Sıcak havada dondurma yiyenler dikkat! Buz kalıntıları varsa...

Sıcak havada dondurma yiyenler dikkat! Buz kalıntıları varsa...

Kavurucu sıcaklarda insanlar soğuk yiyecek ve içeceklere yönelir. Dondurma da yaz aylarının vazgeçilmez gıdalarından biridir. Ancak dondurmayı tüketirken bazı noktalara dikkat etmelisiniz.

Sıcak havaların vazgeçilmezi dondurma, vitamin ve besinlerle doludur. A vitamini, D vitamini, kalsiyum, protein ve daha fazlasını içinde barındıran bu ferahlatıcı gıda, kavurucu sıcak yaz aylarının adeta kurtarıcısı ve enerji yükselten bir kaynak deposudur. Dondurma ayrıca içerisindeki bol karbonhidrat sayesinde günlük hayatınıza enerji hissi verir.

sddefault.jpg

HER DONDURMAYI YEMEYİN

Tüm bunların yanı sıra dondurma, beyindeki haz merkezini uyararak mutluluk hormonu salgılar. Paketli olmayan dondurmalar kemik ve diş sağlığını korur. Ayrıca dondurmanın süt tozu içememesine ise mutlaka dikkat edilmesi gerekiyor. Tüm faydalarından yararlanmak için dondurma tüketiminde aşırıya kaçmamak gerekiyor. Çünkü bu durum kan şekeri seviyesini tavan yaptırabilir.

İster serinlemek için ister tatlı isteğini tatmin etmek için yiyelim, hepimiz dondurma yemenin suçlu zevkine kapılmak için farklı nedenlere sahip! Evet yukarıda sıraladığımız gibi dondurmanın pek çok faydası var. Ancak onun yanlış tüketimi maalesef ki kötü sonuçları da beraberinde getiriyor.

s-6c52e91b82fe1c2a452d1192f291d0e52eee4642.webp

İşte dondurma tüketirken dikkat etmeniz gereken o önemli unsurlar…

KARNINIZ AÇKEN DONDURMA YEMEYİN

Dondurma çok aç olmadığınız zamanda tüketilmeli. Eğer açken dondurma tüketirseniz her zaman yediğiniz miktardaki dondurma, bu sefer size yeterli gelmeyecektir. Aç olmadığınız bir zamanda tüketmek kan şekeri seviyesini dengeleyecektir.

KÜLAH DONDURMA KALORİYİ ARTIRIYOR

Külah dondurmalar ne yazık ki kalori alımını artırır. Külah dondurma yerine kaplarda satılan dondurmayı tercih etmenizde fayda var.

SADE YA DA MEYVELİ DONDURMA TÜKETİN

Dondurmanın üzerine ilave edilen soslar, fındık veya fıstık kalori alımını artırır. Eğer bu şekilde tüketirseniz hafif besinsel kaynak olan dondurmanın enerji içeriğini yükseltirsiniz. Dondurmayı sade veya meyveli tüketmeye özen gösterin.

ekran-goruntusu-2023-07-16-095533.png

AMBALAJI BUZLU DONDURMALARDAN UZAK DURUN

Eğer bir dondurmanın üzerinde buz kalıntıları varsa onu almaktan hemen vazgeçin. Bunun nedeni; buz kalıntıları eriyip tekrar donmuş bir hale gelmiş olabilir. Bu durum da bakteri üretimini meydana getirir.

PASTÖRİZE SÜT OLMASINA DİKKAT

Dondurmanın ham maddesi süttür. Zehirlenmemek adına sütün kullanım şekli önem taşır. Bu nedenle dondurma açık sütten değil pastörize sütten yapılmış olmasına dikkat edilmeli.

ÇOCUKLARDA OBZETİYE DİKKAT

Dondurmanın fazla tüketimi ne yazık ki çocukluk çağı obezitesi için büyük bir risk oluşturuyor. Tüketim miktarına ve sıklığına dikkat etmelisiniz. Kilolu veya hafif kilolu çocukların günlük dondurma tüketimini 2 top ile sınırlayarak tüketim kontrolünü sağlayabilirsiniz.