Tereyağı neden patlar? Tereyağını patlamadan eritmenin püf noktası bu

Tereyağı neden patlar? Tereyağını patlamadan eritmenin püf noktası bu

Tereyağının erirken patladığına hiç şahit oldunuz mu? Eğer dikkatli şekilde eritmezseniz olabilirsiniz! Peki tereyağı neden patlar, tereyağının patlamaması için ne yapmak gerekir? İşte yanıtı...

Tereyağı eritirken çok dikkatli olmalısınız. Çünkü tereyağı aniden patlayabiliyor.

Birçok kişi tereyağı eritmek için mikrodalgayı tercih ediyor. Ancak mikrodalga ısısının tereyağı karakterize eden protein değerini düşürdüğünü unutmayın. 

Ayrıca tereyağı mikrodalgada patlayabiliyor. Böyle bir durumda mikrodalgayı temizlemek tam bir eziyet haline gelebilir. 

uu.webp

TEREYAĞI NEDEN PATLAR?

 tereyağı yüzde yüz yağ değildir. Bileşiminin yüzde 80’i tereyağı, yüzde 1 veya 2’si süt kalanı sudur. Fen dersinden hatırlarsanız sıvı ve katı yağlar ve su birbirine karışmaz. Ancak tereyağı söz konusu olduğunda, bu iki madde, emülsifikasyon güçleri sayesinde tek bir kütle olarak barış içinde bir arada yaşayabilir. Su, oda sıcaklığında katı olan tereyağı boyunca asılı duran binlerce küçük damlacık halinde parçalanır.

Mikrodalgalar, tereyağın içinden geçtiğinde içerideki su moleküllerini titreştirerek onları ısıtır ve etraflarındaki yağları eritir. Sonunda su patlamaya sebep olur.

TEREYAĞI PATLAMADAN NASIL ERİTİLİR?

Aynı şey tavada eritirken de geçerli. Eriteceğiniz tereyağının miktarına göre ısıyı ayarlamalısınız. Aceleniz yoksa, en düşük ısıda yavaş yavaş erimesini bekleyin.