"Sarıçiçek yaylasına kıymayın"

"Sarıçiçek yaylasına kıymayın"

Erzincan'ın Kemaliye İlçesinde, Sarıçiçek yaylasında maden aramak için 250-300 metrelik kuyu açıldı, şirket “sondaj” değil dedi, mahkeme yürütmeyi durdurma kararı vermedi. Köylüler isyanda.

Erzincan’ın Kemaliye ilçesinde, endemik bitkileriyle ünlü, sınırları Malatya ve Sivas’a kadar uzanan Sarıçiçek yaylasında maden aramak için 250-300 metrelik kuyular açılmaya başlandı. Arama yapan şirket “sondaj değil” dedi, Erzincan İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı vermedi. 100 bine yakın koyun ve keçinin otlatıldığı, bölgenin su kaynaklarının olduğu yaylada madencilik yapılmasına karşı çıkan köylüler isyan ediyor.

Eski adı “cennet gibi güzel bahçe" anlamına gelen Eğin olan Kemaliye ilçesinin Gözaydın köyünde Demir Madeni Karotlu Sondaj araması için bir şirkete “ÇED gerekli değildir” raporuyla izin verildi. Şirket ruhsatını geçen yıl başka bir şirkete devretti.

Faaliyet alanı “madencilik, inşaat, akaryakıt, turizm, tarım, seracılık, hayvancılık, gıda” ticareti olan yeni şirket maden aramaya başladı. Bunun üzerine Ağıl Köyü muhtarlığı ve diğer köylüler, Erzincan İdare Mahkemesi’ne yürütmeyi durdurma istemiyle dava açtı.

Dava dilekçesinde, sondaj faaliyetinin Sarıçiçek platosunun tamamını kapsadığı, bölgenin zengin bitki ve endemik türe sahip olduğu, Malatya ve  Sivas’tan gelen 100 bine yakın koyun ve keçinin otladığı, üretilen peynirin bölge ekonomisine önemli katkılar sağladığı, bölgenin su ihtiyacının yayladan karşılandığı vurgulanarak madenciliğin orman alanlarına, hayvancılığa, su kaynaklarına ve endemik bitkilere zarar vereceğine dikkat çekildi.

SONDAJ DEĞİL KUYU

Şirket ise mahkemeye gönderdiği savunmada, sondaj faaliyeti yapılmadığı, 15 Eylül’den itibaren karot numunesi tespit etmek için bölgede 250-300 metre derinliğinde, 9 santimetre çapında delik açıldığı bildirildi.

Erzincan İdare Mahkemesi, köylülerin yürütmeyi durdurma kararı istemini reddetti.

“ÇED Gerekli değildir” raporuyla bölgede madencilik araması yapılmasına karşı çıkan köylüler ise yeniden itiraza ve eylemlere hazırlanıyor. 

“BU DAĞ SAYESİNDE ALTI ÇOCUK YETİŞTİRDİM”

Köylülerden bir vatandaş ise, “Ben 75 yaşın üzerindeyim. Bu dağın sayesinde altı çocuk yetiştirdim. 300 davarım vardı. Bu dağ hem çocuklarımı hem beni besledi. Orman yerlerine ruhsat vermediklerini söylüyorlar. Burası orman değil mi? Niye veriyor. İkincisi, buradan her sene malzeme gidiyor İstanbul’dan Ankara’ya… Bu topraklar yetiştiriyor onu. Burada maden olduktan bunlar gittikten sonra, onlar da biter bizde biteriz. Orada maden çalışırsa, burada köy yaşamaz. Muhalefet partilerine sesleniyorum, köylere sahip çıksınlar” dedi.

ŞİRKET YETKİLİSİ 'TEMA ÜYESİYİM, DOĞASEVERİM'

Özgür Sarp, olay yerine gittiklerinde şirket yetkilisi bir kişinin köylülere şöyle konuştuğunu iddia etti:

“Çalışmanın ruhsat kapsamında, 33 ayrı noktada sondaj çalışması için izinlerinin olduğunu söyledi. Sadece iki ayrı ve birbirlerine 50-100 metre mesafedeki noktalarda çalışma yürüteceklerini söyledi. ‘Siz bize yardımcı olursanız biz de size her adımımızı önceden bildiririz ihtiyaç durumunda iş veririz. Ya da işçi ihtiyacımızı köylülerden karşılarız. Ben TEMA üyesiyim. Çok doğaseverim. Sizi ve muhtarları Sivas ve diğer maden alanlarına geziye götürmek isterim. İleriki yıllarda köy, belediye, kaymakamlık, jandarma ile iyi ilişkilerde bulunacağız.”

“SARIÇİÇEK YAYLASININ ÜSTÜ ALTINDAN KIYMETLİDİR”​​​​​​​

Köylüler bölgede yaptıkları açıklamada şunları söyledi:

“Madencilik faaliyetleri sadece Kemaliye’de değil özellikle Sarıçiçek Yaylasına sınırı olan 5 ilçenin de ortak sorunudur. Sarıçiçek Yaylası 150’den fazla endemik türün yaşam alanıdır. Bölgenin temiz su kaynağı bu bölgedir. Kemaliye’nin su ihtiyacının tamamı Sarıçiçek Yaylasının Hotar ve Subatan bölgelerinden sağlanır. Yama dağları kireç taşı yapısıyla bilinen en kaliteli suyun kaynaklarından birinin ev sahipliğini yapmaktadır. Kısaca bu bölge hoyrat madencilik faaliyetlerine terk edilemeyecek kadar değerlidir.  Sarıçiçek Yaylası’nın üstü altından kıymetlidir.

Kemaliye Ağıl Köyü’müzün sınırlarında maden arama amaçlı Fimar Madencilik İnşaat Akaryakıt Turizm Tarım Seracılık Hayvancılık Gıda Ürünleri Ticaret Sanayi’nin IV. grup maden işletme ruhsatları kapsamında (ÇED) raporu olmaksızın sondaj faaliyetlerine hazırlık yapmaktadır. Kentin temel içme suyu kaynaklarının zarar görebileceği sebebiyle 250-350 metre derinliğe inilerek yapılan sondajlara kesinlikle müsaade edilemez.”7688d4a2-c675-4249-b2ea-266f45f900c2.jpeg​​​​​​​