Prize fiş takarken ve çıkarırken bunlara dikkat! Eviniz yanmasın

Prize fiş takarken ve çıkarırken bunlara dikkat! Eviniz yanmasın

Evinizdeki elektronik eşyalar bazen sizi korkutan durumlara hatta büyük olaylara neden olabilir. O nedenle prize fiş takarken, çıkarırken oldukça dikkatli olmalısınız.

Günümüzde artık her evde teknolojik eşyaların kullanımı bir hayli yaygındır. Televizyonundan fırınına, çamaşır makinesinden buz dolabına, bulaşık makinesinden bilgisayara, cep telefonu şarjlarına ve saç kurutma makinesine kadar pek çok teknolojik ürünü kullanırız. 

fisleri-prizden-cekerken-9c4faa.jpg

ELEKTRONİK EŞYALARI KULLANIRKEN DİKKAT

Ancak bu ürünleri kullanırken eğer dikkat etmezsek hem sizin hem eviniz için istenmeyen sonuçlara yol açabilir. O nedenle elektronik eşyalarınızı asla başı boş bırakmamalısınız ve elektronik eşyalarınızın fişlerini prizlere takarken ve çıkarırken çok dikkatli etmelisiniz.

FİŞİ PRİZE TAKARKEN ÇIKAN KIVILCIMIN NEDENİ?

Bir elektronik cihazın fişini prize taktığınızda çıkan kıvılcım herkesi korkutur. Bir de kıvılcımla beraber ses çıkıyorsa, eyvah! Bu sorun genelde fişi takarken takılan iletkene atlama yaptığı için çıkar. Örneğin duvardaki priziniz yerinden oynamışsa ya da fişi taktığınız prizin delikleri gevşekse gördüğünüz kıvılcım ve çıkan ses kaçınılmazdır. 

rozetki-na-kuhne-raspolozhenie-24.jpg

DUVARDAKİ PRİZLERİ VE PRİZ DELİKLERİNİ KONTROL EDİN

Bunun adına elektrik arkı denir. Bir nevi kıvılcım. Priz delikleri başlıca bu olayın nedenlerindendir. Elektrik arkı, gazların kıvılcım anında ortaya çıkması ile oluşan elektrik olayıdır. Akım iletken olmayan hava tarafından iletildiği anda elektriksel ark oluşur. Ark boşalması voltajı az olan taraftan gözlenebilir.

Priz deliklerinin sıkı olmasına o nedenle dikkat etmelisiniz ve prizlerinizin duvara çok sıkı sabitlendiğinizden emin olmalısınız.

foto-7-rozetka-zamknula.webp

ELEKTRİK ÇARPMASI VE YANGIN İHTİMALİNİ ÖNEMSEYİN

Basit yöntemlerle ve prizden çıkan kıvılcımdan kurtulabilirsiniz ancak fişte ya da prizde ciddi boyutta kıvılcım ya da prizin rengini değişmiş şekilde görüyorsanız bu ürünlerden derhal vazgeçin ve ürünleri kullanmayın. Aksi halde bu durum hem elektronik ürünleriniz geri dönülemez şekilde hasara uğrayabilir ve daha kötüsü evinizde yangın çıkmasına yol açabilir.

electrical-fire-outlet.jpg

TOPRAKLAMA OLMAZSA NE OLUR?

Evdeki elektronik eşyalar ve onların bütünleştiği prizlerde oluşabilecek herhangi bir elektrik kaçağı ya da kötü hava şartlarına bağlı yıldırım düşmesi gibi durumlarda oluşan yüksek gerilimin toprağa aktarılması, topraklama olarak tanımlanır. 

Peki, topraklama olmazsa ne olur? 

Topraklama olmadığında, elektrik çarpması ya da yangın gibi daha büyük olaylar meydan gelebilir. Bu tür tehditlerin evinizde ve binanızda ortadan kalkması için, elektronik cihazlarınızın kullanım ömrünün uzun olması için topraklama büyük önem arz etmektedir. O nedenle bina ve tesisler için topraklama sisteminin yapılması zorunludur ve tüm elektrik projelerinde topraklama sistemlerinin olması şarttır.