Uykunuzda çok terliyorsanız dikkat! Gece terlemesi bu hastalıklara neden olabilir

Uykunuzda çok terliyorsanız dikkat! Gece terlemesi bu hastalıklara neden olabilir

Sıcak yaz aylarında terlemek hepimizin ortak sorunudur. Ancak geceleri terlemek ve çok terlemek bazı hastalıkların belirtileri olabilir.

Terleme, insanın vücut ısısını dengeleme mekanizması olarak ortaya çıkar. Ancak aşırı terleme ve gece terlemesi şeklinde yakınmalar çeşitli hastalıkların habercisi olabilir.

Peki, gece terlemesi neden olur?

gece-terlemesi-83568-b.jpg

GECE TERLEMESİ NİYE OLUR?

Gece terlemesi, kişinin yediği yemekten, uyurken giydiği kıyafete, üzerine örttüğü, odanın sıcaklığına kadar birçok nedene bağlı olarak gelişebilir. Bu faktörlere bağlı olarak meydana gelen gece terlemesi normal kabul edilir ve herhangi bir tedaviye gerek yoktur. 

Ancak sürekli devam eden aşırı terlemeler, gece uykudan kaldıracak denli şiddetli terlemeler birtakım rahatsızlıkların işareti olabilir.

GECE TERLEMESİNE NEDEN OLAN FAKTÖRLER NELERDİR?

Gece aşırı terleme, sırılsıklam olacağını biçimde terleme, terden uyanma gibi durumlar bazı hastalıkların habercisi olabilir. İşte geceleri aşırı terlemeye yol açan faktörler...

  • Enfeksiyonlar
  • Hormonal bozukluklar
  • Stres
  • Kanser
  • Reflü
  • İlaçlar
  • Nörolojik hastalıklar
  • Hiperhidroz

61011d4d70380e23e0d0a2bb.webp

GECE TERLEMESİNDEN NASIL KURTULUNUR?

Gece terlemesi bir hastalığın sonucu olarak meydana geliyorsa, hastalığın tanısı konulduktan sonra vakit kaybetmeden hastaneye başvurulmalı ve tedaviye başlanılmalıdır. Eğer hastalığa bağlı gelişmeyen bir terleme söz konusu ise; oda ısısı düşürülebilir, yatarken ince ve pamuklu kıyafetler tercih edilebilir, battaniye veya yorgan değiştirilebilir. 

HANGİ DURUMLARDA HASTANEYE BAŞVURULMALIDIR?

Gece terlemesinde kaybedilen suyu vücuda geri kazandırmak için gün içerisinde bolca su içilmesi gereklidir. Eğer gece terlemesi ile beraber sebepsiz kilo kaybı, ağrılar, ateş, kronik ve kanlı öksürük, ishal veya karın ağrısı mevcutsa en kısa sürede doktora başvurulmalıdır.