Mecburiyetten mucid oldu

Mecburiyetten mucid oldu

Köyceğiz’de elektriği ve interneti olmayan evde yaşayan lise öğrencisi Ramazan Kargılı, kaynak suyundan enerji elde etti; su ve güneşle çalışan aletler icat etti.

Yıllarca elektriksiz yaşayan Kargılı ailesi, Ramazan’ın yaptığı düzenek ile günde 4 saat elektrik kullanırken, yaptığı birçok aletle de hayatlarını kolaylaştırdı. Yaptığı icatlarıyla il ve ilçe birincilikleri kazanan Ramazan’ın hedefi TUBİTAK’ta çalışmak.

Köyceğiz Anadolu İmam Hatip Lisesi son sınıf öğrencisi Ramazan Kargılı (18) ilçe merkezine 50 kilometre uzaklıkta, en yakın yerleşim yeri olan Çövenni Yaylası’na 5 kilometre uzaklıktaki Kozluca mevkiindeki evlerinde yaşıyor. Yaşadıkları eve en yakın bakkal 30 kilometre uzaklıktaki Pınarköy’de bulunuyor. Ramazan’ın yaşadığı ev, bir vadinin içinde bulunuyor ve oradaki tek ev konumunda, elektrik yok, internet yok, televizyon yok.

Köyceğiz’de yatılı okuyan, okul dışındaki zamanlarını babası Yakup Kargılı (46), annesi Firdevs Kargılı (42) ve kardeşi İsa Kargılı (7) ile geçiren Ramazan, elektrik sorununu az da olsa dinamo ile çözdü. Ramazan hazırladığı bir düzenek ile evin yakınındaki kaynak suyunun önüne yapılan depo doluyor, depo dolduktan sonra su bırakılıyor ve su bırakılırken, bu suyun ürettiği enerji ile evdeki lambalar yanıyor. Yıllarca elektriksiz yaşayan Kargılı ailesi, Ramazan’ın yaptığı bu düzenek ile günde yaklaşık 4 saat elektrikten faydalanabiliyor.

İlkokul yıllarında icatlar için çalışmaya başladığını söyleyen Ramazan, “Ben mecburiyetten mucit oldum. Hayatımız burada az miktarda akan kaynak suyuna bağlı. Enerjiyi oradan sağlıyoruz. Su yetersiz olduğu için televizyon ve buzdolabı çalıştıracak kadar elektrik üretemiyoruz” dedi.

İHTİYAÇLAR İCATLARI DOĞURDU
 
Güneş enerjisi ile çalışan çapa makinası, su ile çalışan ağaç kesme makinası, annesine kolaylık olsun diye yoğurt dövme ve biber ezme makinası, güneş enerjisi ile çalışan, plastik yoğurt kovasından süpürge de icat eden Ramazan, ihtiyaçlardan icatların doğduğunu söyleyerek, “Hiç bir kodlama bilgim ve eğitimim yoktu. Evimizde ihtiyaçlardan doğan sebeplerden dolayı icat yapmaya başladım. Ayran yapabilmek için yoğurt dövme makinesine ihtiyaç oldu. Ben de bunun icadını yaptım. Sonra ihtiyaçlar devam etti ve benim icatlarım da bununla birlikte devam etti ama ailemde biraz tedirginlik vardı. Bunun sebebi fazla ders çalışamayıp devamlı icatlar üzerinde çalışmam. O yüzden ailem bu konudan pek memnun değil. Gelecekte bir iş sahibi olamayacağımdan korkuyorlar. Aslında ben de korkuyorum. Çünkü gerekli desteği bulamıyorum. Mekatronik mühendisliği okuyarak bu icatlarıma devam etmek istiyorum” dedi.

SIFIR İMKAN

İcatları için motosiklet ve otomobillerin hurda parçalarından faydalanan Ramazan, kendisine malzeme desteği verilmesini istiyor. İstanbul Teknik Üniversitesi’nde (İTÜ) okumak ve TÜBİTAK’ta bilimsel çalışmalar yapmak istediğini dile getiren Ramazan’ın babası Yakup Kargılı da destek bulması halinde oğlunun çok önemli icatlar yapabileceğini belirterek, “Bu şartlarda, neredeyse sıfır imkânla bunları yapabiliyorsa, imkan sağladığında neler yapar. Ben yazları otellerde çalışıyorum. Eşim pazarcılık yapıyor. Oğlumuzla gurur duyuyoruz. Küçük oğlum İsa da ağabeyine bakarak birşeyler yapmaya çalışıyor” dedi.