Türkiye'deki diyabet hastalarının sayısı belli oldu

Türkiye'deki diyabet hastalarının sayısı belli oldu

Türkiye'de şeker hastası olan insan sayısı bir hayli fazla ve ne yazık ki diyabet hastalığı günden güne artıyor. Peki, ülkemizde ne kadar diyabet hastası var?

Endokrinoloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Emre Bozkırlı, Türkiye'de ne kadar diyabet hastası olduğunu açıkladı.

diyabet-hakkinda-her-sey-gorsel.jpg

DİYABET NEDİR?

Diyabet hastalığı, pankreasın vücut için yeterli miktarda insülin üretememesi ya da ürettiği insülinin vücut tarafından etkili bir şekilde kullanılamaması sonucunda ortaya çıkan, yüksek kan şekeri ile seyreden, kronik ve ilerleyici bir hastalıktır.

ekran-goruntusu-2023-11-23-155816.png

DİYABET NELERE YOL AÇAR?

Prof. Dr. Bozkırlı, diyabetin ömür boyu sürmesi ve başta gözler, böbrekler, kalp-damar sistemi gibi hayati organlarda yol açabildiği kalıcı hasarlar nedeniyle hastanın yanı sıra ailesini, çevresini ve hatta ülkesini etkileyebilen ciddi bir halk sağlığı problemi olduğunu belirtti.

ekran-goruntusu-2023-11-23-155824.png

TÜRKİYE'DEKİ DİYABET HASTASI SAYISI

 

Bozkırlı, Türkiye’de nüfusun yüzde 14’ünü oluşturan 9 milyon kişiyi etkileyen diyabetin yeme-içme ve hareket alışkanlıklarındaki değişime bağlı olarak giderek artmasının öngörüldüğünü ifade etti.

ekran-goruntusu-2023-11-23-155827.png

DİYABETİN BELİRTİLERİ NELER?

Diyabetin en temel belirtilerini halsizlik, yorgunluk hissi, ağız kuruluğu, çok su içme, çok idrara çıkma, hızlı ve istemsiz kilo kaybı, bulanık görme, ayaklarda yanma, batma, uyuşma ve karıncalanma şeklinde rahatsızlık hissi, yaraların normalden daha geç iyileşmesi, cinsel işlev bozuklukları, ciltte kuruluk ve kaşıntı olarak sıralayan Bozkırlı, “Hastalık ne kadar erken tespit edilirse bu hasarlar o düzeyde önlenebilmekte, tanıda ne kadar geç kalınırsa vücutta o kadar fazla kalıcı hasara neden olmaktadır” dedi.