Şambali tatlısı nasıl yapılır? 'Mutfağa girmedim' diyen bile bu tarifi becerecek

Şambali tatlısı nasıl yapılır? 'Mutfağa girmedim' diyen bile bu tarifi becerecek

Sokak lezzetleri arasında yer alan Şambali Tatlısı tarifi ve malzemeleri merak ediliyor. Peki, Şambali tatlısı nasıl yapılır? Adım adım Şambali tatlısı tarifini derledik.

Şambali, Osmanlı döneminden günümüze uzanan en lezzetli şerbetli tatlılardan biridir. Yapımı her ne kadar basit gibi görünse de bazı püf noktaları bilmek gerekir. Aynı zamanda şerbetini tam çektirmek gerekir. Tatlının kendisi de şerbeti mutlaka sıcak olmalıdır. İşte püf noktalarıyla şambali tatlısı tarifi:

Şambali Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 su bardağı irmik
  • 1,5 su bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı şeker
  • 1 kabartma tozu
  • 1 çay kaşığı karbonat

Şerbeti için;

  • 4 ,5 su bardağı şeker
  • 3 ,5 su bardağı su
  • 1 çay kaşığı limon suyu

sambali-tatlisi-nasil-yapilir.jpgŞAMBALİ TATLISI TARİFİ 

  1. Geniş bir kaba yoğurt ve şeker alınır iyice karıştırılır.
  2. Üzerine kalan diğer malzemeler eklenir. Orta boy bir cam tepsi yağlanır üzerine boşaltılır.
  3. Üzerini düzeltmek için eller ıslatılarak üzeri iyice düzeltilir.
  4. Kaşık veya bıçak yardımıyla hafifçe tepsinin tabanına değmeyecek şekilde kesilecek yerleri çizilerek belirlenir.
  5. Üzerine fıstık dizilir ve önceden ısıtılmış 175 derecede ki fırına verilir 30 dakika altı üstü kızarıncaya pişirilir.
  6. Şerbeti için, tencereye şeker ve su alınır kaynayıncaya kadar karıştırılarak şekerin erimesi sağlanır.
  7. Kaynamaya başlayınca 12- 15 dakika kadar kaynatılır. Bu arada tatlı da pişmiş olacak.
  8. Sıcak şerbet fırından çıkan sıcak tatlının üzerine gezdirilir.
  9. 4- 5 saat iyice Şerbetini çekip dinlenen tatlı istenilen şekilde süslenilip servis edilir.

NOT: Şerbeti birden dönmeyin kepçe kepçe üzerine gezdirerek dökün.