Siz de tehlike altında olabilirsiniz! Bu vitamin eksikliği kansere neden oluyor

Siz de tehlike altında olabilirsiniz! Bu vitamin eksikliği kansere neden oluyor

Uzmanlar, Türkiye'de ve tüm dünyada D vitamini eksikliğinin önemli bir sağlık sorunu olduğuna dikkat çekiyor. D vitaminin, özellikle bazı sistemik hastalıklar ve kanser türlerinde yararlı etkileri olduğu biliniyor...

Kanser, vücuttaki hücrelerin kontrolünü kaybetmesiyle ortaya çıkar ve bu hücreler, çok hızlı bölünerek çoğalır. Bazı vitaminler, tümörlerin küçülmesini sağlarken aynı metastaz (diğer organlarda ortaya çıkma) eğilimini azaltma, böylece ölüm riskini azaltabilme kapasitesine sahiptir. D vitamini eksikliğinin ilerlemiş kanserli hastalarda bulunma olasılığı üç kat daha fazladır.

k.jpg

Her yıl yaklaşık 6,7 milyon insanın ölümüne neden olan bu hastalığın henüz tedavisi yok, ancak tedaviler hayatta kalma oranlarını iyileştirdi.

İlk araştırmalarda, bilim insanları, çeşitli kanser türleri olan insanların dörtte üçünden fazlasının D vitamini düzeylerinin düşük olduğunu ve en düşük seviyelerin daha ileri kanserle ilişkili olduğunu keşfettiler.

Düşük D vitamini seviyeleri ile kanser riski arasındaki bağlantıyı ortaya koyan çelişkili kanıtlar vardır. Bazı çalışmalar eksikliği kanserin ilerlemesiyle ilişkilendirirken, diğerleri buna dair hiçbir kanıt bulamadı. Erken laboratuvar çalışmaları, bu vitaminin, kanser hücrelerinin çoğalmasında ve yayılmasında yer alan genleri düzenleyerek sağladığı anti-tümör özelliklere sahip olduğunu ileri sürdü.

d.jpg

D Vitamini Eksikliği Kimlerde Görülür?

  • Açık tenli kişiler
  • Kapalı ortamda çalışan kişiler
  • Yaşlılar
  • Beslenme bozukluğu olanlar
  • Yüksek faktörlü güneş kremi kullananlar
  • Kapalı giysi giyenler
  • Gebe ve emziren kadınlar
  • Böbrek hastalığı olan kişiler
  • Karaciğer hastalığı olanlar

D Vitamini Kaynakları Nelerdir?

D vitamininin temel kaynağı güneştir. D vitamini ultraviyole ışınlarının cilde temasının ardından oluşan bazı metabolik süreçler neticesinde üretilmektedir. Bu sebeple, her gün, yüzler ve kollar açık, güneşin geliş açısına bağlı olarak (en ideal saatler: 11.00-15.00) 20 ila 30 dakika güneşlenme sayesinde yeterli oranda D vitamini üretilebilir. 

Günlük D vitamini ihtiyacını sadece besinler ile sağlamak mümkün değildir. Çünkü besinlerle günlük ihtiyacın yalnızca %20’si karşılanmaktadır. Bu yüzden güneş ışığından yararlanamayan bireyler büyük risk altındadır. Bu yüzden hekimle bu bilgilerin paylaşılıp, gerekli görüldüğü takdirde de D vitamini takviyesi verilmesi gereklidir.