Serinlemek için sakın böyle bir yanlış yapmayın!

Serinlemek için sakın böyle bir yanlış yapmayın!

Aşıcı sıcaklardan kurtulmak ve serinlemek için yaptığınız bazı davranışlar sağlığınızı olumsuz yönde etkileyebilir.

Sıcak yaz aylarının bunaltıcı havasından bir an olsun kurtulmak, ferahlamak ve serinlemek için yaptığınız bazı hareketler hayati tehlikelere yol açabilir.

avrupa-sicak-hava.jpg

İSTENMEYEN DEĞİŞİMLERDEN KAÇININ

Aşırı sıcaklar; sıvı ve mineral dengesinde istenmeyen değişimlere yol açarak, baş ağrısına, çarpıntıya, yorgunluk ve nefes almakta zorlanmaya kadar birçok şikâyete neden olabilir. Uzmanlara göre vücudu serinletmenin bazı yolları bulunuyor. İşte sıcaklarda yapılması ve yapılmaması gerekenler... 

sicak-hava.jpg

GÜNÜN EN SICAK SAATLERİNDE DIŞARI ÇIKMAYIN

Aşırı sıcaklar hemen herkesi etkilese de, özellikle yaşlılar, kronik hastalığı olanlar, hamileler, çocuklar ve bebekler daha fazla risk altında bulunuyor. Özellikle bu kişilerin güneşin çok yoğun olduğu ve dik geldiği 11:00-16:00 saatleri arasında dışarıda bulunmaması büyük önem taşıyor. Ortamın mümkünse taze hava ile sürekli havalandırılması, güneşten korunmak için güneşlik, perde ve jaluzilerin kapalı tutulması gerekiyor.

62d5b80086b2451c7ce1234f.webp

KLİMA KULLANIRKEN DİKKAT EDİN

Yaz aylarının kavurucu sıcaklarından kurtulmak için kurtarıcı olarak görülen klimanın doğru kullanımı da oldukça önemli. Klimaya doğrudan maruz kalmamak, ortamı aşırı soğutmamak, vücut ısısı yüksekken bir anda soğuğu açmamak, klima temizliğini düzenli olarak yaptırmak olası enfeksiyonlardan korunmak için kritik role sahip. Aksi takdirde bilinçsiz klima kullanımının yol açtığı üst solunum yolu enfeksiyonları başta olmak üzere bazı yaz hastalıklarına çok sık rastlanıyor.

asiri-sicaklar-psikolojiyi-bozuyor-32216.jpg

BOL SU İÇİN

Sıcak havalarda terleme ve buharlaşmayla birlikte sıvı kayıpları artacağın için bol su tüketimine gösterilmelidir. Sıcak yaz aylarında her gün mutlaka yaklaşık 2.5-3 litre su için. 

VÜCUDUN ISISINI YÜKSELTEN YİYECEKLERDEN KAÇININ

Yaz sıcaklarında hafif ve sulu yemekler tercih edilmelidir. Yağlı, bol baharatlı/ şekerli yiyeceklerden yaz döneminde özellikle uzak durulmalıdır.  

SOĞUK SUYLA TEMİZLENİN

Sıcak havalardan arınmanın bir yöntemi de duş almak. Sık sık ve ılık su ile duş alın. Eğer mümkün olamıyorsa gün içerisinde sık sık ellerinizi, ayaklarınızı, yüz ve ensenizi soğuk su ile yıkayın.

5d3ad2947af507209c59e5d4.jpg

GÜNEŞ ÇARPAN BİRİSİNE SU İÇİRMEYİN

Güneş çarpması da yaz aylarında sık meydana gelebilmektedir. Güneş çarpması; halsizlik, bulantı, görme değişiklikleri, baş ağrısı, baş dönmesi, kendini kötü hissetme vb. belirtilerle kendini gösterir. Güneş çarpması durumuna maruz kalan kişinin derhal serin, hava akımı olan ve gölgeli bir ortama alınması, giysilerinin gevşetilmesi, soğutulmaya çalışılması, bilinç kapalı ise, şuur dalgalı ise mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna götürülmesi şart. Bilincin kapalı olması durumunda kesinlikle su içirmeye çalışmamak gerekiyor.