Şeffaf Diş Plağı ile İlgili Merak Edilen Soruları Dr. Ayşegül Ural Özay Yanıtladı

Şeffaf Diş Plağı ile İlgili Merak Edilen Soruları Dr. Ayşegül Ural Özay Yanıtladı

Son yıllarda diş çapraşıklıklarının düzeltilmesi gibi ortodonti tedavilerinde, hastalar ve doktorlar tarafından en çok şeffaf diş plakları tercih ediliyor.

Son yıllarda diş çapraşıklıklarının düzeltilmesi gibi ortodonti tedavilerinde, hastalar ve doktorlar tarafından en çok şeffaf diş plakları tercih ediliyor. Ortodonti problemlerinin birçok konuda hastaları çok rahatsız ettiğine dikkat çeken Dr. Ayşegül Ural Özay, şeffaf plağın estetik açıdan ideal bir dijital tedavi çözümü olduğunu söyledi. Kişiye özel dijital ortamda 3 boyutlu olarak tasarlanan şeffaf diş plak setleri, dişlerin diziliminin düzeltildiği en popüler ortodontik tedavi yöntemidir.

dis-plak2.png

Ortodonti sorunları yaşayan hastalar hem sağlık sorunları yaşadıkları hem de estetik olarak mutsuz oldukları için hekime başvurur. Özay, ortodontik sorunların beslenme, konuşma bozukluğu, dişeti hastalıkları gibi birçok konuda ciddi sıkıntılara sebep olduğunu söyledi. Şeffaf plaklar sayesinde bu problemlerin büyük oranda çözülebildiğini de ekledi. Hastaların ortodontiste başvurmasına sebep olan birçok çene ve diş problemi olabilir. Bu problemlerin şeffaf plak tedavisine uygun olup olmadığına, uzmanlar tarafından yapılan kontroller sonucunda karar verilir.

Şeffaf Diş Plağı Ne İşe Yarar?

Şeffaf diş plakları, dişlerdeki çapraşıklıkların, kapanış bozukluklarının, dişlerin çene kemiği içerisindeki konumlarının düzeltilmesini sağlar. Dişler arasındaki boşlukların da kapatılmasını ve dişlerin düzgün bir şekilde sıralanıp estetik bir gülüş elde edilmesini sağlar. Güzel gülüşlere kavuşmak için son yıllarda en çok tercih edilen estetik ortodonti tedavisidir.

Şeffaf Diş Plağı Nasıl Temizlenir?

Şeffaf diş plaklarınızı oda sıcaklığında akan bir suyun altında diş fırçasıyla fırçalayarak kolaylıkla temizleyebilirsiniz. Kullanıma bağlı plaklarınızda lekelenmeler olduysa özel plak tabletlerini kullanabilirsiniz. Şeffaf plaklarınızı günde en az bir kez bol su ile temizlemeniz uygundur.

Şeffaf diş plağı temizliği için ayrıntılı bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.

Şeffaf Diş Plağı Ne Kadar Süre Takılır?

Tedaviden istenilen sonucun alınabilmesi için plakların gün içerisinde 18 ila 22 saat süre ile takılması gerekir. Plaklar sadece yemek yeme, sıcak sıvı alımı ve diş fırçalama zamanlarında çıkarılmalıdır. Hastaların gün içerisindeki plak kullanımı tedavi süresine doğrudan etki eder.
 

Şeffaf Plak Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Şeffaf plak tedavi süresi yaşanan probleme göre değişiklik gösterir. Basit problemlerde 4 aydan 6 aya kadar süren bir tedavi yeterli olabilir. Problemin zorluğuna göre bu süre 1 ila 3 yıla kadar sürebilir. Şeffaf plak tedavisi süresi ile alakalı ayrıntılı bilgilere https://www.seffafplakdunyasi.com/seffaf-plak-tedavisi-ne-kadar-surer/ blog yazısından da ulaşabilirsiniz.

Diş Teli Çıktıktan Sonra Takılan Şeffaf Plak Ne Kadar Kullanılır?

Diş teli ile başlatılan tedavinin pekişmesini ve korumasını sağlamak için diş plakları kullanılır. Diş teli tedavisi sonrası kalan diş bozukluklarının düzeltilmesi için kullanılan düzeltici plak tedavi süresi, diş bozukluğunun şiddetine göre değişiklik gösterir. Bu süre 4-6 aydan 1 seneye kadar uzayabilir.

Şeffaf Plak Nasıl Çıkarılır?

Şeffaf plakların takılıp çıkarılması oldukça kolaydır. Şeffaf plaklarınızı çıkartırken, çenenizin sağ ve sol tarafının iç kısımlarında diş eti ve plak sınırı arasına tırnağınızı geçirerek nazikçe kuvvet uygulamanız yeterlidir. Hekiminiz bu konuda sizi bilgilendirecektir.

Şeffaf Plak Ne Kadar Kullanılır?

Şeffaf diş plakları kişiye özel setler şeklinde planlanır. Tedavinize uygun sayıda üretilen plakların her biri 2 hafta süreyle kullanılır. Hastanın bu süreleri takip etmesi tedavinin seyri için önemli bir yere sahiptir.

Şeffaf Plak Kokusu Nasıl Giderilir?

Şeffaf plaklar sürekli tükürük ile temas halindedir. Dolayısı ile zaman zaman koku problemleri yaşanabilir. Diş plaklarınızın kokusundan rahatsız olduğunuzda plağınızı, mentollü bir diş macunuyla temizleyebilirsiniz. Temizleme tabletleri de kokunun giderilmesinde etkilidir.

Şeffaf Plak Ölçüsü Nasıl Alınır?

Şeffaf plak ölçüsü geleneksel ölçü yöntemi olan ağzınıza uygun bir ölçü kaşığı içine yerleştirilen silikon ölçü maddesi ile alınabilir. Ancak günümüzde hata payını düşüren dijital ölçü yöntemleri daha çok tercih edilir. Dijital ağız içi kameralar aracılığı ile tarama yapılır ve kısa süre içinde ölçü alma işlemi tamamlanır.

Şeffaf Plak Hangi Dişlere Uygulanır?

Şeffaf diş plakları sağlam ama çene kemiği içerisindeki konumu düzgün olmayan daimi dişlere uygulanır. Bazı durumlarda süt dişlerine de uygulanabilir. Bunun kararı hekim tarafından verilir.

Şeffaf Plak Ne Zaman Takılır?

Şeffaf diş plakları gün içerisinde yemek yerken, sıcak ve soğuk bir şeyler içilirken ve diş fırçalarken çıkartılır. Bunun dışında uyku dahil tüm gün takılması gerekir. Diş plaklarının düzenli kullanımı tedavinin seyrini etkiler.