Sert yaprakları pişirmenin sırrı; Yaprak sarma lokum gibi pişiyor ve kalem gibi duruyor

Sert yaprakları pişirmenin sırrı; Yaprak sarma lokum gibi pişiyor ve kalem gibi duruyor

Yaprak sarma pişirirken bilinmesi gereken lezzet! Birçok kişi tarafından bilinmeyen bu sırlar sayesinde pişireceğiniz yaprak sarma çok daha lezzetli olacak

Yaprak sarmaları, Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Ancak, yaprakların sert olması ve dolmaların kalem gibi durmaması, birçok kişinin karşılaştığı bir sorundur. Bu yazımızda, yaprak sarmalarının yumuşak olması için kullanabileceğiniz ipuçlarını paylaşacağız.

İlk olarak, yaprakların yumuşak olması için yapmanız gereken şey, pişirmeden önce tencereye bir adet sade soda dökmektir. Bu sayede, sert yapraklar yumuşacık olacak ve dolmalarınızın kalem gibi durmasını sağlayacaktır.

Bunun yanı sıra, yaprakların taze olması da önemlidir. Eğer taze yaprak bulamıyorsanız, salamura yaprakları kullanabilirsiniz. Salamura yaprakları kullanacaksanız, öncelikle tuzunu iyice çıkarmalısınız. Bunun için, yaprakları sıcak suya koyup 10-15 dakika bekletin ve ardından soğuk suya alın.

maxresdefault-12.jpg

Dolma harcı için ise, kıyma, pirinç, ince bulgur, kuru soğan, sarımsak, domates salçası, biber salçası, tereyağı ve zeytinyağı kullanabilirsiniz. Harcın lezzetini artırmak için, nar ekşisi ya da sumak da ekleyebilirsiniz.

Yaprak sarmalarını hazırlarken dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta da, yaprakların büyüklüğüdür. Yaprakların büyüklüğüne göre harç miktarını ayarlamalısınız. Ayrıca, yaprakları sararken fazla sıkıştırmamaya özen gösterin.

Son olarak, yaprak sarmalarını pişirirken yavaş ateşte pişirmeye özen gösterin. Bu sayede dolmalarınız hem lezzetli hem de kıvamında olacaktır.

YAPRAK SARMA TARİFİ

500 gr asma yaprağı
(taze ya da salamura)
½ kg kıyma
(isteğe bağlı olarak bir miktar kuyruk yağı)
½ su bardağı pirinç
½ su bardağı ince bulgur
1 büyük boy kuru soğan
2 diş sarımsak
2 yemek kaşığı domates salçası
1,50 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Nar ekşisi ya da sumak 

YAPRAK SARMANIN HAZIRLANIŞI

*Asma yapraklarını kaynar suda birkaç dakika haşlayın ve süzün.

*Pirinci yıkayın ve bir tencereye alın. Üzerine su, tuz ve bir yemek kaşığı zeytinyağı ekleyin. Kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin.

*Soğanları küçük küçük doğrayın ve bir tavada kalan zeytinyağı ile kavurun. Salça, kuru nane, pul biber, tuz ve karabiber ekleyin ve karıştırın.

maxresdefault-004.jpg

*Pirinç ve soğanlı harcı bir kapta birleştirin ve iyice karıştırın.

*Asma yapraklarının damarlı kısımlarını keskin bir bıçakla alın. Yaprakların ortasına bir tatlı kaşığı kadar harçtan koyun ve kenarlarını içe doğru katlayarak sarın.

*Sardığınız yaprakları düzgün bir şekilde tencereye dizin. Üzerine limon suyu gezdirin ve sıcak su ekleyin. Tencerenin ağzına bir tabak kapatın ve kısık ateşte yapraklar yumuşayana kadar pişirin.

*Yaprak sarmaları servis tabağına alın ve isterseniz yoğurt ile servis yapın.

İlgili Haberler