Tırnaklarınıza dikkatli bakın! Sedef hastası olabilirsiniz...

Tırnaklarınıza dikkatli bakın! Sedef hastası olabilirsiniz...

Bazı hastalıkları fark etmeseniz de vücudunuzdaki lekeler, çöküntüler veya izler bir hastalığın habercisi olabilir...

Günlük yaşantımızda pek dikkate almadığımız, görmezden geldiğimiz veya varlığı bizim için rahatsızlık vermeyen birçok izi, lekeyi, çöküntüyüzü vücudumuzda taşırız. 

Ancak bazı izler, lekeler ve vücudumuzun uzuvlarındaki çöküntüler hiç aklınıza gelmeyecek bir hastalığın habercisi olabilir. Şimdi bunlardan bir tanesini sizlerle paylaşacağız. O da sedef hastalığı.

SEDEF HASTALIĞI NEDİR?

Sedef, deri hücrelerinin bağışıklık sistemindeki yanlış sinyaller göndermesi sebebiyle çok hızlı şekilde çoğalan kronik bir deri hastalığıdır. 


SEDEF HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Sedef hastalığının en bilinen belirtileri, diz-dirsek gibi darbe gören bölgelerde olmak üzere, keskin sınırlı, canlı kırmızı renkli ve üzerlerinde hastalığa adını veren sedef rengi kabukların bulunduğu lezyonlardır. 

TIRNAKTAKİ ÇUKURCUKLARA DİKKAT!

Ancak sedefin öyle bir belirtisi var ki, belki de çoğu kimse bundan haberdar bile değil. Sedef hastalığı yalnızca tırnakta belirti gösterebilir. Bunun en sık bulgusu da, toplu iğne başı büyüklüğünde minik çukurcuklar, tırnağın kalınlaşması, boşalması ve sarı renk değişikliğidir. 

O yüzden siz siz olun vücudunuzdaki izleri küçümseyip yok saymayın. En küçük ihtimali dahi değerlendirerek doktorunuza başvurun. Görmezden geldiğiniz küçük şeyler, bir hastalığın habercisi olabilir.