar.

- Eğer yıkanan çamaşırları ıslak bir şekilde uzun süre makinenin içerisinde bırakırsanız küflenme oluşur. Bu küflenme ise hem çamaşırların hem makinenizin kokmasına neden olur.

- Kötü kokuların oluşmasının bir başka sebebi ise makinenin içerisinde biriken kirli su, saç, kumaş parçaları gibi kalıntılar olabilir.

ÇAMAŞIRLARIN KÖTÜ KOKMASI NASIL ENGELLENİR?

Kötü kokulu giysiler çamaşır makinenizin "Beni Yıka" çağrısı olabilir. Zaten kirli giysileri temizleyen bir makinenin neden temizliğe ihtiyacı olsun demeyin.

Çamaşır makinesinin nemli ve karanlık tamburu, iç aksamı kötü kokuya neden olan bakteriler için elverişli bir ortam hazırlar. Bu nedenle makinenizi de düzenli olarak temizlemeniz gerekir.

Çamaşır sıklığına göre ayda ya da birkaç ayda bir çamaşır makinenizi yüksek ısıda boş olarak çalıştırın. Bu işlem için marketlerden satın alacağınız çamaşır makinesi temizleme solüsyonlarını kullanabileceğiniz gibi ev yapımı bir temizleyici de tercih edebilirsiniz.

Her yıkamadan sonra mutlaka tamburun kurumasına izin verin. Yani makinenizin kapağını hava akışını kesmemek için bir süre açık bırakın.

Çamaşır makinesinin lastiğinde kalmış su da kötü koku ve bakterinin nedenidir. Mikrofiber bir bez yardımıyla bu alanı kurulayın.

Her ne kadar yeni teknoloji ürünü makineler deterjan gözlerini temizliyorlarsa da ayda bir kez deterjan haznesini çıkarıp sıcak su ve eski bir diş fırçası ile iyice temizleyin.

DETERJAN DOZAJINI DOĞRU AYARLAYIN

Kötü kokudan kurtulmak için aklınıza ilk gelen deterjan ya da yumuşatıcı miktarını arttırmak olabilir. Ancak bu doğru olmaz. Çünkü fazla deterjan yeteri kadar durulanamaz ve giysilerde hapsolur. Bu da bakteri oluşumu ve kötü kokuyu tetikler.

Öte yandan az deterjan kullanımı ile tasarruf yapacağınızı düşünmek de yetersiz temizleme gücü ile hijyen sorunlarına neden olur.

Deterjan kullanımı ile ilgili üreticilerin suyun sertlik derecesine göre önerdiği ölçülere uygun seçimler yapın.

Toz veya sıvı deterjan kullanıyorsanız bir ölçü kabı edinebilir, makinenin içine yerleştirilen deterjan yıkama kaplarını deneyebilirsiniz.

Ya da kapsül deterjanları seçerek hayatınızı kolaylaştırabilirsiniz.

BEKLETMEDEN ASIN

Giysilerin küf kokmasının bir diğer nedeni de yıkandıktan sonra uzun süre çamaşır makinesinde beklemeleridir.

Her ne kadar güzel kokulu bir yumuşatıcı, deterjan kullanmış olsanız da yıkama programı sonunda nemli ortamda kalan ıslak çamaşırlar bakterilere kucak açar ve kötü kokarlar.

Yıkama programı biter bitmez çamaşırlarınızı makineden çıkarın ve bekletmeden asın.