
Soğan dilimlerken akan göz yaşlarına son!
Soğan dilimlerken gözlerimizin yaşarması canımızı son derece sıkabilir. Göz yaşları şırıl şırıl akarken bir yandan da soğan doğramaya devam ederiz. Ancak öyle bir yöntem var ki artık soğan dilimlerken gözleriniz yaşarmayacak.
Soğan, birçok yemek tarifinin vazgeçilmez bir bileşenidir. Ancak sevdiğimiz yemekleri yaparken kullandığımız soğanı doğrarken gözlerimiz hep yaşarır.
SOĞAN NEDEN GÖZÜ YAŞARTIR?
Yemeklerin temel bileşeni olan soğan sülfoksitler içerir. Soğanın içeriğinde, göz çevresindeki sinirlerin tahriş olmasına neden olan bazı bileşikler salınır. Soğan dilimlendiğinde veya küp şeklinde doğrandığında soğanın hücreleri bu bileşikleri havaya salar. Bu meydana geldiğinde, "enzim" amino asitleri göz yaşartıcı bileşiklere dönüştürür. Bu sülfürik asit formu, göz çevresindeki sinirleri tahriş ederek onları yırtar. Böylece göz yaşı akmaya başlar.
Peki, soğanları gözyaşınız akmadan doğramanın yöntemleri nelerdir? İşte gözyaşı olmadan soğan dilimlemenin püf noktaları...
KESKİN BIÇAK
Profesyonel bir şef gibi gözyaşlarını önlemek için, soğanlarınızı doğrarken yalnızca çok keskin bir bıçak kullanın. Keskin bir bıçak anahtardır. Bıçak ne kadar keskin olursa o kadar temiz keser, bu da sizi ağlatan enzimin daha az miktarda salınması anlamına gelir. İşi en iyi şekilde yapmak için tırtıklı olmayan bir şef bıçağı veya maket bıçağı kullanmanızı öneririz.
EN SON KÖKÜNÜ KESİN
Kökün bulunduğu soğanın tepesinde göz yaşının akmasına neden olan enzimlerin daha fazla bulunduğu düşünülmektedir. Bu nedenle bu bölümü en son dilimlemek, kimyasalın gözünüze daha az girmesine neden olabilir.
BOZDOLABINDA SOĞUTUN
Soğanlarınızı dilimlemeye başlamadan önce 15 dakika boyunca dondurucuya koyarak gözlerinizi yakan kimyasalları etkili bir şekilde etkisiz hale getirmiş olursunuz. Bu yöntem hem basit hem de oldukça etkilidir.
KAĞIT HAVLU ISLATIN
Soğanı kesmeden önce bir kağıt havlu alın. Kağıt havluyu soğuk suyla ıslatın ve kesme tahtasının üzerine açın. Artık soğanı gözünüz yanmadan dilimleyebilirsiniz.
SOĞUK SU KULLANIMI
Soğanı akan soğuk suyun altında dilimlediğinizde kimyasal gidere doğru yönlendirilecektir. Soğanları soğuk su dolu kaseye aldığınızda da kimyasal gözünüze ulaşmayacaktır.
ATEŞİN YANINDA KESİN
Birçok aşçı bu numarayı kullanıyor. Soğanı açık ateşe yakın bir çalışma yüzeyinde doğramak, gaz halindeki kükürt bileşiklerinin gözünüze çarpmadan yanar ve böylece göz yaşı akmaz.