Pirinçteki zehri hiç kimse bilmiyordu! Bunu yapmadan pilav yemeyin

Pirinçteki zehri hiç kimse bilmiyordu! Bunu yapmadan pilav yemeyin

Pirincin içindeki arsenik sağlık açısından son derece tehlikeli olabilir. O nedenle pirinç pilavı yapmadan önce arseniği, pirinçten arındırmalısınız.

Pirinç birçok yemekte kullanılan özellikle pilav yapımında en temel üründür. Sofraların vazgeçilmezlerinden pirinç, dünyada da en çok tüketilen yiyeceklerden bir tanesidir. Türk mutfağının da vazgeçilmezlerinden olan pirinç, diğer tahıl gruplarına kıyasla 10 kat daha fazla toksik yapıda organik olmayan arseniği emebiliyor.

6171e2a54e3fe003d45294ae.webp

PİRİNCİN İÇİNDEKİ ARSENİK

Pirincin bu kadar arsenik emmesinin sebebi, pirinç tarlalarının en sulak arazilerde olması. Pirinç, yetişme şekli yüzünden toprakta bulunan kanserojen bileşimleri daha kolay emebiliyor. Zararlı kimyasalların karıştığı yer altı suları, arsenik tehdidinin en büyük faktörleri arasında yer alıyor. Pirinç üretiminde kullanılan sulama kanalları da yüksek oranda arsenik içerebiliyor.

Pek çok ülke, pirinçten gelen arsenik tehdidine karşı düzenlemeler getirdi fakat, pirinç tüketiminin en fazla olduğu Asya ülkelerinin çoğunda gerekli düzenlemeler bulunmuyor.

9nansnrice.webp

ARSENİĞİN YOL AÇTIĞI HASTALIKLAR

İngiltere’de satılan 55 farklı pirinç çeşidi teste tabi tutulmuş ve test edilen pirinçlerin yarısının, çocuklar ve bebekler için tehlikeli sayılacak seviyelerde arsenik barındırdığı ortaya çıkmıştır. Diğer bir çalışmada ise; pirinç tüketiminden gelen zararlı maddelerin, bazı insanlarda kalp ve damar hastalıklarına yol açabileceği ortaya çıktı.

Peki pirinçteki arsenikten nasıl kurtulunur? İşte yanıtı...

pirincteki-arsenik-tehlikesi-2.jpg

PİRİNÇTEN ARSENİK NASIL TEMİZLENİR?

  • Bir ölçü pirince karşılık 4 ölçü su önce kaynatılır.
  • Pirinç, kaynayan suya eklenir ve 5 dakika boyunca kaynatılır.
  • 5 dakikanın sonunda su süzülür.
  • Pişirme kabına, 2 ölçü yeni su eklenir.
  • Pirinç, suyu çekene kadar kapağı kapalı bir şekilde orta ateşte pişirilir.

Uzmanlar, bu yöntemin; beyaz pirinçteki organik olmayan bileşimlerin %73’ünü arındırdığını söylüyor. bununla birlikte pirinçte bulunan; fosfor, potasyum, magnezyum, çinko ve manganez gibi faydalı minerallerin çoğu korunmuş oluyor.