
Rokayı tüketirken dikkat! Bu kişiler tüketmemeli
Roka, içerdiği B, C, A, K, E vitaminleri ile folat, potasyum, magnezyum, çinko, demir ve selenyum gibi mineraller sayesinde besleyici değeri yüksek bir bitki olarak öne çıkıyor.
Roka, iltihap giderici etkisiyle bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve vücudu zararlı mikroplara karşı koruyor. Antikoagülan özelliği sayesinde damar tıkanıklığı riskine karşı fayda sağlarken, sinir sisteminin sağlığını destekliyor. Aynı zamanda detoks etkisiyle toksinlerin atılmasına yardımcı oluyor, metabolik süreçleri iyileştiriyor, sindirimi kolaylaştırıyor, hemoglobin seviyesini artırıyor ve kolesterolü düşürmeye katkı sunuyor.
KADINLARA ÖZEL FAYDALAR SAĞLIYOR
Düşük kalorili yapısı ile roka, kilo vermek isteyenler için ideal bir seçenek olarak değerlendiriliyor. Uzmanlar, rokanın içeriğindeki vitaminlerin enerji verdiğini ve oruç günlerinde destekleyici olabileceğini belirtiyor. B-karoten açısından zengin olması cilt, saç ve tırnak sağlığını desteklerken, yaşlanma karşıtı etkileri nedeniyle yüz maskelerinde de tercih ediliyor.
ERKEK SAĞLIĞINA KATKILARI BULUNUYOR
Roka, mide duvarlarındaki hasarı onarmaya yardımcı olurken, ülser iyileşmesini destekliyor. Aynı zamanda bilinen bir afrodizyak olarak, cinsel gücü ve isteği artırıcı etkiler gösteriyor.
KİMLERİN TÜKETMEMESİ GEREKİYOR?
Her ne kadar roka birçok fayda sunsa da bazı kişiler için uygun olmayabilir. Bitkinin etken maddelerine karşı hassasiyeti olan kişilerde boğaz spazmı, mukoza şişmesi ve sindirim bozuklukları görülebilir. Kan sulandırıcı ilaç kullananlarda etkileri artırabileceği için tüketimi önerilmez. Yüksek asitli gastrit, karaciğer hastalığı, safra diskinezisi, kolit ve gut hastalığı olanlar için rokanın fazla tüketimi sakıncalı olabilir.
BÖBREK VE TİROİD SAĞLIĞI AÇISINDAN ÖNEMLİ UYARILAR
Roka, oksalik asit içeriği nedeniyle böbrek taşı oluşumuna yatkın kişilerde dikkatli tüketilmelidir. Yüksek kalsiyum içeriği böbrek fonksiyonlarını desteklese de aşırıya kaçmadan tüketmek önem taşır. Tiroid disfonksiyonu ve otoimmün hastalıkları olan bireylerin de roka tüketiminden kaçınmaları tavsiye edilmektedir.