Türkiye'deki cezaevleri BM Mandela kurallarına uygun: Eylül'de 105 kişi işkence gördü

Türkiye'deki cezaevleri BM Mandela kurallarına uygun: Eylül'de 105 kişi işkence gördü

Adalet Bakan Yardımcısı Uğurhan Kuş, Türkiye’deki cezaevlerinin Birleşmiş Milletlerin belirlediği Mandela kurallarına ve Avrupa İşkence Önleme Komitesi’nin belirlediği asgari standartlara ‘uygun olduğunu’ söyledi.


11.10.2020 12:33 ~ 11.10.2020 12:45 CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun Eylül 2020 Hak İhlalleri Raporu’nda ise cezaevinde kötü muamele ve işkence görenlerin sayısı 105 olarak duyuruldu. Kuş, Tanrıkulu’nun Bandırma 1 No’lu T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’ndaki mahpusların radyolarına neden el konulduğu sorusuna ise “Örgütsel haberleşme amacıyla kullanıyorlar” yanıtı verdi.

Adalet Bakan Yardımcısı Uğurhan Kuş, Türkiye’deki cezaevlerinin Birleşmiş Milletlerin belirlediği Mandela kurallarına ve Avrupa İşkence Önleme Komitesi’nin belirlediği asgari standartlara ‘uygun olduğunu’ söyledi. CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun Eylül 2020 Hak İhlalleri Raporu’nda ise cezaevinde kötü muamele ve işkence görenlerin sayısı 105 olarak duyuruldu. Kuş, Tanrıkulu’nun Bandırma 1 No’lu T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’ndaki mahpusların radyolarına neden el konulduğu sorusuna ise “Örgütsel haberleşme amacıyla kullanıyorlar” yanıtı verdi.

TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanvekili CHP'li Tanrıkulu, Bandırma 1 No’lu T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda kalan E.O.’nun şikayetlerini komisyona taşıdı. E.O. mahpuslara istenilen gazetelerin verilmediğini, radyolarının depoda tutulduğunu, kaldıkları odaların kapasitesinin çok fazla olduğunu, açlık grevinde olanların revir ve hastaneye geç sevk edildiklerini ileri sürdü.

Tanrıkulu’nun gündeme getirdiği bu iddialara Adalet Bakan Yardımcısı Uğurhan Kuş, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü’ne sorduktan sonra yanıt verdi. Kuş, cezaevinde sadece FM bandında radyo satışı yapıldığını ve daha geniş banda sahip AM, SW, MW, LW tipi radyoların satışına izin verilmediğini belirterek, mahpusların daha önce kaldıkları cezaevlerinde aldıkları radyoların kısa ve uzun dalga özellikleri sebebiyle ellerinden alındığını kaydetti. Kuş, bu radyolara el konulma nedenini ise “Örgütsel haberleşme aracı olarak kullanıyorlar” diye açıkladı.

Kuş, cezaevindeki mahpusların sağlık durumlarının sürekli kontrol edildiğini belirterek, “Doktor kontrolünde başta ‘B kompleks vitaminleri’ olmak üzere ihtiyaç duyulan vitaminlerin verilmesi hususu titizlikle takip ediliyor” dedi.

Kuş, Türkiye’deki cezaevlerinin Birleşmiş Milletlerin belirlediği Mandela kurallarına ve Avrupa İşkence Önleme Komitesi’nin belirlediği asgari standartlara ‘uygun olduğunu’ ileri sürdü. Kuş, mahpuslarda cezaevi personeline ilişkin şikayet geldiğinde ilgili personel hakkında ‘adli ve idari soruşturma başlatıldığını’ da ekledi. Tüm bunları sıralayan Kuş, E.O.’nun şikayetinin incelendiğini ve cezaevinde bir ‘kusura rastlanmadığını’ Tanrıkulu’ya aktardı.

Kuş’un cezaevlerine ilişkin Mandela kurallarına ve Avrupa İşkence Önleme Komitesi’nin belirlediği asgari standartlara ‘uygun’ sözünün aksine Tanrıkulu’nun Eylül 2020 Hak İhlalleri Raporu’nda cezaevinde kötü muamele ve işkence görenlerin sayısı 105 olarak açıklandı.