Otizmin nedeni belli oldu! Doğumda önüne geçilebilir
Uzmanlar, otizmin nedenini buldu. Böylece hastalığın önüne doğum esnasında geçilebileceği belirtildi.
Bilim insanları tarafından yapılan araştırmada otizmle ilgili önemli bir buluş gerçekleştirildi. Çocuklarda otizm riskini göbek kordonu kanındaki yağ asitleri ile ilişkilendiren bir bağlantının keşfedilmiş olabildiği ortaya çıktı. Fakat, Yale Üniversitesi araştırmacıları, bu alanda daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğunu vurguladı.
GÖBEK BAĞIYLA OTİZM İLİŞKİSİ
medyatava'nın aktardığına göre otizmin olası nedenlerine ışık tutmak amacıyla, Fukui Üniversitesi'nden bilim insanları, 200 çocuğun göbek kordonu kan örneklerindeki çoklu doymamış yağ asitleri (PUFA) ile otizm skorları arasındaki bağlantıyı inceledi. Bu yeni bilginin, otizm spektrum bozukluğunu (ASD) anlamak, teşhis etmek ve hatta önlemek için "kritik" olabileceğini düşünüyorlar.
Araştırma, göbek kordonu kanındaki diHETrE adı verilen bir bileşiğin, ASD şiddeti üzerinde "güçlü etkileri" olabileceğini belirledi. Çalışma yazarı ve çocuk ruh sağlığı gelişimi profesörü Hideo Matsuzaki, "Doğumda göbek kordonu kanındaki diHETrE seviyelerinin, çocuklarda ASD belirtilerini önemli ölçüde etkilediğini ve uyumsal işlev bozuklukları ile ilişkili olduğunu" söyledi.
KIZLARDA, ERKEKLERDEN DAHA BELİRGİN
Araştırmacılar, yüksek dihetrse seviyelerinin sosyal etkileşim zorluklarıyla, düşük seviyelerin ise çocuklarda tekrarlayıcı ve kısıtlayıcı davranışlarla ilişkili olduğunu buldular. Bu ilişkinin, kızlarda erkeklerden daha belirgin olduğu gözlemlendi.
Göbek kordonu örnekleri, çocukların doğumundan hemen sonra toplandı ve korundu. Bu çocuklardaki ASD belirtileri, annelerinin yardımıyla 6 yaşında değerlendirildi.
Bu sonuçlara dayanarak, araştırmacılar, doğumda dihetre seviyelerinin ölçülmesinin, bir çocuğun ASD geliştirme riskini tahmin etmek için değerli bir araç haline gelebileceğini öne sürüyor. Matsuzaki, "ASD'li çocuklar için erken müdahalenin etkinliği iyi bilinmektedir ve doğumda tespiti, müdahale ve destek süreçlerini geliştirebilir" dedi.
GELECEĞE IŞIK TUTABİLİR
Matsuzaki ayrıca, gebelik sırasında dihetre metabolizmasını engellemenin, çocuklarda ASD özelliklerini önlemede umut verici bir yol olabileceğini belirtti, ancak bu alanda daha fazla araştırma yapılması gerektiğini vurguladı.
Çalışmanın yazarları, bu bulguların "ASD'nin gizemlerini çözmek için umut verici bir yol açtığını" ve potansiyel olarak teşhis ve tedaviyi iyileştirebileceğini düşünüyorlar. Ancak, Yale Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde çocuk psikiyatrisi ve psikolojisi profesörü James McPartland, bu araştırmanın ASD teşhisi için şu anda kullanışlı bilgi sağlamadığını belirtti.