Uyku felci neden olur? Karabasan gerçek mi?

Uyku felci neden olur? Karabasan gerçek mi?

Halk arasında karabasan adıyla bilinen uyku felci neden olur? Peki, uyku felci nedir?

Kimi insanlar gece uyudukları sırada bir anda gözlerini açtığını ve bağırmak istese de ayağa kalkmak istese de bunu yapamadığını söyler. Bu durumu hemen herkes duymuştur. İşte halk arasında karabasan olarak bilinen bu durumun tıbbi adı uyku felcidir.

05a26103-d51a-4df8-9c34-835ca874378b.webp

Peki, uyku felci neden olur?

UYKU FELCİ NE DEMEK?

Uyku felci uyanıklık ile uyku arasında görülen geçici felç hissidir. Uyku felci başladığında kişilerin bilinci açıktır ancak kişiler uyku felci nedeniyle hareket edemez ya da seslerini çıkaramaz.

Uyku felci ile diğer uyku durumları arasındaki en önemli fark ise uyku felci sırasında kişinin uyanık olmasıdır. Uyku felci durumu birkaç saniye ya da birkaç dakika sürebilir. Uyku felci yani halk arasında karabasan herhangi bir fiziksel hasara yol açmaz.

752x397-1.jpg

KARABASAN NEDEN OLUR?

Uyku felci çoğunlukla geçici bir durum olduğu için ciddi bir sağlık sorununa işaret etmeyebilir. Uyku felci kendi başına ortaya çıkabilirken diğer sağlık durumlarıyla ilişkili olabilir. Uyku felci nedenleri şunlar olabilir:

karabasanjpg-e2eb.jpg

UYKUSUZLUK

Yeterli uyku alamamak veya sürekli uykusuzluk, vücudun normal uyku döngülerini etkileyebilir ve uyku felcine neden olabilir. İnsanın biyolojik saatinin düzensiz olması veya uyku düzeninin bozulması, REM evresine geçişte sorunlara neden olabilir ve bu da uyku felcine zemin hazırlayabilir.

karabasan-nedenleri-belirtileri-ve-tedavisi3-1280x720.webp

STRES

Yoğun stres ve anksiyete durumları, uyku felci riskini artırabilir. Bu psikolojik faktörler, vücuttaki stres hormonlarını etkileyerek uyku düzenini bozabilir.

karabasan-nedir-neden-gelir-karabasan-nasil-gecer-uyku-felci-nedir-neden-olur-dini-ve-bilimsel-aciklamasi-ile-karabasan-neden-gelir-nasil-olur-cjdo.jpg

NÖROLOJİK NEDENLER

Bazı nörolojik hastalıklar, sinir sistemi ile ilgili sorunlar veya uyku sırasında normal kas kontrolünü etkileyen durumlar, uyku felcine zemin hazırlayabilir.

karabasan-nedir-karabasan-neden-gelir-ezlu148c-1024x576.jpg

GENETİK

Ailesel geçmişte uyku felci yaşamış kişilerde genetik faktörlerin rol oynadığı düşünülmektedir. Genetik yatkınlık, kişilerin bu duruma daha hassas olmasına neden olabilir.