Palm yağı zararlı mı? Palm yağı nelerde kullanılır?

Palm yağı zararlı mı? Palm yağı nelerde kullanılır?

Palm yağı zararlı mı? sorusu birçok kişi tarafından araştırıldı. Peki Palm yağı nedir, Palm yağı gerçekten zararlı mıdır?

Palm yağı zararlı mı? sorusu bu yağı kullanan ya da kullanmayı düşünen birçok kullanıcı tarafından merakla araştırılıyor.

Dünyada en çok kullanılan bitkisel bir yağ olan palm yağı genelde zararlarıyla gündeme geliyor... Peki Palm yağı gerçekten zararlı mı? Palm yağının zararları neler? Palm yağı nerelerde kullanılır? İşte Palm yağı ile ilgili merak edilenler...

c893c080-768c-11ef-b02d-c5f3b724a1ea-jpg.webp

PALM YAĞI NEDİR, NELERDE KULLANILIR?

Palm yağı şekerli ve tatlı olmak üzere paketlenmiş abur cubur gıdaların pek çoğunda, margarinlerin, hazır çorbaların, et bulyon tabletlerinin, bisküvilerin, cips, şekerleme, jelibon gibi ürünlerin, kahvaltılık fıstık, fındık ve çikolata ezmelerinin çoğunda bulunur. Dondurulmuş patates, mantı, dondurulmuş pizza gibi daha birçok üründe de palm yağı bulunabilir. Bu yağ dayanıklı ve ucuz olması nedeniyle tercih edilir. Gıda ve üründe doku korunmasını sağlar ve homojen bir doku verir. Bununla beraber, sabun, cilt losyonu, ruj, bebek maması ve bebek bezi gibi sık kullanılan pek çok üründe de yer alır.

PALM YAĞI OLAN ÜRÜN NASIL ANLAŞILIR?

Paketlerdeki ürünün tazeliği, dayanıklılığı ve uzun ömürlü olması palm yağı sayesindedir. Palm yağının paket ambalajlı ürünlerde GTİP olarak kısaltılan gümrük tarife istatistik kodu 151110 olarak paketlerin üzerine işlenir. Bu kod o üründe palm yağının kullanıldığına işarettir.

palm-oil-processing-intro-img.webp

PALM YAĞININ ZARARLARI NELER? 

Piyasadaki birçok üründe palm yağı çok yüksek sıcaklıklara maruz bırakılarak kullanılır. Yüksek ısıya maruz kalmış palm yağı, yüksek doymuş yağ oranı nedeniyle tehlikeli olur.

Kanser riskini artırır: 

Palm yağı  yüksek ısıya uğradığında kanserojen madde üretir ve kanser riskini artırır.

Kilo aldırır: 

Palmiye yağında doğal olarak bulunan palmitrik asit, kilo alımı ve obezite riskini artıran yağ asitleri içerir.

palmyagi-neden.jpg

Sindirimi zorlaştırır:

Palm yağı rafine işlemlerinden geçtikten sonra çoğu besin değerini kaybederek sindirimi zor olan bir yağa dönüşür. Bu yüzden palm yağı tüketimi önerilmez.

Kolesterolü yükseltir: 

Palm yağı da palm çekirdeği yağı da kolesterol içermemesine rağmen, bu yağlarda bulunan yüksek miktardaki doymuş yağlar, damarlarda birikerek plak oluşturup kalp hastalığı ve felç riskini artırabilir.