Sokak lezzetleri ne kadar sağlıklı! Dışarıdan simit, mısır, midye alınır mı?
Son zamanlarda dünya genelinde popüler olan sokak lezzetleri ile ilgili yeni bir tartışma başladı. Dışarıda satılan yiyecekler ne kadar sağlıklı?
Yemek kültürü ülkeden ülkeye farklılık gösterir. Bazı ülkeler sokak lezzetleriyle ön plana çıkar. Özellikle son zamanlarda internet fenomenlerinin de seyahat videolarında tanıtımını yaptığı sokak lezzetleri ile ilgili sağlık konusu gündeme geldi.
SOKAK LEZZETLERİNDE GIDA ZEHİRLENMESİ RİSKİ
Cumhuriyet'ten Şevval Aydoğan'ın haberine göre uzmanlar hava sıcaklıklarının artmasıyla en sık görülen sağlık sorunlarından birinin besin zehirlenmesi olduğunu işaret ediyor. Sokak lezzetleri arasında sevilerek tüketilen midye, haşlanmış mısır gibi gıdaların hijyen ve saklama koşullarına uyulmadan uzun süre güneş altında bekletilerek satılması, tüketenlerde gıda zehirlenmesi riskini artırıyor.
AÇIKTA SATILAN SİMİTLERDE BAKTERİ TEHDİDİ
Öte yandan açıkta satılan simitlerin de toz veya yabancı madde bulaşması sonrası bakteri oluşturduğunu ifade eden uzmanlar, açıkta kalan ve uzun süre güneşe maruz kalan gıda ürünlerinin tüketilmemesi gerektiğini ifade ediyor.
Yaz aylarında dikkat edilmesi gerekenleri halk sağlığı uzmanı Prof. Dr. Tuğrul Erbaydar Cumhuriyet'e anlattı .
"BU TÜR GIDALARI TÜKETMEKTEN KAÇINMAK GEREKİYOR"
Yaz aylarında gıdaların sıcaklık nedeniyle kolay bozulduğuna değinen Erbaydar, “Yazın turistik yerlerde eğer denetimsiz satıcılar söz konusuyla onların sattıkları ürünler bozuk olabiliyor. Daha sık zehirlenme ile karşımıza çıkan gıdalar süt ve yumurta içeren yiyecekler ve et-tavuk eti. Kaynağı belirsiz ise bu tür gıdaları tüketmekten kaçınmak gerekiyor” dedi.
"KUSMA VE İSHAL EN ÖNEMLİ BELİRTİLER"
Güvenilir gıdaların olmadığı yerde kişilerin evden getirdikleri yiyecekleri tüketmelerinin daha sağlıklı olduğunu belirten Erbaydar, “Elektrik kesintilerinin yaşandığı bölgelerde buzdolaplarındaki sütlü gıdalara dikkat etmek gerekiyor. Özellikle eriyip yeniden donan dondurmalar tüketilmemeli. Eğer gıda zehirlenmesi olursa kusma ve ishal en önemli belirtilerdir. Bunlar bir iki defadan fazla ve yoğun ise vücutta su kaybına yol açarak dengeleri bozabiliyor. Bu durum özellikle yaşlılarda, kronik rahatsızlığı olanlarda ve bebeklerde risk taşıyor” ifadelerini kullandı. Erbaydar öte yandan şebeke suyunun temizliğinden emin olunmayan yerlerde suyun tüketilmemesi gerektiğini ve kafelerdeki içeceklere atılan buzun da riskli olduğunu ifade etti.