Şeker ve kanseri önceden bilmemiz mümkün mü? Eğer bu belirtiler varsa...

Şeker ve kanseri önceden bilmemiz mümkün mü? Eğer bu belirtiler varsa...

Şeker hastalığı ve kanser günümüzde en sık rastlanılan ve ne yazık ki insan yaşamına ciddi derecede tehlike arz eden hastalıklar. Peki şeker hastalığını ve kanseri önceden bilmemiz mümkün mü?

Diyabet, halk adıyla şeker hastalığı, pankreasın yeterli seviyede insülin üretememesi veya üretilen insülinin etkili biçimde kullanılamaması durumunda meydana gelen hastalıktır. İnsülin, şekerin hücre içine girmesini ve hücrede glikojen olarak depolanmasını sağlar.

tip-1-diyabet-1030x618.jpg

ŞEKER HASTALIĞI BELİRTİLERİ NELERDİR?

Şeker Hastalığı, kişilerde üç temel belirtiyle karşınıza çıkabilir. Eğer normalden fazla yemek yeme ya da doymama hissi yaşıyorsanız, sıkça idrara çıkma gereksinimi duyuyorsanız, ağzınızda kuruluk ya da tatlılık hissi varsa veya buna bağlı olarak aşırı su içme isteğiniz varsa diyabet olma olasılığınız var demektir.

46f04427-e2e0-4e10-b268-821515fb43ae.png

KANSER OLDUĞUMUZU ÖNCEDEN ANLAYABİLİR MİYİZ?

Kanser hastalığı da çağımızın sık rastlanan hastalıklarından biri olarak karşımıza çıkıyor. Pekçok türü olan kanser hastalıklarında, hücrelerde hasarlanmış DNA onarılamaz ve kontrolsüz çoğalma başlar. DNA çevresel etkenler (kimyasallar, virüsler, tütün ürünleri veya aşırı güneş ışını vs gibi) nedeniyle hasar görebilir. Kanser hücreleri birikerek tümörleri oluştururlar. Tümörler iyi huylu veya kötü huylu olabilirler.

Peki kanseri önceden anlayabilir miyiz?

az-gorulen-10-kanser-artisa-gecti-5147-1.jpg

Meme, testis, lenf bezi veya yumuşak doku tümörleri cilt altında yumru ya da şişlik ile hissedilebilir. Cilt tümörleri haricinde iç organ tümörlerinde de bu durum yaşanabilir. Bazı kanserlerde sarılık, ciltte koyulaşma veya ciltte kızarıklık görülebilir.

Kanser hastalarında ağrılar da meydana gelebilir. Sızı şeklinde derin, bıçak saplanması ya da batma tipinde ağrılardan şikâyetçiyseniz en yakın hastaneye başvurmanız gerekir. 

94623485-bennet.jpg

Ancak vücudunuzda gördüğünüz her değişim elbette bu hastalıkların olduğu anlamına gelmez. O nedenle rutin kontrollerin sıkça yapılması ve vücudunuza iyi bakmanızı öneririz.