Portakal kabuğu çayı, Seylan çayı, Yulaf samanı çayı, Yakı otu çayı, Laden çayı, Kırmızı kantaron çayı, Çınar yaprağı çayı... İşte kış çaylarının çeşitlerinin faydaları ve tarifleri...

Portakal kabuğu çayı, Seylan çayı, Yulaf samanı çayı, Yakı otu çayı, Laden çayı, Kırmızı kantaron çayı, Çınar yaprağı çayı... İşte kış çaylarının çeşitlerinin faydaları ve tarifleri...

Çay çeşitlerinin faydaları ve tarifleri... Portakal kabuğu çayı, Seylan çayı, Yulaf samanı çayı, Yakı otu çayı, Laden çayı, Kırmızı kantaron çayı, Çınar yaprağı çayı...

Portakal kabuğu çayının faydaları nelerdir? Portakal kabuğu çayı nasıl yapılır? Seylan çayının faydaları nelerdir? Seylan çayı nasıl yapılır? Yakı otu çayının faydaları nelerdir? Yakı otu nasıl yapılır? Laden çayının faydaları nelerdir? Laden çayı nasıl yapılır? Kırmızı kantaron çayının faydaları nelerdir? Kırmızı kantaron çayı nasıl yapılır? Çınar yaprağı çayının faydaları nelerdir? Çınar yaprağı çayı nasıl yapılır?

Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte vitamin bakımından zengin olan ve içerdiği minareller sayesinde bağışıklığınızı güçlendirmenize yardımcı olacak bitki çaylarının tariflerini faydalarıyla birlikte sizler için derledik.

portakal-kabugu-cayi.png

Portakal kabuğu çayının faydaları nelerdir?

Portakal kabuğu çayı faydaları oldukça fazladır. Kendine özgü aromatik kokusu ile fayda sağlamaya başlayan portakal kabuğu çayı faydaları şu şekildedir:

 *   Portakal kabuğu diş minesini temizlemesine katkıda bulunur.
 *   Gün içerisinde alınan zararlı toksinlerin giderilmesini sağlar.
 *   Günlük hayatta sinir, stres ve gerginlik gibi durumlar için en ideal çaylardan birisidir.
  *  Sakinleştirici etki ile stres seviyesinin düşmesini sağlar.
  *  Romatizma ve eklemlerde rastlanan rahatsızlıkların giderilmesinde kullanılır.
   * Portakal kabuğu çayı demir emilimini artırdığı için kansızlık probleminin önüne geçer.
   * Yaşamsal faaliyetimiz için önemli olan karaciğer ve akciğerin kendini yenilemesine yardımcı olur.
   * Kanda bulunan iltihabın temizlenmesini sağlar.
   * Bağışıklık sistemini güçlendirmesiyle enfeksiyon kaynaklı yaşanacak grip, nezle gibi hastalıkların etkilerini azaltır.
  *  Portakal kabuğu çayı sindirim sistemi üzerinde oldukça etkilidir.
  *  Bağırsakların düzenli çalışmasını sağlayarak yağ birikiminin önüne geçer.
  * Sayıflamaya katkı sağlar.
  *  İçerisinde bulundurduğu antioksidanlar sayesinde cilt sağlığını korumada görev alır.

Portakal kabuğu içerisinde birden fazla yararlı madde bulundurur. Bunlardan en bilineni lif kaynağı olmasıdır. İçerisindeki lif ile birlikte çay olarak tüketildiğinde kişide tokluk hissini uyandırırken aynı zamanda yağ yakım sürecine de fayda sağlamaktadır.

Portakal kabuğu çayının hazırlanışı

Portakal kabuğu çayı tarifi oldukça basittir. Çayın yapımı için öncelikle ocağın altı açılır ve suyun kaynaması beklenir. Portakalları dilimler hâline getirdikten sonra kaynayan suyun içerisine atılır. Kaynama işlemi sırasında aromasını suya katan portakal kabuklarının, tercihe göre tatlandırılması için içerisine toz tarçın ya da çubuk tarçın atılır. Kaynama işleme aşamasından sonra ortalama 10 dakika sonra ocağın altı kapatılır. Bir süre demlemeye bırakılan çay, süzme işlemi gerçekleştirildikten sonra içime hazır hâle gelir.

Portakal kabuğu çayı nasıl demlenir?

Yapımı oldukça basit olan portakal kabuğu çayı, son zamanlarda en çok tercih edilen çaylardan birisidir. Portakal kabuğu çayının püf noktalarından birisi demleme aşamasıdır. Yaklaşık 10 dakika kaynama işleminden sonra ılıma aşamasına kadar demlenmeye bırakılır. Bu sayede portakal kabukları içinde bulundurduğu mineralleri ve vitaminleri suya salar. Demleme aşamasının önemli olmasının sebebi kaynadıktan sonra ılıma aşamasına kadar çaya verilen aromanın daha fazla olmasıdır. Çay ılık bir ısıya geldiğinde içime hazırdır.
Portakal kabuğu çayı zayıflatır mı?

Portakal kabuğu çayının sağlığa birçok katkısı bulunur. Bunun yanı sıra zayıflamaya da katkısı oldukça fazladır. İçerisinde bulundurduğu lif oranı sayesinde kilo vermek isteyenler için tercih edilir. Lif tokluk hissini güçlendirdiği için kilo vermek için oldukça önemlidir. Tokluk hissiyle birlikte sindirim sorunlarına da iyi gelir. Zayıflatan bir diğer özelliği ise içerisinde bulundurduğu C vitamini sayesinde yağ yakımını hızlandırmasıdır. Portakal kabuğunda bulunan özler kilo vermeye yardımcıdır. Kilo vermeye yardımcı olan portakal kabuğu çayı düzenli diyet ile tüketildiğinde kilo verimini kolaylaştırır.

Portakal kabuğu çayı adet söktürür mü?

Portakal kabuğu çayının metabolizmaya olan katkıları bilinir. Sindirim sistemine olan katkılarının yanı sıra gerginlik, stres gibi hislerin hafifletilmesine fayda sağlar. Bu etkileri göz önünde bulundurulduğunda kadınların adet dönemlerinde kullanabilecekleri çaylardan birisidir. Portakal kabuğu çayı direkt olarak adet söktürmese de gerginliği ve stresi azaltmasıyla birlikte kadınların tercih edebilecekleri bir çaydır.

seylan-cayi.jpg

Seylan çayının faydaları nelerdir?

Seylan çayı faydaları oldukça fazladır ve en bilinen faydası bağışıklık sistemini güçlendirmesidir. Seylan çayı faydaları şu şekildedir:

 *   İçinde bulundurduğu polifenoller ve antioksidanlar sayesinde kansere karşı koruyucu görev üstlenir.
 *   Cilt, prostat ve mide kanseri gibi hastalıkların önlenmesinde etkin rol oynar.
 *   İçerisinde bulundurduğu tein isimli maddeyle metabolizmanın hızlandırılmasını sağlar.
 *   Kilo vermeyi kolaylaştırırken aynı zamanda yağ yakımına da yardımcı olur.
 *   Düzenli aralıklar ile tüketildiğinde alzheimer gibi hastalıkların etkinliğini azaltır.
 *   Kilo verme konusunda en önemli etkilerinden birisi ise kan şekerini dengelemesidir.
 *   Yüksek kan şekerine sahip olup kilo verememe ve yorgunluk gibi şikâyetleri olanlar için düzenleyici bir görev üstlenir.
 *   İçinde barındırdığı yüksek antioksidanlar sayesinde cildin sağlıklı ve genç kalmasını sağlar.
 *   Kalp sağlığına da önemli etkileri vardır. Kanın pıhtılaşmasını önlediği gibi inme gibi risklerin önlenmesini sağlar.
 *   Vücut direncine olan katkısı oldukça fazladır.
 *   İçerisinde bulunan mineraller ve vitaminler sayesinde enfeksiyon, virüs, bakterilere karşı direnç sağlar.
 *   Kış hastalıklarına karşı güçlü bir önlemdir.

Seylan çayının hazırlanışı

Seylan çayı tarifi oldukça basittir. Çayın yapımı için öncelikle ocağın altı açılır ve suyun kaynaması beklenir. Seylan çayı tarifi, evlerde sıklıkla yapılan siyah çayla aynı tarife sahiptir. Alt demlikte sıcak su kaynatılır, üst demliğe içecek kişi sayısına göre 1 tatlı kaşığı seylan çayı atılır. Su kaynamaya başladıktan sonra seylan çayının üzerine dökülür ve bir süre demleme aşamasına geçilir. Ortalama 15-20 dakika demlenme işlemi gerçekleştirildikten sonra çay süzülerek içime hazır hâle gelir.

Seylan çayı nasıl demlenir?

Yapımı kolay olan bitki çaylarının en önemli noktalarından birisi demleme işlemidir. Bu işlem sırasında aroması ve sağlığa faydalı bileşenler suya daha rahat karışır. Demleme işlemi seylan çayı üzerine kaynamakta olan suyun dökülür ve bu süreden sonra yaklaşık 15-20 dakika kadar beklenir. Demleme süresini kişinin damak zevkine göre ayarlaması mümkündür. Daha aromatik lezzet almak için demleme süresi uzatılabilir. Yeterli görüldüğü takdirde içime hazır hâle gelir. Fazla yapılan seylan çayı saklamak istenirse 30 derecenin altında kuru bir yerde muhafaza edilebilir ve daha sonrasında içilebilir.


Seylan çayı zayıflatır mı?

Seylan çayının da zayıflamaya olumlu etkileri bulundurur. İçerisinde bulundurduğu tein isimli madde sayesinde metabolizmanın hızlanmasını sağlar. Metabolizmayı hızlandırmasıyla birlikte yağ yakım sürecini de hızlandırmış olur. Böylece zayıflamaya olumlu olarak etki eder. Bir diğer zayıflamaya yönelik önemli özelliği ise kan şekerini dengeleyici bir yapıya sahip olmasıdır. Yüksek kan şekerine sahip olan kişilerin kilo verme ve halsizlik hâllerinin giderilmesinde büyük rol oynayan seylan çayı, düzenli diyet listesi ile tüketildiği takdirde zayıflamaya olumlu anlamda katkı sağlamaktadır.


Seylan çayı adet söktürür mü?

Seylan çayının faydaları oldukça fazladır lakin adet söktürücü bir özelliği yoktur. Metabolizmaya olan olumlu etkileri sayesinde sindirim sistemi düzene girerken aynı zamanda şişkinliklerin giderilmesinde önemli rol oynar.

yulaf-samani-cayi.jpg

Yulaf samanı çayının faydaları nelerdir?

Yulaf samanı çayı faydaları oldukça fazladır. Sağlığa birden fazla katkısı bulunan yulaf samanı çayı faydaları şu şekildedir:

 *   Yulaf samanı çayı idrar söktürücü görevi görür.
 *   Düzenli yulaf samanı çayı tüketmek vücutta bulunan sodyum miktarını artırır ve böylece vücuttaki fazla suyun dışarı atılmasını sağlar.
 *   İdrara çıkmayı artırarak mesanenin temizlenmesini sağlarken aynı zamanda böbrek taşına iyi gelir.
 *   Yulaf çayını düzenli içmek stresi azaltmaya yardımcı olur.
 *   İçinde bulundurduğu vitaminler sayesinde yorgunluk, stres gibi istenmeyen duygulardan uzaklaşmayı sağlar.
 *   Kişide tiroid eksikliği gibi durumlarda oluşabilecek iştahsızlığın giderilmesinde büyük rol oynar.
 *   İştah sorunlarının giderilmesi için yulaf samanı çayının düzenli bir şekilde tüketilmesi gerekir.
 *   Bir fincan yulaf samanı çayının içerisinde yüksek miktarda magnezyum bulunur. Bu sayede kemik, cilt, saç sağlığı için oldukça önemlidir.
 *   Enerji desteği oldukça güçlüdür.
 *   Gün içerisinde kullanıldığında beyin ve kan damarları akışını artırır.
 *   Şekere ihtiyaç duymadan daha dinç hissedilmesini sağlar.
 *   Düşük kan şekerini ve düşük kolesterolü kontrol altına alır.
 *   İçerisinde bulundurduğu anti-tümör bileşenleri sayesinde kanser oluşum riskini en az seviyeye indirilmesine yardımcı olur.
 *   Afrodizyak etkisine sahip bir çaydır.
 *   Şişkinliğin giderilmesi ve böbreklerin çalışmasını sağlamasını sağlar.
 *   Sdet dönemlerinde kadınların kullanabilecekleri bir çaydır.
 *   Panik atak, depresyon gibi psikolojik hastalıkların azaltılmasına yardımcı olur.

Yulaf samanı çayı nasıl yapılır?

Yulaf samanı çayı yapımı oldukça basittir ve yulaf samanı tarifi olarak iki ayrı tarif vardır. Suyla birlikte kaynatılarak ya da kaynamış suyun içinde demlenmesini sağlayarak yapılabilir. Yulaf samanı çayı tarifi için gerekli malzemeler:

    1 su bardağı kurutulmuş yulaf samanı
    1 litre su

Yulaf samanı çayı nasıl demlenir?

Yulaf samanı çayından yüksek fayda sağlamak istenilirse bir litrelik cam şişe kullanılması tavsiye edilir. Bir litrelik cam şişenin içerisine kaynamış olan su dökülür. Üzerine bir bardak kurutulmuş yulaf samanı eklenir ve kavanozun kapağı kapatılır. 1-2 saat bekledikten sonra çay süzülür ve içime hazır hâle gelir. Eğer yulaf samanı çayı fazla içilirse su kaybına neden olur. Bu sebepten ilk zamanlarda tüketilirken bolca su içilmesi önerilir.

Yapımı oldukça basit olan yulaf samanı çayının demleme işlemi oldukça önemlidir. Optimum düzeyde fayda sağlayabilmek için kavanoz içerisinde demleme işlemi gerçekleştirilir. Kaynar suyun içerisinde yaklaşık 2 saat kadar demleme işlemi gören yulaf samanı, içerisinde bulunan önemli bileşenlerin aktarımını sağlar. 2 saatin sonunda çay süzülerek tüketilir. Yulaf samanı çayı hazırlarken demleme süresi önemlidir. Diğer çaylara nazaran uzun bir demleme işlemi gerçekleştirilir.


Yulaf samanı çayı zayıflatır mı?

Yulaf samanı çayı iştah açıcı bir özelliğe sahiptir. Kişide bulunan tiroid ve östrojen eksikliğinden oluşabilecek iştahsızlığın ortadan kalkmasını sağlar. Bu da tüketiciyi yemek yemeye sevk eder. Zayıflamaya yönelik olarak kullanılmayan yulaf samanı çayı aksine iştah artırıcı bir çay olarak tüketilir. Ayrıca kalsiyum, magnezyum, potasyum, demir gibi mineralleri içerisinde barındırması ile birlikte et ve süt ürünlerinden alınan besin değerleri yulaf samanı çayı ile de belirli bir seviyede alınabilir. Ancak yulaf samanı çayı bilinçli ve dikkatli kullanılırsa kilo vermeye yardımcı olur.
Yulaf samanı çayı adet söktürür mü?

Yulaf samanı çayının sağlığa birçok faydası bulunur ve yulaf samanı çayının adet dönemine yardımcı olduğu bilinir. Bazı geleneksel tedavi yöntemlerinde kramp ve şişkinliklerin giderilmesi için kullanılır. İdrara yollarını çalıştırmasıyla birlikte mesane temizliğine olumlu anlamda katkı sağlar.

yaki-otu-cayi.jpg

Yakı otu çayının faydaları nelerdir?

Doğanın neredeyse her yerinde bulunabilecek yakı otu çayının faydaları oldukça fazladır. En bilinen faydaları bağışıklık sistemi ile ilgilidir. Yakı otu çayı faydaları:

 *   Yakı otunun en bilinen özelliklerinden birisi kabızlık sorunun çözmesidir.
 *   Sindirim sistemi üzerinde olan olumlu etkileri sayesinde kabızlık problemine çözüm niteliği taşır.
 *   Aşırı yemek sonrasında yaşanılan hazımsızlık sorunu için kullanılabilir.
 *   Sindirime olan olumlu faydaları sayesinde hazımsızlık sorunu içinde fayda sağlar.
 *   Yakı otu iltihapları giderici bir özelliğe sahiptir.
 *   Üst solunum yolları, bağırsak iltihabı gibi sorunların giderilmesinde kullanılabilir.
 *   Yakı orunun en önemli özelliklerinden birsi prostat büyümesini engelleyici özelliğidir.
 *   Yakı otu çayı vücutta biriken zehirli madde birikiminin dışa atılımını sağlar bu sayede sağlığı tehdit edici unsurlardan kurtulmayı sağlar.
 *   Düzenli bir şekilde tüketilmesi durumunda vücudun yenilenmesini sağlar.
 *   Vücuttaki stres ve sinirin azaltılmasında fayda sağlar, sakinleştirici bir özelliğe sahiptir.
 *   Saçların dökülmesine ve beyazlamasına neden olan hormon seviyesini düşürerek saçların sağlıklı olmasını sağlar.
 *   Yakı otu çayı kuru öksürüğün önlenmesini sağlar.
 *   Vücutta bulunan bir yaranın tedavisi için kullanılabilir. Çayın posası yara olan yere sürülerek yaraların daha çabuk iyileşmesini sağlar.

Yakı otu çayının faydaları çok fazladır. Çok fazla tüketildiğinde bazı zararları bulunur. Bunlardan bazıları miden bulantısı, deride kaşıntı ve döküntüdür. Bu gibi sorunlarla karşılaşılmaması için yakı otu çayının çok fazla tüketilmemesi tavsiye edilir.
Yakı otu çayı nasıl yapılır?

Doğal bir çay olan yakı otu çayının yapılması oldukça basittir. Yakı otu çayı tarifi için gerekli malzemeler:

    1 bardak su
    1 tatlı kaşığı kurutulmuş yakı otu
    Arzuya göre bal

Yakı otu çayı nasıl demlenir?

Tek kişilik yapım için öncelikle bir bardak su cezveye koyulur ve kaynamaya bırakılır. Kaynama aşamasına geçen suyun üzerine bir tatlı kaşığı kadar yakı otu atılır ve ocağın altı kapatılır. Bu noktadan sonra çayın demleme aşamasını başlar. Kişinin aroma tercihine göre ortalama 8-10 dakika bekletilir. Demleme işlemi gerçekleştikten sonra çay süzülür ve içime hazır hâle getirilir. Çayı tatlandırmak isteyenler bal katarak tüketebilirler.

Yapımı oldukça basit olan yakı otu çayının demleme işlemi oldukça önemlidir. Bitki çaylarından alınmak istenen verim demleme işlemi sayesinde ortaya çıkar. Burada önemli nokta suyun kaynadıktan sonra yakı otunun eklenmesidir. Daha sonrasında ocağın altı kapatılır ve kaynama noktasında olan suyun yavaş yavaş soğuması beklenir. Bu sayede yakı otu istenilen demlenme işlemi ile çaya içerisinde bulunan bütün faydalı bileşenleri aktarır. 8 ila 10 dakika aralığında süren demleme işlemi sonrasında çay süzülerek içilir.
Yakı otu çayı zayıflatır mı?

Bitki çaylarının zayıflatmaya yönelik etkileri tüketiciler tarafından araştırılan konulardan birisidir. Yakı otu çayı zayıflamaya yardımcı olan çaylardan bir tanesi olarak karşımıza çıkar. Sindirim sistemini düzenleyici etkisi sayesinde kabızlık, hazımsızlık gibi sorunları çözer. Sindirim sisteminin düzgün çalışmasına olan faydası sayesinde zayıflamayı kolaylaştırır. Yakı otu çayından zayıflamaya yönelik fayda alınması için düzenli bir diyet listesi ile kullanılması gerekir. Böylece sindirim sistemini düzenlerken zayıflamaya katkı sağlar.
Yakı otu çayı adet söktürür mü?

Yakı otu çayının faydaları oldukça fazladır lakin adet söktürdüğüne yönelik net bir bilgi yoktur. Metabolizmaya olan olumlu etkileri sayesinde sindirim sistemi düzene girerken aynı zamanda şişkinliklerin giderilmesinde önemli rol oynayarak adet döneminde yaşanan şişkinliklerin önüne geçebilir.

laden-cayi.png

Laden çayının faydaları nelerdir?

Laden çayının faydaları oldukça fazladır. Laden çayı egzama, akne ve sedef gibi cilt hastalıkları içinde kullanılabilir. Hazırlanan çay soğuduktan sonra yara olan bölgeye pamuk yardımıyla kompres yapılarak yaraların çabuk iyileşmesini de sağlar. Bağışıklık sistemine olan katkılarıyla öne çıkan laden çayı faydaları şu şekildedir:

*    Laden çayı içerisinde bulundurduğu polifenoller sayesinde korona virüsü ile mücadelede bağışıklık sistemini güçlendirir.
*    Balgam sökücü özelliği ile hastalık zamanlarında tüketimi bu sorunun giderilmesini kolaylaştırır.
*    Bağışıklık sistemi üzerindeki olumlu etkisi sayesinde grip, soğuk algınlığı gibi hastalıkların önlenmesini sağlar.
*    Vücudun hastalıklara karşı direnç göstermesini sağlar.
*    Laden çayı şeker hastalığına iyi gelir.
*    Düşük kan şekerini yükseltirken, yüksek kan şekerini düşürüp dengeleyici bir özellik gösterir.
*    İdrar yolu ile gerçekleşen iltihaplanmalara iyi gelir.
*    Laden otu romatizmaya iyi gelir.
*    ılık küvetin içine atılan bir tutam laden otu romatizmaya faydalıdır.
*    Romatizma, tansiyon ve mide ağrıları gibi birçok hastalığı hafifletme özelliği taşır.
*    Kadınlar için adet düzenleyici görevi görür.
*    Ağız içi, yutak, mide, bağırsak gibi yerlerde oluşan mantarları önleme görevi üstlenir.
*    Düzenli kullanımda antioksidan özelliği sayesinde detoks görevi görür.
*    Metabolizmayı hızlandırması ile birlikte kilo vermeyi kolaylaştırır.

Laden çayı düzenli ve belirli bir diyet eşliğinde kullanıldığı takdirde etkileri gözle görülür şekilde belli olur. İlaç ve tedavi yerine kullanılmamalıdır ve çok fazla tüketildiği takdirde kabızlık ve uykusuzluk gibi sorunlara yol açabilir.

Laden çayı nasıl yapılır?

Doğal bir çay olan laden çayının yapılması oldukça kolaydır. Laden çayı tarifi için gerekli malzemeler şu şekilde:

    1 litre su
    10 gram laden otu

Laden çayı nasıl demlenir?

Laden çayı 1 litre suya 10 gram civarında laden otu atılarak yapılır. İsteyen fincan başına tepeleme bir tatlı kaşığı laden otu atarak da yapabilir. Bir litre su ya da bir fincan su demliğe koyularak kaynatılır. Burada önemli noktalardan birisi suyun sıcaklığıdır. Suyun sıcaklığı 75 ila 90 derece aralığında olunmalıdır. Böylece çaydan optimum verimin alınması sağlanır. Kaynama işlemi gerçekleştikten sonra ortalama belirli bir demlenme süresi bulunur. Gerekli ölçüler ile belirtilen ısı seviyesi arılığında kaynatılan laden çayı 25 dakika boyunca demlenmeye bırakılır. Demleme süresi dolduktan sonra çay süzülerek tüketilir.
Laden çayı zayıflatır mı?

Laden çayı zayıflamaya yardımcı olan çaylardan bir tanesi olarak karşımıza çıkar. Metabolizmayı hızlandırmasıyla birlikte zayıflamayı kolaylaştırır. Zayıflamaya olan etkisini daha iyi anlayabilmek için laden çayını düzen bir diyet eşliğinde tüketmek gerekir. Bu sayede metabolizma işlemi düzene girer ve kilo verme işlemi hızlanır.

Laden çayı adet söktürür mü?

Laden çayının adet dönemine yardımcı olduğu bilinir. Kadınlar için önemli bir yere sahip olan laden çayı adet düzenleyici görevi görür. Bu özelliği sayesinde kadınların adet problemlerini ortadan kaldırmaları için tüketmeleri tavsiye edilir. Vücutta bulunan toksin maddelerin arındırılmasını sağlayan laden çayı metabolizmaya olan etkisiyle birlikte düzenleyici görevi görür.

kirmizi-kantaron-cayi.jpg

Kırmızı kantaron çayının faydaları nelerdir?

Kırmızı kantaron çayı faydaları oldukça fazladır ve en bilinen faydası bağışıklık sistemine iyi gelmesidir. Kırmızı kantaron çayı faydaları şu şekilde sıralanabilir:

*    Sindirime olan etkisi oldukça büyüktür. Sindirim bozukluğunu düzenleyerek kabızlık, hazımsızlık gibi sorunların giderilmesini sağlar.
*    Mide yanmalarına ve ekşimelerine de iyi gelmektedir.
*    Mide ve bağırsaklarda oluşan gaz sorununu çözer.
*    Hastalıklarda sıklıkla rastlanan yüksek ateşi düşürücü özelliğe sahiptir.
*    Hastalık zamanlarında tüketildiğinde kişiyi terletmesi ile vücudun daha çabuk toparlamasını sağlar.
*    Kansızlık problemi yaşayanlar için kansızlık tedavisinde ve karaciğerin güçlendirilmesinde katkı sağlar.
*    Şeker hastalığına iye gelir, kan şekerinin dengelenmesini sağlar.
*    Uykusuzluk gibi sorunlar yaşayanlar için çözüm niteliği taşır.
*    Erkeklerde rastlanan prostat hastalığı için önleyici görev üstlenir.
*    Hastalık sonrasında zayıf düşen vücudun bağışıklık sistemini güçlendirmesi ile daha sağlıklı hissedilmesini sağlar.
*    İlerleyen yaşlarda sıklıkla rastlanan romatizma ağrılarının giderilmesini sağlar.
*    Damar sertliğini önleyerek ileride yaşanılacak hastalıkların önüne geçer.
*    Akciğer hastalıklarına ve özellikle astım hastalığına iyi gelir.
*    Hastalıklarda sıklıkla karşılaşılan balgam sorunu kırmızı kantaron çayı sayesinde giderilebilir.

Kırmızı kantaron çayının faydaları çok fazladır. Çok fazla tüketildiğinde bazı zararları bulunur ve en bilinen hastalığı baş ağrısıdır. Bu gibi sorunlarla karşılaşılmaması için kırmızı kantaron çayının çok fazla tüketilmemesi tavsiye edilir.

Kırmızı kantaron çayı nasıl yapılır?

Doğal bir çay olan kırmızı kantaron çayının yapılması oldukça basittir. Kırmızı kantaron çayı tarifi için gerekli malzemeler:

    1 fincan su
    2 çay kaşığı kurutulmuş kırmızı kantarın
    Arzuya göre bal ve limon

Kırmızı kantaron çayı nasıl demlenir?

Tek kişilik yapım için öncelikle bir bardak su cezveye koyulur ve kaynamaya bırakılır. Kaynama aşamasına geçen suyun üzerine iki çay kaşığı kırmızı kantaron eklenir. Ekleme aşamasından sonra ocağın altı kapatılır ve demleme aşamasına geçilir. Ortalama 10 dakika bekledikten sonra çay süzülerek tüketilir. Tercihen tatlandırmak için bal ve limon eklenebilir.

Kırmızı kantaron çayı zayıflatır mı?

Kırmızı kantaron çayı zayıflamaya yardımcı olan çaylardan bir tanesidir. Sindirim sistemini düzenleyici etkisi sayesinde kabızlık, hazımsızlık gibi sorunları çözer. Bunun yanı sıra mide bağırsaklarda oluşan gazların giderilmesi ile kişide rahatlama hissi uyandırır. Sindirim sisteminin düzgün çalışmasına olan faydası sayesinde zayıflamayı kolaylaştırır.
Kırmızı kantaron çayı adet söktürür mü?

Sarı kantaronun ve sarı kantaron çayının adet söktürücü özelliği bulunsa da kırmızı kantaron çayının adet söktürücü ya da adet düzenleyici bir özelliği yoktur.

Çınar yaprağı çayının faydaları nelerdir?

Çınar yaprağı çayının iyi geldiği birçok rahatsızlık bulunur. Çınar yaprağı çayı ödem atmada etkilidir. Özellikle kemik yapısına oldukça iyi gelmesiyle bilinen çayın eklemlere ve cilde de faydası büyüktür. Çınar yaprağı çayın faydaları şu şekilde sıralanabilir:

*    Kemiklerin güçlenmesini sağlayarak özellikle sporla ilgilenenler için tercih eder.
*    Kireçlenmeye karşı etkili bir çay olmasıyla eklemlere de iyi gelir.
*    Hücre yenilenmesini hızlandıran özelliği ile yanıkları iyileştirmede etkilidir.
*    Sedef hastalığının etkisini gösterdiği bölgelerde uygulanması etkili olabilir.
*    Saç dipleri için sağlıklı bir üründür.
*    Kepek oluşumunu engellemede de sıklıkla tercih edilir.
*    Özellikle gargara yapılarak kullanıldığında ağızdaki mikropları temizler.
*    Diş sağlığında olumlu etki gösterir.
*    Diş etine iyi gelmekle birlikte diş ağrılarını kesmeye de yardımcı olur.
*    Mide bulantısı sırasında çınar yaprağı çayı içmek bulantının kesilmesine yardımcı olacaktır.

cinar-yapragi-cayi.jpg

Çınar yaprağı çayının yan etkileri nelerdir?

*    Tansiyonu yükseltebileceği için 55-60 yaş üzeri kişilerin ve tansiyon hastalarının dikkat etmesi gerekir.
*    Cilde uygulanan durumlarda hassas cilde sahip olanlar kaşıntı hissiyle karşılaşabilirler.
*    Bazı bünyelerin alerjik bir yapıya sahip olması sebebiyle bu çayı tüketmeleri pek önerilmez.
*    Özellikle düzenli ilaç kullanan kişilerde halsizliğe ve baş ağrısına sebep olabileceği için mutlaka bir uzmana danışarak kullanılmalıdır.

Çınar yaprağı çayı nasıl yapılır?

Çınar yaprağı çayının bilinen faydalarıyla birlikte kullanımı da önemlidir. Kullanılmak istenen bölge ve rahatsızlık için kullanım şekli değişiklik gösterir. Yanık bölgenin iyileşmesi için kullanılacaksa demlenen çay soğutularak bir pamuk yardımıyla tampon yapılarak uygulanabilir. Saç için ise yine demlenen çay soğutulup saçların dibinden ucuna doğru dökülüp masaj yapılır. Diğer kullanım şekli ise demlenip içilmesidir. Her ne kadar doğal bir ürün olsa da kullanım şekillerine dikkat edilmesi gerekir. Ciddi rahatsızlıklarda mutlaka bir uzmana danışmalı ve bilgi alınmalıdır.

Çınar yaprağı çayı nasıl demlenir?

Bitki çayları demlenirken belli ölçülere dikkat etmek faydanın artması açısından etkili olur. Çınar yaprağı çayı tarifi için gerekli malzemeler:

    1 ya da 1.5 çay kaşığı kurutulmuş çınar yaprağı
    1 bardak su

Çınar yaprağı çayı için yaprakları evde de kurutabilirsiniz. Bunun için 2 tane çınar yaprağını 10 gün süreyle güneşte kurutup daha sonrasında toz hâline getirebilirsiniz. 1 bardak suyu bir cezvede kaynatın. Su kaynadıktan sonra başka bir bardağa ya da demliğe alın ve suya kurutulmuş çınar yapraklarını ekleyip karıştırın. 10 dakika boyunca demlendirdikten sonra süzerek tüketebilirsiniz. Bu çayın tavsiye edilen kullanımı yemekten ve uyumadan önce bir fincan şeklindedir. Eğer cilde veya saça uygulanacaksa soğuması beklenir ve o şekilde kullanılır.
Çınar yaprağı çayı zayıflatır mı?

Çınar yaprağı çayının ödem atma konusunda oldukça etkili olduğu bilinir. Bu sebeple zayıflamak isteyenlerin tercih edebileceği bir çaydır. Ödem atmaya başladıktan sonra yağ yakımı da hızlanacağı için kilo vermede etkilidir. Fakat bunun takviye olduğu unutulmamalı ve yardımcı olarak tüketilmelidir.
Çınar yaprağı çayı adet söktürür mü?

Çınar yaprağı çayının adet söktürücü herhangi bir özelliği yoktur.