Uyurken düşme hissi neden olur? İşte yanıtı...

Uyurken düşme hissi neden olur? İşte yanıtı...

Uykuya dalma aşamasında yataktan düşecekmiş gibi bir his yaşayıp irkildiğiniz oldu mu? Aslında bu oldukça doğal bir durumken bazen psikolojik nedenlerden dolayı meydana gelebilir.

Uyku esnasında yaşadığımız durumların nedenleri merak konusu oluyor. Uykuya dalarken düşme hissi de bu durumlardan bir tanesi.

Bu durum pek çok kişi tarafından dehşet veya korku hissi olarak algılansa da yaygın olarak karşılaşılan bir durum ve insanların yaklaşık %70’i uykularında düşüyormuş hissini yaşıyor.

Peki, uyurken birden düşme hissi neden olur?

UYURKEN DÜŞME HİSSİ NEDEN OLUR?

 

1.Uyku Bozuklukları: Gece geç uykuya dalma, sık uyanma, erken uyanma ve uyanmada zorluk gibi birçok şekilde karşımıza çıkan uyku bozukluklarında düşme hissi yaşanabilir.

2.Karabasan: Tıp literatüründeki karşılığı uyku felcidir. Uykunun değişim evreleri esnasında görülür. Stresli dönemlerde artan karabasan hissi, kişinin felç olmuş ve ya düşecekmiş gibi hissettiği ancak müdahale edemediği bir dönemdir.

3.Panik Atak: Kişide herhangi bir sebeple oluşabilen panik atak nöbetleri tam uykuya dalarken oluşur. Bu durum kişide yatağı altından kayıyormuş, düşecekmiş gibi bir hisse neden olur.

4.Stresli Yaşam: Kişi günlük hayatında iş ve aile hayatında bazı stresler yaşabilir ve bunu kontrol edemezse vücut bu tip tepkilerle alarm verir. Yönetilmeyen bu stres de uykuda düşme hissine neden olabilir.

5. Bazı İlaçlar: Gece uyumadan önce alınan ve tansiyonu ani şekilde düşüren bazı ilaçlar da bu hissin oluşmasına neden olabilir.

6. Endişe Bozuklukları: Kaygı ve endişelerin arttığı dönemlerde birçok psikiyatrik bozuklukta da düşme hissine rastlanabilir.

7. Uyku dönemleri arasında geçiş: Uyku birbirini takip eden 2 ayrı dönemden oluşur. NONREM ve REM denilen bu dönemler gece boyunca 6-7 kez oluşur. NONREM dönemi uykunun yüzde 75'ini kapsarken bu dönemde kalp atışımız ve soluk alıp vermemiz azalır, kaslarımız gevşer. REM döneminde ise beynin çalışması hızlanır, göz kaslarının çalışma hızı artar ve vücut kaslarımız oldukça derin gevşerken kalp atış hızımız artar. Rüyaların görüldüğü dönem de burasıdır. Uykuda yaşanılan düşme hissi ise iki dönem arasındaki geçişte vücut kaslarının aşırı gevşemesi nedeniyle oluşur.