Prof. Dr. Osman Müftüoğlu sizi demir ve magnezyum manyağı yapacak iki besini açıkladı!
Prof. Dr. Osman Müftüoğlu "Bu iki besini evlendirin vücudunuzdaki demir ve magnezyum zirveye çıksın!" diyerek tavsiyelerini sıraladı.
Demir ve magnezyum insan sağlığı için son derece önemlidir. Bu yüzden sağlık kontrollerine gittiğinizde demir ve ferritin seviyesini ölçtürmek he zaman çok önemlidir. Çünkü demir depoları azaldığında, kritik sağlık sorunlarıyla baş etmek zorunda kalabilirsiniz.
Prof. Dr. Osman Müftüoğlu vücudun demir değerlerini zirveye taşımak için bir arada tüketilmesi gereken besinleri açıkladı.
DEMİR DEPOSU BESİNLER HANGİLERİ?
Kırmızı et: 100 gramında 6-8 mg demir var.
Sakatatlar: Özellikle karaciğer ve dalağın 100 gramında 8-10 mg demir bulunabiliyor.
Yumurta sarısı, balık ve tavuk: Bu üçlü de oldukça güçlü hayvansal demir kaynaklarıdır.
Bakliyat ve kuruyemiş: Kolay ve ucuz yoldan demir kazanabileceğiniz güvenilir bitkisel demir zengini besinlerdir.
Sebzeler: Özellikle kalın yapraklı sebzelerde bol miktarda bitkisel demir bulabileceğinizi unutmayın.
"BİTKİSEL VE HAYVANSAL DEMİRİ EVLENDİRİN" ÖNERİSİ
Hayvansal gıdalarda, bitkisel besinlere oranla daha fazla demir olduğu doğrudur. Hayvansal gıdalardaki demirin daha kolay ve rahat emildiği de kesindir. Bununla birlikte demiri sadece hayvansal gıdalardan kazanmaya çalışmak hatalı bir düşüncedir. Bitkisel gıdalardaki demirin de son derece önemli olduğu bilinmelidir.
Bu nedenle her iki kaynağı birlikte kullanmak hayvansal ve bitkisel demir içeren besinleri “evlendirmek(!)” son derece doğru bir mutfak yaklaşımıdır. Örnek: Yumurtalı ıspanak, kıymalı kuru fasulye, etli nohut...